Plivanje i vodeni sportovi

Odmor uz more najčešće se povezuje sa izležavanjem na plaži i radosno prskanjem u moru. Za mnoge nema ništa prijatnije od mora, kupaćeg kostima i popodnevnog spavanja u prijatnoj hladovini uz more. Ali uvek se nađe neko ko se brzo umori od ležanja pored vode i poželi nešto više od odmora na moru. Ali bez obzira kojoj grupi turista na moru želite da pripadate u ovom trenutku, važno je da i tokom odmora budete aktivni, a brigu o svom zdravlju lako možete spojiti sa nezaboravnom zabavom. U nastavku vam predstavljamo nekoliko zanimljivih sportova, kojima možete razbiti rutinu na plaži i pobrinuti se za rekreaciju.

Frizbi

Frizbi može biti još zabavniji ako se igrate s njim pored mora. To je odličan izbor za veće grupe, što uključuje dosta bacanja po mekom mekanom tlu samo da bi se uhvatio leteći tanjir. Za početnike, igra je utoliko primamljivija, jer moraju dovoljno dobro da uvežbaju bacanje da bi frizbi odleteo do svojih saigrača.

Američki fudbal

Američki fudbal na pesku popularan je i kod mladih i kod starijih. Godine se ovde ne računaju.

Ako slučajno naletite na nekog od svojih saigrača tokom zagrejane utakmice, meka krpa za pranje barem obezbeđuje prijatnije sletanje na pod. Takođe je mnogo prijatnije sleteti na meki pesak prilikom bacanja lopte nego na tvrdi zeleni. Mlađe generacije vole da pokažu svoje zadivljujuće akrobatske, ako ne i teatralne poteze.

Odbojka

Odbojka je oduvek važila za jednu od najpopularnijih igara na moru. Zahteva brze reflekse, okretnost i snagu, tako da možete ojačati svoje telo dok jurite loptu po pesku, skačete i snažno udarate. Igra će vas prijatno umoriti, bez obzira da li igrate odbojku u paru ili sa više ljudi.

Badminton

Badminton je uvek na TOP listi popularnih sportova na plaži. Postoje posebni setovi za badminton koji su dizajnirani samo za igru pored mora. Igra je utoliko zanimljivija kada vetar dune malo jači ili kada bi komšijino štene moglo da vam odnese loptu na moru.

Supanje

Najbolje je ići na kupanje rano ujutru ili uveče. Rekreacija se brzo pretvara u izuzetno prijatan odmor i nezaboravno iskustvo. Aktivnosti na moru su utoliko primamljivije jer se možete voziti SUP daskom po zalivu ili duž obale i pronaći skrivene kutke sa božanskim plažama. Ako želite da se okušate u SUP-u pre kupovine SUP daske, možete se odlučiti i za iznajmljivanje SUP-a u odabranim INTERSPORT prodavnicama.

Lista dodataka za zabavu na plaži za najmlađe

Uključite najmlađe članove porodice u pripremu za odlazak na more. Neka vam pomognu da napravite spisak, a zatim spakujte sve igračke, sprave i zalihe u kofere i automobil.

Ne zaboravi na:

  • oprema za plivanje: maska, peraje, disaljke, koje su takođe dostupne u kompletu;
  • skejtbord/roleri/trotineti za zabavu na kopnu;
  • društvene igre: domine, ne ljuti se, karte;
  • rekviziti za porodične igre u vodi ili na plaži: lopte, frizbi;
  • bojice, bojice na bazi vode za bojenje školjki i kamenčića, prazni listovi papira, plastelin;
  • igračke za vodu: npr. Waboba Tides – loptica koja menja boju, vodeni pištolji i vodeni baloni.

3 saveta kako bi aktivnosti na plaži bile još prijatnije

Ako želite da imate najprijatnije iskustvo na plaži pored mora, posebno se fokusirajte na:

odgovarajući izbor plaže: izaberite mesto gde će pristup moru biti lak. Prelazak na dubinu mora biti postepen, pobrinite se da se deca igraju u plićaku. Plaža mora ponuditi senovito sklonište u najgorim vrućinama. Ako na plaži nema skloništa, možete sami da napravite kutak koji vas štiti od sunca suncobranom koji nudi zaštitu od UV zraka. Za decu možete izabrati plažu sa toboganima i animatorima i na taj način obezbediti dodatnu animaciju.

dobra zaštita od sunca: idite na plažu rano ujutru ili kasnije popodne. Zaštitite se od opasnih sunčevih zraka kremom za sunčanje sa faktorom koji vam najviše odgovara. Nakon svakog skoka u vodu, pa čak i nekoliko puta dnevno, ponovo nanesite kremu za sunčanje, jer se čak i vodootporna krema za sunčanje vremenom ispire. Nosite odgovarajuća pokrivala za glavu – šešir ili kapu sa vrhom. Trebalo bi da budu od dovoljno lakih materijala koji dobro dišu, na primer od pamuka. Uživajte u što manje slatkih pića – najpogodnija tečnost je voda, možete i nezaslađeni čaj ili prirodni sok.

vrsta morskog dna: idite na plažu koja je uredna i čista. Ako u moru ima morskih ježeva, nosite odgovarajuću zaštitnu obuću. U moru može doći do uboda meduza, pa uvek imajte prvu pomoć sa sobom.

Uz gore navedene savete, sigurno ćete ove godine dočarati zabavno i pre svega sigurno uživanje na plaži. Ukoliko još niste označili ništa na listi, posetite neku od INTERSPORT prodavnica ili proverite našu ponudu onlajn i spremite se za nezaboravnu žurku.