Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Planinarenje je odlična aktivnost koja će Vam pomoći da ostanete u formi tokom zime. Međutim, hladni zimski uslovi u planinama se potpuno razlikuju od uobičajenih, tako da prijatna letnja odredišta mogu postati veoma zahtevna zimi. Zbog toga je neophodno dobro osmisliti planinarsku turu, a pre svega biti kvalitetno opremljen, obučen i obuven.

Planinarske cipele moraju da budu duboke i da prelaze preko zglobova, kako bi pružale dodatnu potporu i štitile zglobove od povreda i uganuća. Đon mora biti rebrast, izrađen od kvalitetne gume i čvrst, tako da se ne savija pod opterećenjem i pruža veliku stabilnost svakom Vašem koraku.

Veoma je važno da su planinarske cipele vodootporne, što znači da imaju dodatnu membranu koja ne propušta vodu u cipelu, a iznutra odvodi i eliminiše vlagu nastalu znojenjem. Pre svega, moraju biti udobne pa se zbog toga preporučuje da isprobate što više različitih modela, koji se razlikuju po širini, dubini, težini… Takođe, poželjno je izabrati cipele koje će odgovarati specifičnoj nameni korišćenja, odnosno terenu po kom ćete hodati u njima. Za izlet u prirodi, prilikom hodanja po ravnoj podlozi, nisu potrebne teške planinarske cipele sa tvrdim đonom, a za visoke planine, gde se penjete po stenama i kamenju, izdržljivije i dublje čizme sa čvrstim đonom su bolji izbor.

Materijal od kojeg su cipele napravljene je takođe presudan faktor u izboru cipela prilagođenim Vašim potrebama. Već smo spomenuli đon, ali šta je sa gornjim delom?

Današnje planinarske cipele su napravljene od modernih, laganih materijala. Ili su u potpunosti napravljene od kože ili su napravljene od kombinacije materijala. Kožne cipele su definitivno malo teže, koža zahteva posebno održavanje, potrebno ih je redovno impregnirati, ali uz pravilnu negu sigurno će dugo trajati, a njihova glavna prednost je veća izdržljivost. Cipele od savremenih, kombinovanih materijala su lakše, osetljivije na oštre stene, ali posebni materijali pružaju veliku prozračnost stopala, a ujedno i odličnu zaštitu od vlage i vode.

Prilikom probanja cipela, poželjno je obući obe cipele, jer kod većine ljudi razlika u dužini stopala varira od pola do jednog broja. Cipele treba probati pred kraj dana, kada su nam noge najumornije i otečene, jer će tokom planinarenja često biti u tom stanju. Cipele je poželjno probati sa sličnim čarapama kakve bi koristili za planinarenje i isključivo obući samo jednu čarapu, ne dve, tri, kao što je to ponekad slučaj. Zbog toga, čarapama poklanjamo istu pažnju kao i cipelama i biramo kvalitetne čarape koje imaju ojačanu površinu pete i nožnih prstiju.