Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Pixabay

Zima je mnogima omiljeno godišnje doba.

Sve je prekriveno razigranim valovima i snežnom tišinom koja svetluca i blista.

Zimi je vreme hladno, ali naša srca su toplija jer je zima poligon za osećanja i nema moćnijih iskustava od onih koje smo doživeli u zagrljaju snega i onih koje volimo.

Pored skijanja i vožnje borda, zima nudi mnoštvo drugih aktivnosti i iskustava za koje je dovoljno samo malo mašte, dobre volje i motivacije. Toplo se obucite i uputite se u prirodu da isprobate neki od sledećih predloga:

Planinarenje

Na zimski pejzaž, avanturu i prigušenu tišinu niko ne može ostati imun. Na vrhovima planina nalaze se prelepi vidikovci koji su savršeno mesto da napravite pauzu, odmorite uz topao čaj iz termosa i pripremite se za nastavak planinarske ture. Probijanje kroz sneg sa Vašom ekipom uigranih planinara kako bi došli do prelepog vidikovca i nazad do toplog prenoćišta često podseća na najuzbzdljivije filmove o osvajanju Mont Everesta.

Foto: Pixabay

Noćno pešačenje sa svetlima

Dan je zimi kratak i to može biti velika prednost. Svetiljka na glavi, lanci na toplim planinarskim cipelama i put ispod noge. Noć ima svoju moć, kažu, a zimi, kada je put osvetljen punim mesecom koji se odbija od snežni pokrivač, postaje posebno uzbudljiva za šetnju. Dobro isplanirajte pravac kretanja i pobrinite se da se na cilju nalazi otvorena koliba gde se možete zagrejati i osvežiti pre nego što krenete nazad u vedru noć.

Sankanje

Ako ste među onima koji izbegavaju gužve na skijalištima, imate fenomenalnu alternativu. Mnoga planinske padine pretvaraju se u sankalište kada napada dovoljno debeo pokrivač snega.

Krpljanje

Krpljanje je sve popularniji način istraživanja zimskih planinskih predela. Krplje su drvene snežne cipele koje su preci koristili u zimskom lovu, šumarstvu i vojnim pohodima, a danas su ih zamenile plastične krplje, koje postaju neizostavni deo opreme za zimske sportove. Sa ovim „velikim reketima za cipele“ možete krenuti dnevnu ili prethodno pomenutu noćnu avanturu.

Pešačenje uz svetla baklji

Noćna šetnja sa bakljama je podjednako bajkovita i izbudljiva kao što zvuči. Vatra koja osvetljava put u hladnoj zimskoj noći je neprocenjivo iskustvo, a pucketanje varnica dodaće romantičnu notu ovoj avanturi. Kako bi prisustvovali jednoj ovakvoj šetnji najbolje je da istražite bogatu ponutu planinarskih i turističkih organizacija.

Poseta ledenom kraljevstvu

Kada pritisne hladnoća, žubor i šum šumskih planinskih voda zaledi se u blistavu nepomičnu tišinu, a priroda u raskošnu lepotu. Svake godine ledeno kraljevstvo u koje se pretvara Avala očarava turiste svojim zaleđenim skulpturama i snežnim drvećem. Na takvu destinaciju obavezno ponesite fotoaparat jer Vas čeka mnogo lepih kadrova ispred ledenog trona.

Klizanje na otvorenom

Mnogi gradovi zimi postavljaju klizališta na otvorenom. Iznajmljivanje klizaljki je najbolji izbor za početnike, zato se ne plašite da isprobate nešto novo i stanete na klizaljke. Klizanje je savršen sport za odrasle, a i deca ga obožavaju. Svake godine na gradskim trgovima nalaze se prostrana klizališta koja upotpunjuju prazničnu ilidu, a ako vam se klizanje toliko svidi i poželite svoje klizaljke u kojima ćete da izvodite piruete, brzo klizate ili pravite figure na ledu, pogledajte ponudu klizaljki u Intersport prodavnicama.

Hokej na ledu

Ako ste ovladali osnovama klizanja, stabilni ste na ledu i posedujete takmičarski duh, onda je hokej na ledu savršen zimski sport za Vas. Za hokejaški meč potrebno je jedanaest igrača, pak, hokejaški štap, klizaljke, zaštitna oprema, dres i dobarih sat vremena neprestanog klizanja može da počne. Ako imate želju da trenirate i profesionalno se bavite ovim sportom, možete se upisati u neki od hokejaških klubova koji imaju treninge u prostranim ledenim dvoranama tokom cele godine.