Skijanje i zimski sportovi

Brend Elan ima posebno značenje za Slovence. Ove skije su njihov nacionalni simbol i ponos. Elan je bio suosnivač slovenačke skijaške bajke i svojevrsni zaštitni znak njihovog nacionalnog identiteta. Elan je nešto slično Slovencima kao što je Mercedes za Nemce, Ferrari za Italijane, Volvo za Švedsku … U isto vreme, mnogi pronalasci i inovacije rođeni su u Begunju, koji su potpuno promenili skijanje. Uostalom, prve skije sa naglašenim brendom napravljene su od strane Elanovih developera. Čak je i Zoran Predin napisao u Beloj simfoniji: “… prva reč najmlađih Slovenaca ne bi trebala biti moja majka, već RC Elan …”

Skijaški brend osnovao je ski entuzijast i vizionar Rudi Finžgar odmah nakon Drugog svetskog rata. Ali prava Elanova euforija je počela krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih. U januaru 1980. Bojan Križaj u Vengenu je ostavrio prvu pobedu za tadašnju Jugoslaviju u trkama Svetskog kupa na jednoj od najtežih slalomskih linija na svetu. U svojoj bogatoj karijeri Križaj je ostvario osam pobeda, od kojih su sve bile u slalomu, a sve je postignuto na Elanovim skijama. Sa ovim uspesima zaradio je neverovatnu popularnost. U to vreme, uglavnom zbog tih rezultata, posetioci takmičenja u Kranjskoj Gori brojali su se na desetine hiljada.

Naravno, Borisa Strela, koji je u Cortini d’Ampezzo pobedio u veleslalomu 1982. godine, svakako treba pomenuti među junacima Elana. Iste godine osvojio je bronzanu medalju u veleslalomu na Svetskom šampionatu Schladminga, koji je bio prva jugoslovenska skijaška medalja još od velikih takmičenja.

Naravno, ne možemo propustiti Mateju Svet, čudesnu devojku koja je 1989. godine postala svetski prvak u slalomu. Ukupno je osvojila šest medalja na velikim takmičenjima, uključujući i srebrnu medalju. I prvu slovenačku zimsku-olimpijsku medalju zaradio je Jure Franko u Sarajevu. Onda, nakon bivše Juge, legendarna izreka: “Mi volimo Jureka više od bureka!”

Najveći od svih

Elan je bio više od slovenačkog brenda. Zahvaljujući svojoj inovaciji, bio je popularan i poštovan na svim najpoznatijim stazama. Njegovoo ime je na svet doneo legendarni švedski skijaš Ingemar Stenmark, koji je osvojio status najboljeg skijaša svih vremena zahvaljujući 86 pobeda u Svetskom kupu. Ingemar Stenmark je za alpsko skijanje ono što je Michael Jordan za košarku, Wayne Gretzky  za hokej, Michael Phelps za plivanje, Novak Đoković za tenis, Michael Schumacher za auto sport. I ostvario je svih 86 pobeda na Elan skijama.

Stenmark je bio posebna skijaška zvezda. On je bio neka vrsta vanzemaljca koji je bio nepobediv. Zvaničnici FIS Međunarodne skijaške federacije izmišljali su niz besmislenih pravila kojima su želeli ograničiti njegove pobedničke borbe. Ali ništa nije pomoglo. U sezoni 1978/79, pobedio je na svih deset slalomskih turnira i nastavio seriju i u narednoj sezoni, kada je konačno poražen nakon četrnaest pobeda. Jednom, na slalomu Kitzbuhel, drugoplasirani Philo Mahre zaostajao je više od tri sekunde, u veleslalomu u Jasni, Bojan Križaj na četiri sekunde. Zbog toga su njegovi konkurenti uveli interni trik i ponovo izračunavali zaostatke prema vremenu drugoplasiranog takmičara. Pošto je drugo mesto bilo u tim vremenima, ako je Stenmark stigao do cilja (a to je gotovo uvek), vredelo kao pobeda.

Sve se to dogodilo u vremenima kada je Elan došao sa pogrešne strane gvozdene zavese. Predstavnici alpskih sila nisu smatrali da je najbolji skijaš na svetu sa skijama s natpisom “Made in Jugoslavija”. Jednom ga je pozvao šef takmičarskog tima jednog od austrijskih proizvođača sa prilično agresivnim ubeđivanjem i debelim svotama šilinga: “Da li uopšte znate koliko je bolje skijati našim skijama?” Stenmark je tiho slušao, a onda ga je ućutkalo kratko pitanje: “Da li biste bili bolji od prvog?” Ostao je uz Elan. Uvek. Od početka do kraja.

Snažan tim u skijaškom trčanju

Poslednjih godina, Elan je bio u prilici da se pohvali izuzetno jakim timom u skijaškom trčanju. Sa zelenim Elanovim skijama, Filip Flisar je osvojio kristalni globus i titulu svetskog šampiona i osvojio sedam titula Svetskog kupa. Izvanrednu priču napisali su Elanovi skijaši na olimpijskim igrama u Pjongjangu jer su osvojili četiri od šest medalja koje su bile na raspolaganju. Uzeli su oba zlata. Kanađanke Kelsey Serwa i Brady Leman, britanska Brittany Phelan osvojili su srebro, a rusku bronzu Sergej Ridzik.

Odlični skakači

Elanova priča zapravo počinje na skijaškim skokovima, jer je Rudi Finžgar bio odličan skakač koji je nazvan “Der Rote Teufel aus Titoland” zbog neobičnog crvenog odela. Sedamdesetih godina, kada su počeli veliki takmičarski uspesi, Elanovi takmičari su bili glavni akteri. Primož Ulaga, Miran Tepeš, Matjaž Debelak, Franci Petek, Primož Peterk i mnogi drugi, svojim uspesima su nas razveseljavali na Elanovim skijama.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Peter Prevc osvojio je veliki kristalni globus, takođe na Elanu. Begunjski skijaš je postao prvi koji je skočio više od četvrt kilometra.

Odličnu ponudu Elan skija možete pogledati ovde.