Trčanje

Vežbe fascije su važne, jer pomažu trkačima da izbegnu povredu. INTERSPORT čini ovaj sistem tela lakšim za razumevanje i daje vam ključne savete kako da ga trenirate.Šta je fascija i zašto je važna? Opružite korak sa ovim Intersportovim vežbama za trening fascije.

Fascija: šta je to, zašto je važna i saveti za vežbe fascije za trkače

Možda ste čuli da se reč “fascija” koristi u trkačkim krugovima. Nije ni čudo, kao sveprisutan sistem tela, ovu temu je teško ignorisati danas.

Pročitajte dalje kako biste saznali šta je fascija, zašto je važna i kako vi kao trkač možete integrisati vežbe fascije u svoj trening.

Šta je fascija?

Jednostavno rečeno, fascija je “mreža” vezivnog tkiva u telu. Spaja se, povezuje i usmerava mišiće, kosti, tetive, ćelije, nerve, organe i tečnosti, držeći ljudsko telo zajedno. U suštini, to je sistem u telu koji utiče na svaki drugi sistem, a stepen njegove važnosti nedavno je priznat od strane naučne zajednice. Postoje četiri osnovne funkcije fascije: oblik, pokret, komunikacija i podrška.

Zašto su vežbe fascije važne?

Vežbe zagrevanja omekšavaju i opuštaju fasciju. Time se sprečava ograničenje fascije koje dovodi do manje pokretljivosti u mišićima i stoga može dovesti do bolova i povreda. Održavanje fascije elastičnom i pokretljivom pomoći će vam da izbegnete povredu, dok u isto vreme dobijate najbolje rezultate od vašeg trčanja tako što ćete vratiti prirodnu elastičnost i snagu tela.

Koje vežbe fascije mogu da integrišem u svoj režim?

Sada kada imate ideju o čemu se radi, možete da uključite neke vežbe u sopstvenu trening. Evo nekoliko saveta za početak:

  • Fascija će se pokretati prilikom uvrtanja kože ekstremiteta ili tokom istezanja
  • Duži skokovi i odskakanje na različitim delovima stopala su izuzetno korisni za trkače.
  • Kružni pokreti: rotacija zglobova, uključujući ramena, kukove, članke, zglobove, vrat, prste ruku i nogu.
  • Prilikom vežbe istezanja, zadržite položaj duže vreme I dišite. To će vam pomoći da dosegnete duboke fascijalne slojeve u telu.
  • Valjanje: rekviziti, kao što su foam roleri, teniske lopte ili fascija loptice, odlični su alati za stvaranje miofascijalnog opouštanja. Takođe, možete masirati važnu fasciju u telu tako što ćete se okretati na leđima od jedne strane ka drugoj bez podrške.
  • Samo-masaža: masiranje tabana (kao i drugih delova stopala) je naročito važan element fascija treninga za trkače. Plus, odličan je osećaj!

Savet stručnjaka: pokušajte da radite ove vežbe bosi za najveći efekat.

Integrišući trening fokusiran na fasciju u svoj režim trčanja 2-3 puta nedeljno stimulišete fasciju i pomažete u izbegavanju povreda. Šta tu može da se ne voli?