Skijanje i zimski sportovi

Najbolja skijališta u regionu

Dok je za ovaj period godine, vreme bilo prilično toplo, izgledala nam je daleka pomisao za odlazak na planinu i uživanje u omiljenim zimskim aktivnostima. A onda se preko noći sve promenilo i svedočimo prelepim, bajkovitim slikama snegom prekrivenih planina. Ta slika rastopi srca mnogih skijaša, bordera i svih onih koji sa puno radosti i uzbuđenja, počinju da planiraju svoju novu zimsku avanturu.

Ako ste skijaš, border ili planirate da to postanete, roditelj koji podstiče decu da se ove zimske sezone oprobaju u snežnim sportovima, daćemo vam veoma korisne informacije o najboljim skijalištima našeg regiona za sezonu 2023/2024 godine.

Kopaonik, Srbija

Naše najveće i najpoznatije moderno skijalište, koje nudi 64 km uređenih alpskih i 20 km nordijskih staza, koje su dobro povezane, od čega su 3 FIS staze za slalom i veleslalom, zadovoljiće kako početnike tako i najzahtevnije skijaše. Staze opslužuje sistem od 24 žičare, obezbeđeno je veštačko osnežavanje za 97% skijališta, 3 noćne staze, snow park i za najmlađe ski vrtić sa pokretnim trakama. Lakih staza ima čak 15, srednjih 10 i teških 7. Za smeštaj koji je udaljen od polaznih stanica žičara postoji nekoliko privatnih ski prevoznika koji redovno saobraćaju do početnih stanica žičara. Ski centar je bogatiji za gondolu koja povezuje Brzeće sa centrom Kopaonika, što je oduševilo mnoge skijaše koji žele da iskoriste povoljnije cene smeštaja u Brzeću. Ponuda smeštaja na Kopaoniku je zaista bogata i obuhvata hotele svih kategorija, apartmane standardne i luksuzne, vile koje su praktične za boravak većeg broja ljudi, odmarališta..Hoteli i vile najčešće nude spa i wellness programe, dok privatni smeštaj pruža intimniju atmosferu.

Svako lako može u skladu sa svojim mogućnostima da nađe smeštaj, iskoristi last minute ponude ili rani booking. Cena vile za 4 osobe po danu kreće već od 40E, a upravo je prilika da se iskoriste povoljnije cene za ski opening. Za vreme i posle skijanja možete uživati u brojnim kafićima i restoranima, a kulinarska ponuda odražava bogatstvo srpske kuhinje. Cene su svakako dosta više nego u Beogradu, ali topli napitak, krofna u Mašincu ili pita od borovnica vredi svakog dinara. Kafa na stazi je oko 400 dinara, a cene ručka su oko 1.500 dinara po porciji. U pripremi budžeta za skijanje oduvek je značajan izdatak predstavljala cena ski pasa. Ove godine, cena ski pasa na Kopaoniku je povećana za 25%. Cene su diferencirane u zavisnosti od perioda i kategorije skijaša. Pomenućemo da se 6-dnevni ski pas za odrasle kreće od 20.750 – 22.500, cena noćne karte ide od 2.880 – 3.500,00 din. Najveća gužva je uvek na Karaman grebenu (čeka se 10 min i duže) naročito vikendom, u vreme zimskog raspusta i novogodišnjih praznika. Ohrabruje činjenica da sve licencirane ski škole imaju prednost ulaska na žičare. Do Kopaonika, koji je udaljen od Beograda 280 km, možete doći automobilom, autobusom ili kombi prevozom. Za putovanje sopstvenim vozilom neophodno je dobro pripremiti vozilo za zimske uslove, a samu vožnju prilagoditi vremenskim prilikama i uslovima na putu. Da biste to izbegli, kao i ne malu brigu o parkiranju na planini, možete odabrati odlične termine za odlazak i povratak autobusom ili kombijem.

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Jahorina kao vrhunski i sve popularniji ski centar u regionu, pruža neverovatno iskustvo prirode i avanture. Osvojiće vas svojom lepotom, vrhunskim 40 km dugim, dobro uređenim stazama za alpsko i nordijsko skijanje, povezanih žičarama i ski liftovima. Skijalište u centru ima gondolu, koja vas vodi da se lako povežete sa još 3 moderne šestosedešnice, dvosed, 3 ski lifta. Za najmlađe je dostupan baby lift, 2 ski vrtića i mnogo zabavnih sadržaja. Za one neumorne tu je staza za noćno skijanje. Skijalište pruža pristupačnu uslugu ski škole, servisa i rentiranja opreme.

Bez obzira na vaš nivo iskustva, na Jahorini ćete pronaći široke staze koje odgovaraju svima. Uživaćete u vrhunskom skijanju, vožnji borda i sankanju. Pored standardnih staza postoje i opcije za skijanje van staze, što svakako privlači avanturiste. Za početnike tu su široke i blage staze, na kojima nema gužve i gde se može poboljšati veština skijanja. Iskusni skijaši se mogu prepustiti crnim stazama i uživati u brzini i adrenalinskim trenucima.

Većina hotela i privatnog smeštaja na Jahorini nudi pogled na staze, omogućavajući gostima da uživaju u prelepim pejzažima. Cene smeštaja su nešto niže nego na Kopaoniku i možete već od 14 e naći noćenje po osobi u privatnom smeštaju. Kupovinom ski pasa online možete dobiti više vremena za skijanje, a jedinu gužvu i čekanje do 10 min možete imati na početnoj gondoli. Cena ski pasa za odrasle za špic ove sezone je 191e, dok je dnevna karta 44e. Nakon uzbudljivog dana na snegu, možete se opustiti u brojnim planinskim restoranima i kafićima, koji nude autentičnu atmosferu i topao ambijent, sa tradicionalnom bosanskom hranom, sa ukusima koji će vas očarati. Ne propustite da probate: ćevape, uštipke, pite i za kraj balkavu. Cene vas neće neprijatno iznenaditi, skoro su iste kao u Beogradu. Jahorina je udaljena od Beograda nekih 300km i putovanje kroz slikovite pejzaže Bosne i Hercegovine čini deo avanture. Ukoliko krenete kolima, moći ćete da posetite Sarajevo i jedinstvenu Baščaršiju, gde ćete još jednom uživati u gastronomiji i šopingu.

Borovec, Bugarska

Najstariji ski centar Bugarske je izbor za veliki broj turista zbog predivnih pejzaža, blage i prijatne klime, interesantnih sadržaja i pre svega povoljnih cena. Borovec je centar sa velikim izborom hotela, restorana, barova i ostalih sadržaja. Posećuju ga skijaši koji vole nove destinacije, prosečni skijaši i najviše oni koji žele da se prvi put oprobaju u skijanju. Odlično je mesto za zimski odmor porodica sa decom. Sadržaji kao što je alpsko skijanje, nordijsko skijanje, vožnja motornih sanki, biatlon, spust, noćno skijanje, samo su deo aktivnosti koje ovo skijalište nudi sa ukupno 40km staza, od kojih je najduža duga 6 km. Broji 7 lakih staza, 15 srednjih i 2 crne. Na žalost, na samo 3 staze se nalaze topovi za sneg. Za noćno skijanje na raspolaganju su 2 staze sa audio ozvučenjem. Skijalište pokriva sistem od 13 žičara, kao i 5 dečijih. Staze za skijaško trčanje i biatlon su locirane na 2 km od mesta Borovec, a skakaonice za skokove (75m, 50m) servisiraju ski liftovi. Naglašavamo da se staza za biatlon ubraja među najbolje u Evropi.

Borovec se ističe i svojim noćnim životom i brojnim barovima i klubovima, što ga čini popularnim među mladim skijašima. Veliki je izbor hotela, gde se već od 600e može rezervisati boravak za dve osobe za 7 dana, dok je cena 6 dnevnog ski pasa za odrasle 272e. Radnim danima je na skijalištu manje gužve, što omogućava uživanje u skijanju bez čekanja. Bugarska vina i tradicionalna jela, kao što su musaka i šopska salata ne smeju se propustiti. Restorani nude kako lokalnu tako i internacionalnu kuhinju. Do Borovca, koji je udaljen od Beograda 473 km, a od Sofije 73km, možete doći autobusom tokom januara i februara, dok van sezone možete stići kombijem i minibusom. Let do Sofije i transfer do Borovca nudi alternativu onima koji žele da izbegnu dug put. Borovec nudi različite pakete za porodice i grupe, što može biti još ekonomičnije. U slobodno vreme možete posetiti i uživati u termalnim izvorima i posetiti lokalne manastire, što će dati posebnu dimenziju vašeg boravka.

Kranjska Gora, Slovenija

Kranjska Gora je idealna za sve koji traže mirnije skijanje, bez prevelike gužve. Pored skijanja, nudi i brojne staze za nordijsko skijanje i šetnje u prirodi. Na raspolaganju su vam 23 žičare i više od 14 km uređenih skijaških staza i više od 40km staza za trčanje na skijama, kao i otvoreno prirodno klizalište na jezeru Jasna. U Blizini je i Planica, sa poznatim skijaškim skakaonicama. Organizovano je i turno skijanje kao i penjanje uz zaleđene slapove. Ovo skijalište je namenjeno kako za početnike tako i za one koji stalno proširuju svoje znanje u skijanju.  U Podkorenu je staza na kojoj se održava Svetski kup u veleslalomu i namenjena je boljim skijašima. Manje zahtevne skijaše će zadovoljiti skijališta u Planici, Mojstrani Martuljku. Sve staze su opremljene topovima za sneg, čime je obezbeđeno kvalitetno skijanje. Ponuda smeštaja je dobra i raznolika. Hoteli često nude pakete koji uključuju ski pas i iznajmljivanje opreme, što može biti povoljno za porodice.

Hoteli sa 4* nude smeštaj već od 500e po osobi za 7 dana. Privatni smeštaji su povoljniji i često smešteni u idiličnim tipično alpskim selima, pružajuću autentično iskustvo. Degustacija lokalnih sireva i vina je nešto što se ne propušta. Oduševiće vas slovenska kuhinja koja je bogata i raznovrsna, sa naglaskom na kvalitet. Preporučuje se kupovina skipasa online, da bi se izbegle gužve na blagajnama. Kranjska Gora ima dobro organizovan sistem liftova koji efikasno raspoređuje skijaše, kako se ne bi pravile veće gužve. Cena 6 dnevnog ski pasa za odrasle je 210e, a cena noćnog skijanja je 32e. Za brži dolazak od Beograda do Kranjske Gore možete doći avio prevozom do Ljubljane. Ukoliko idete kolima 620km udaljenosti vam neće predstavljati problem, potrebno je pratiti autoput Beograd-Zagreb-Ljubljana i posle obilaznice oko glavnog grada Slovenije, bez veće muke stižete na samu Kranjsku Goru, koja je poznata po svojim prirodnim lepotama, stoga je poseta nacionalnom parku Triglav nešto što treba iskusiti.

Sigurni smo da koju god ski destinaciju budete odabrali za ovu zimsku sezonu, nećete pogrešiti, jer je svaka lepa i jedinstvena na svoj način i tek kada ih sve upoznate znaćete koja je idealna za vas. Ne gubite vreme i počnite pripreme sa dopunom ili kupovinom neophodne ski opreme. U bogatoj ponudi sportskih radnji, izaberite kvalitetnu ski opremu, koja će vam dugo koristiti. Preporučujemo ekskluzivnu Intersportovu ponudu, gde možete pronaći opremu sa odličnim odnosom cene i kvaliteta i iskoristite odlične popuste, kako bi vam ostalo što više novca za zabavu i slobodno vreme na skijalištu.