Sadržaj

Fitnes, trening i joga

Da li želite fit i izvajano telo ovog leta?

Sada je pravo vreme da se sa ovim izazovom borite postepeno i brinete o svom telu na najzdraviji mogući način. Postepenim treningom ćete izbeći nepotrebne povrede, koje su obično rezultat preopterećenja, a ujedno imate dovoljno vremena da uđete u najbolju formu.

Princip postepenosti je zlatno pravilo svake vežbe

Mnogi ljudi žele vitku i izvajanu figuru, ali neophodna je svest da je to zahtevan proces. Svakako se ne može postići preko noći, te je sada pravo vreme da se počne razmišljati u tom pravcu. Ako do sada niste redovno trenirali, budite svesni da je neophodno da vežbate postepeno i postavljate dostižne ciljeve:

• Važno je postaviti okvirni plan vežbanja u kojem treba da razmišljate malo više od samih trbušnjaka i čučnjeva, pa je pametno kombinovati trening sa kardio vežbama kao što su trčanje, biciklizam, aerobik i drugi oblici fitnesa.

• Pored odgovarajućeg izbora vežbi, neophodno je i da se pridržavate postepenog principa. To znači da započnete sa lakšim vežbama i manje ponavljanja, ali kako se telo prilagođava, povećavate intenzitet dodavanjem pomagala ili rekvizita, izvođenjem težih verzija vežbi ili povećanjem broja ponavljanja i setova.

• Da biste izbegli povrede, nikada ne zaboravite na važnost svakog zagrevanja, koje se mora obaviti pre glavnog dela vežbe. Pomoću toga podižete telesnu temperaturu, aktivirate mišiće i zagrevate zglobove tako da ste zaista spremni za trening.

• Takođe, osigurajte ugodan i siguran trening odabirom kvalitetne opreme za fitnes, pa ne zaboravite na brojne dodatke i rekvizite koji mogu dodatno poboljšati Vaš trening.

U saradnji sa fitnes trenerom Tamarom Vulović pripremili smo vežbe pomoću kojih možete da poboljšate formu čak i od kuće:

Funkcionalan trening celog tela dovoljan je za adekvatno održavanje forme.

Najbolji trening za sagorevanje kalorija je definitivno cardio trening. On pospešuje bolju kondiciju i ubrzano sagorevanje dodatnih masti. Sastoji se od dve serije vežbi i prilagođen je kako početnicima, tako i osobama koje redovno treniraju.

Nakon adekvatnog zagrevanja i sticanja forme, preporučujemo fokus i izolaciju određenih grupa mišića. Trening Gluteus workout je skup vežbi za jačanje mišića nogu i zadnjice, koji aktivira donji deo tela za najbolje rezultate.