Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Na Islandu postoje putevi koji su obeleženi kao putevi bez imena. Ali se ja ne bih složila sa tim, zato što su to putevi irvasa, konja, najstrmijih litica, drečavo- zelene mahovine… putevi ograđeni okeanom sa obe strane i ja bih svakom od njih dala ime.

Ali postoje putevi koji su me odveli i do nekih stvari koje nisam ni sanjala da mogu da vidim izbliza, a to su svakako vulkani. Island jeste vulkasno ostrvo i širom zemlje se može naći oko 130 njih. Iako je većina neaktivna, osećaj da stojite na tom beskonačnom tlu koji je prekriven kraterima najraznovrsnijih dimenzija i oblika, je neverovatan. Kao i pomalo zastračujući.

Fotografija LunaNala

Postoje oni koji su ispunjeni jezerima, pa njihova plava boja, naspram jarko crvenih stena po kojima leži i mahovina koja suptilno razbija te crvene litice. Podseća na paletu boja, koja se slučajno prosula po tom beskrajnom platnu.

Postoje i oni koji su ispunjeni toplom, belom, neprozirnom geotermalnom vodom. Koji u svom tom zelenilu podsećaju na ogromne pahulje koje su se slučajno zadesile na tim mestima.

Međutim, oni koju se me svakako najviše privukli bili su Sakholl i Kerið.

Sakholl je krater visok 100m, čiji vrh nudi neverovatan pogled na Atlanski okean i prostranu. Osušenu lavu, koju je slao pre mnogo godina da oblikuje reljef oko sebe, a stvorila je čudo. Međutim, kao i bilo koja atrakcija na Islandu, on zateva da se malo pomučimo zarad ovog neverovatnog horizonta koji ga okružuje. Tako da me je do samog kratera delilo 470 stepenika.

Mckinley SALEM II

Kao što već sigurno pretpostavljate, vreme je da vam kažem šta od opreme je pogodno za ovakve izazove. McKinley Salem II wms pantalone za planinarenje su izuzetno rastegljive, namenjene onima koji žele da sve aktivnosti u toku dana prođu na što udobniji način. A to sam bila ja.

Duvao je jak vetar, sunce je krenulo da zauzima najjasniji položaj na nebu, a ispred mene se nalazio ogroman broj stepenika koji je bilo potrebno preći. Ali zbog mekanog materijala, ovog fleksibilnog i funkcionalnog artikla, ja sam imala potpunu slobodu pokreta za vreme treninga koji je usledio. A zbog tehnologije koja obezbeđuje efikasno uklanjanje vlage od tela i zaštitu od UV zraka popela sam se gore bez ikakvih problema.

Kerið sam ostavila za dan, kada smo imali najviše stvari da vidimo, a vreme je nestajalo brzinom svetlosti. Prizori su bili zaista neverovatni i izmicali su brže nego što sam mislila. Tako da sam ovo prelepo jezero obišla u 23h po pljusku i mraku. Međutim, ovakva stvar zaista nije mogla ostati neprimećena.

Fotografija LunaNala

KALDERA, NEZABORAVNO ISKUSTVO NA ISLANDU

Fotografija LunaNala

Kaldera, kao i druge vulkanske stene na tom području, sastoji se od crvenih stena. Tako da je to bio toliki kontrast da se čak ni u tom mraku nije mogao zanemariti. Sama kaldera je 270m široka i time je jedna od najprepoznatljivijih, pored toga što je stara 3.000 godina. Litice su ispunjene dubokom mahovinom, a zbog minerala iz tla je je naglašen akvamarin po samoj ivici jezera. Možete li da zamislite taj prizor?

Tako da, ukoliko ste se odlučili da u aprilu posetite ovu zemlju, a da pritom pešačite dugim plažama, penjete se po stenama, gledate kratere izbliza, ležite po mokroj travi da biste još bolje osetili ovo šareno tlo po kom sam imala priliku da hodam. Onda pravo po stvari koje bi vam uslišile sve ove želje, a i pomogle u tome da ovo mesto doživite na način na koji sam ja svakako uspela. Kao mesto potpuno slobodne, neukrotive i najraznovrsnije prirode koje sam ikada mogla da zamislim.