Sadržaj

Trendovi

Meteorolozi najavljuju da prave zime ove godine najverovatnije više neće biti. Vreme u poslednjoj nedelji je bilo zaista divno. Istina je takođe da su u februaru temperature bile približnije proleću. A tada bi zima trebala biti na vrhuncu svojih standarda.

Sa druge strane, činjenica je da još uvek ima puno snega na većim nadmorskim visinama. Pa je skijanje još uvek aktuelno. I zimska bajka u ovoj godini još uvek pruža svoju čaroliju svim ljubiteljima zimskih radosti. Zato je još uvek vreme da se uhvati zimska romansa i da se prepustite snežnim prostranstvima koje priroda pruža. Kada je pahulje obuku u belo ruho.

Vikend van Beograda

Sankanje i skijanje su zasigurno jedan od najzabavnijih i najatraktivnijih zimskih aktivnosti u kojima uživaju i deca i odrasli. Kada dođe zima i hladnoća zavlada Beogradom. Vikend van našeg grada je najbolje rešenje. Naša zemlja je bogata planinskim reljefom, koji će vam pružiti pored nezaboravnih zimskih čarolija i svež vazduh. Prelepa prirodna prostranstva i savršene gastro specijalitete. Dovoljno razloga da svaki vikend iskoristite na nekoj od naših destinacija i prepustite se uživanju u zimskim čarolijama i dobrom raspoloženju.

Noćno skijanje na Kopaoniku

Ima li išta lepše od aktivno provedenog odmora i raspusta. Zima je godišnje doba koje može da pruži puno lepih aktivnosti u kojima mogu da uživaju sve generacije. Čim pomenemo reč zima prva asocijacija nas vodi pravo na naše najveće bogatstvo koje imamo, a to je Kopaonik. Kopaonik kao najveći ski centar u Srbiji, pružiće vam neizmerno uživanje bez obzira kojoj kategoriji skijaša pripadate. Skijaški centar se prostire dužinom od oko 62 km, sa savršeno uređenim ski stazama za alpsko i nordijsko skijanje.

Ono što je važno napomenuti da je u ovom savršenom prostranstvu omogućeno i noćno skijanje, gde su u samom centru skijališta osvetljene staze Pančićev vrh i Malo Jezero. Svakako tu je i Karamen greben noćna staza koja će svim ljubiteljima zimskih avantura pružiti nezaboravno iskustvo u svežoj i čistoj zimskoj noći.

Pešačenje na Zlatiboru

Zlatibor je zasigurno jedan od najautentičnijih odmarališta u Srbiji, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Planina koja svežim i čistim vazduhom, prebogatom florom i faunom ostavlja bez daha svakog ljubitelja prirodnih izvora. Ono što vam posebno ovaj raj na zemlji može priuštiti je pešačenje kroz mnogobrojne staze i puteljke preko livada i šumaraka.

Staza Čigota, ova staza predstavlja pravu planinarsku avanturu. Namenjena je iskusnim planinarima, sportistima i osobama sa dobrom kondicijom. Staza Spomenik, staza sa usponom i vrhom sa koga se pruža pogled na ceo Zlatibor, namenjena pre svega sportistima koji su fizički aktivni. Staza Jedini Bor sinonim za nju je staza zdravlja, ona se može prepešačiti za oko sat vremena bržim hodanjem, te je namenjena osobama sa dobrom kondicijom i sportistima. Staza Kamalj predstavlja stazu za šetnju lakšeg intenziteta, čime je pogodna za rekreativce koji žele da udahnu svežinu planinskog vazduha laganijom šetnjom. Kojom god stazom krenuli, pratiće vas svež vazduh u kombinaciji sa bogatim biljnim pokrivačem koji ni jednog posetioca ove destinacije neće ostaviti ravnodušnim.

Fotografija: Miloš Karaklić

Tara, centar za Splitboarding skijanje

Splitboard je nastao 1990-ih, to je zapravo snowboard koji ima mehanizam da se razdvaja na sredini i daje dve polovine slične skijama. Tako da sa snowboarda lagano možete preći na skije i obratno, skije možete sklopiti u jednu celinu i dobiti natrag snowboard. Tara vam može priuštiti nezaboravno iskustvo Splitboarding skijanja uz iskusne vodiče.

Bez obzira na to koje ćete zimske užitke praktikovati, treba napomenuti važnost dobre obuće i prikladne odeće. Za obuću je važno da je vodootporna, da ima dobru toplotnu izolaciju i da je opremljena  đonom koji osigurava dobro prianjanje na blago vlažnim i strmim površinama. Odeća mora biti izrađena od materijala koji se brzo suše. Prijatni sunčevi zraci ne treba da vas dovedu u zabludu, na suncu vam može biti prijatno, ali u hladu se već oseća zima jer je tlo pokriveno pod snegom. Zato se u ovakvim uslovima preporučuje slojevito oblačenje.