Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Magija dečijih zimskih radosti je sećanje koje u sebi nosimo sve više i više. Kako neko može zaboraviti svoje prve crvene obraze, prvi osećaj vetra u kosi kada je pao niz dolinu sa pahuljicama ili skijama, i na kraju, ali ne i najmanje važno, kako je izgubio ravnotežu po prvi put i pao na stomak. I sve ovo romantično ima, naravno, i drugu stranu, koja roditeljima pogotovo izaziva nekoliko dilema. Sportski nastrojeni roditelji će se pre ili kasnije suočiti s večnim pitanjem kada prvi put staviti svoje mališane na skije. U stvari, ova dilema se ne odnosi samo na skije, već i na klizanje i sankanje. Tačno je da je skijanje od ove tri aktivnosti daleko najsloženije, tako da je izbor pravog trenutka još važniji.

Kada je vreme za prve korake na snegu?

Nažalost, ovde nema univerzalnog odgovora. Uopšteno govoreći, sistematsko i organizovano metodičko učenje apsurdno je pre nego što prođu tri godine. Sa anatomske tačke gledišta i mogućnosti deformacije kičme, takva operacija nije preporučljiva. Prvobitno šetanje po ravnom i dolazak do opreme sa početnim oblicima klizanja zajedno sa roditeljima je ovde izuzeto. Naravno, u slučaju bržeg fiziološkog razvoja deteta, dozvoljena je mogućnost ranog učenja skijanja.

Međutim, roditeljima se savetuje da pokušaju da sačuvaju što je više moguće objektivnosti i da procene sposobnosti deteta na realan način. U principu, pravilo je da je najbolje vreme za početak kada dete pokazuje interes. Neka deca zaista ne žele skijanje, a svaka prinuda bila bi potpuno nerazumna i neopravdana, čak i kada bi bila “samo” sa sedam godina.

Iz tog razloga, takođe je važno izbegavati hvatanje i sparivanje prijatelja. Preterivanje, prekomerna očekivanja, prisila i nerazumna takmičenja sigurno ne vode u pravom smeru.

Kako početi?

Prvo pravilo koje treba razmotriti je da ne učimo našu decu da skijaju sami. Zato prepustite svoju decu profesionalcima koji su obučeni za ovu vrstu učenja i imaju ogromnu količinu strpljenja. Činjenica da je nastavnik autoritet deteta nije zanemarljiva. Samo za dete kome je predstavljeno na razigran, zanimljiv i zabavan način, skijanje će biti spretnije, njegov uspeh i napredak će biti brži.

Pošto deca imaju drugačiji način razmišljanja, stvari doživljavaju drugačije. Kvalitetna škola skijanja postepeno će ih približiti skijanju bez nepotrebnog pritiska, posebno na način koji deca razumeju i stoga lakše osvajaju. Konkurencija koja se razvija u maloj grupi daje deci dodatnu motivaciju i ohrabrenje. Zadovoljstvo spoznaje da je u stanju da samostalno ovlada telom i klizi niz brdo, ali iznad svega, da sam kontroliše brzinu i da se konačno zaustavi nezavisno, neprocenjivo je i jedinstveno.

Šta je sa klizanjem i sankanjem?

Kao što je pomenuto, skijanje je verovatno najopsežnija zimska sportska aktivnost. Pri tome, ne želimo da podcenjujemo zimske aktivnosti kao što su klizanje i sankanje. Klizanje je isto kao i skijanje. Pravo vreme je kada dete pokazuje radost i interesovanje. Tada će bez prisile obuti klizaljke i suočiti se sa potragom za stabilnošću na tankom ledu. A kada napravi neke prve korake i oseti oblak kretanja i brzinu, aktivira se lančana reakcija.

Barem u detinjstvu sankanje je zabavnije od sportskih aktivnosti. Neki roditelji drže malo veće bebe u svom krilu kada se spuštaju niz strme padine ili se sami spuštaju duž ne previše strmih padina. To može biti samo upozorenje da deca treba da se zadržavaju tamo gde je bezbedno, gde ne dolaze u opasnost od kamenja. Možda je najbolje da počnu u grupi prijatelja na domaćoj padini.

U Intersport radnjama imamo dostupne sanke različitih tipova, veličina i oblika koji će sigurno zadovoljiti potrebe zimskih užitaka.