Sadržaj

Fitnes, trening i joga

Većina nas voli da napravi pauzu od svakodnevice kako bi se opustili i podmladili um, telo i dušu, ali ponekad tokom odmora se mogu akumulirati efekti ležanja, pijenja alkohola, obilnih obroka u restoranima i premalo vežbanja.

Pa, koji je najbolji način da se vratite u formu nakon povratka kući? Evo sedam saveta ili ideja koje će Vam pomoći da se vratite na pravi put i tako izbegnete loše raspoloženje i osećaj nelagodnosti u telu.

1. Suočite se sa brojem

Izmeri se. Ili ne, jer znate svoj karakter. Ako ste motivisani da se osećate dobro kada na vagi vidite određeni broj kilograma i procenite štetu čim se vratite kući, držite se toga da se redovno merite.

Međutim, ako ste skloniji tome da Vas ometa ono što vidite, priuštite sebi nekoliko nedelja redovne rutine aktivnosti pre nego što stanete na vagu. Zapamtite da nam se tokom vrelih dana smanjuje apetit, a redovno plivanje je aktivnost kojom sagorevamo prilično kalorija.

2. Hidrirajte se

Pijte puno vode, rehidrirajte se i pomozite sistemima vašeg tela da rade najbolje što mogu. Nema potrebe za specijalnim dijetama za čišćenje ili detoksikaciju (vaša jetra, bubrezi i koža su već izuzetno efikasni u uklanjanju otpadnih materija).

Hidratacija ne važi samo tokom redovnih aktivnosti, ona je posebno važna u vrućim danima, zato ne zaboravite na čašu vode prilikom naručivanja sledećeg džin – tonika.

3. Adekvatan unos vlakana

Uživajte u puno hrane bogate vlaknima. Verovatno tokom putovanja niste sledili svoje uobičajene prehrambene navike, pa ako ste jeli puno prerađene hrane, želećete da ponovo regulišete varenje, a vlakna će Vam u tome puno pomoći i ublažiti neugodan osećaj napetosti.

4. Pripremite sopstvene obroke

Odmorite se od jedenja napolju. Ako nakon odmora žudite za svojim omiljenim domaćim jelima, iskoristite ovu motivaciju i naviknite se na kuvanje kad god možete. Kada pripremate obroke, imate kontrolu nad sastojcima i možete izbeći prazne kalorije i višak šećera koji se nalaze u mnogim obrocima u restoranima.

Planirajte svoje obroke unapred, ako je potrebno, obratite malo pažnje na dnevni unos kalorija u svoje telo. Posebno obratite pažnju na unos prerađene hrane i transmasti, povećajte unos proteina, vlakana i zdravih masti.

5. Adekvatno spavanje

Na odmoru često mislimo da propuštamo sve najbolje događaje i zabave ako spavamo, pa nam je san zadnja briga i mnogo puta se kući vraćamo s odmora još umorniji nego što smo bili kad smo išli na njega. Uprkos činjenici da se tokom odmora mentalno i fizički odmaramo, naše navike spavanja se gotovo uvek pokvare.

Pridržavajte se redovnog rasporeda spavanja. Svake večeri malo odspavajte, ako treba da uradite nešto drugo, a vikendom nemojte spavati do podneva. Vaše telo više voli redovan ritam, a vaše blagostanje i nivo energije ponovo će se povećati za nekoliko dana.

6. Napravite svoj redovni plan vežbanja

Ako već nemate rutinski trening, na koji biste se vratili odmah nakon odmora, sada je pravo vreme da ga pronađete. Idealan plan vežbanja zavisi od vašeg zdravlja, starosti, ishrane, rasporeda, ciljeva i mnogih drugih promenljivih aspekata, ali za većinu ljudi je ključ dugotrajnog držanja nečega pronalazak ugodne aktivnosti.

Upišite se na čas plesa, pridružite se grupi vežbača u teretani ili na bazenu ili jednostavno odlučite da trčite, vozite bicikl ili sami posetite teretanu tri puta nedeljno po sat vremena. Ako Vam je potrebna dodatna motivacija za ponovno pokretanje, isprobajte jednu od mnogih aplikacija koje Vam omogućavaju da ispunite ciljeve vežbanja uz pomoć virtuelnih trenera.

7. Slušajte svoje telo

Posle zasluženog odmora i teškog povratka u stvarnost, nemojte biti prestrogi prema sebi. Ne zamarajte se onim što je trebalo da uradite drugačije leti, nemojte se osećati krivim zbog upuštanja u ugađanje tokom odmora.

Preuzmite sada odgovornost za uspostavljanje dobrih navika i imajte na umu svoje ciljeve bez zamaranja svakom odlukom. Važno je da uživate u odmoru, ali sada se usredsredite na sadašnjost i istrajte. Vaši treninzi će uskoro postati rutina bez koje nećete moći.

7. Leto provedite bosonogi

U slobodno vreme možete po vrućim letnjim danima bosi hodati sa decom preko glatkog i hladnog kamena, gomile lišća, toplog peska ili nečeg sličnog. Zajedno sa svojom mališanima osetite različite vrste podloga i podelite svoja iskustva u obliku prijatnog ćaskanja.

Ne ograničavajte se u odabiru materijala po kome ćete hodati. Na stazu možete dodati grane jele, mahovinu, koru drveća, svežu travu, slamu i još mnogo toga.

Tako da definitivno ima više nego dovoljno sjajnih ideja za jeftine i divne letnje dane. Skoro sigurno ćete usvojiti bar jednu od naših ideja ili ćete tokom čitanja smisliti nešto prijatnije i prikladnije za svoje najmilije. Najvažnije je da u letu uživate punim plućima!