Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Šta može biti lepše od porodičnog zimskog izleta na skijalište ili na obližnje brdo odakle ćete se sankati? Ne mnogo toga. Ali deci je ponekad malo teže objasniti svu lepotu i važnost kvalitetnog druženja sa porodicom, upijanja sunčevih zraka na svežem vazduhu i redovnog vežbanja.

Mnogo teške opreme, duge vožnje, hladnoća, vlaga, prazan stomak… Sve su to razlozi zašto je deci ponekad potrebna dodatna spoljašnja motivacija tokom zimskih sportskih avantura u prirodi. Kako onda upoznati decu sa pravim zimskim sportovima u kojima bi mogli da uživaju?

Vodite računa o osnovnim potrebama

Iako zvuči smešno, prvo se uverite da je dete toplo, sito i da nije žedno. Pomozite svom detetu da prilagodi temperaturu tako što ćete se oblačiti u slojevima. Rukavice na jakni će sprečiti da im sneg sklizne u rukave. Takođe, ne zaboravite da redovno nanosite kremu za sunčanje kako biste sprečili oštećenje kože.

Isto važi i za hranu i piće. Važno je da ujutru imate osvežavajući doručak i užinu ili užinu koju nosite sa sobom, ako se promeni raspored ishrane vašeg deteta. Možda ni sama deca ne znaju da su gladna, počeće da izražavaju glad razdražljivošću i iznenadnim izlivima uzbuđenja. Topli čaj ili druga tečnost u termostu zadovoljiće potrebu za hidratacijom, a istovremeno ispijanje toplih tečnosti stvara i osećaj prijatne topline po hladnom vremenu.

Grickalice

Hrana može biti odličan spoljni motivator, posebno kada snage vaših mališana počnu da jenjavaju. Biće im lakše da provedu još sat vremena napolju i sigurno će im korak biti življi ako znaju da će ih u kolima čekati mala poslastica. Možete unapred pripremiti razne zdrave grickalice ili iseći voće (koje će, zahvaljujući niskim temperaturama, ostati sveže). Svakako će najviše biti primamljivo, naravno, ako im ponudite ono što ne dobijaju previše često.

Novi izazovi i društvo

Većina dece će raditi ono u čemu su dobri sa više radosti i entuzijazma. Zato informišite  decu o zimskim sportovima i pomozite im da ostvare male pobede koje će im podići samopouzdanje i podstaći ih da žele da postignu još više. To može biti sneško sa najdužim nosom, skijanje ili sankanje niz određenu stazu, savladavanje prepreka, učenje novih okreta. Kada savlada izazov, dete će dobiti novu motivaciju da se iznova vraća na sneg.

Ako vaše dete pokazuje veliku zainteresovanost  za određeni sport, ponekad je najbolje da ga upišete na kurs pod stručnim vođstvom. Ovo može spasiti i dete i nas. Tamo će dete upoznati nove drugare sa kojima će jedno drugom postavljati nove izazove. Pružiće mu  pravu osnovu za nove sportske avanture i pomoći da izbegnete moguće povrede učenjem prave tehnike. Takođe, izlet na snegu detetu se može ulepšati pozivanjem prijatelja, posebno ako nema braće i sestara.

Samo lagano, sneg se neće otopiti

Ali najvažnije pravilo je – dajte sebi dovoljno vremena. Ništa ne kvari atmosferu na putovanju više od nervoze i jurnjave. Ne morate biti najproduktivnija porodica koja uspeva da se najviše puta spusti, napravi najviše okreta… Važno je da ste zajedno, na svežem vazduhu, u prirodi. Da stvorite uspomene koje će vaša deca pamtiti mnogo bolje (i duže) nego što verovatno možete da zamislite. Zato se ne plašite odmora i pauza. Nemojte biti razočarani, čak i ako dete provede dan igrajući se sa snegom na ivici ski staze umesto na skijama. Dovoljno je da mu na kraju dana bude naslikan osmeh na licu, obrazi rumeni od svežeg vazduha i telo umorno od kretanja po snegu.

Ceo dan na snegu može biti zastrašujući za dete i svakako fizički naporan. Na prvom zimskom raspustu, bolje je prepustiti se poludnevnom iskustvu nego da dete bude ceo dan namrštenog lica. Zapamtite – najbolja motivacija za predstojeće zimsko putovanje je uvek dobro iskustvo.