Sadržaj

Trendovi

Nacionalni dan devojaka i žena u sportu (National Girls and Women in Sports Day), skraćeno N.G.W.S.D., obeležava se 2. februara ove godine i bavi se razbijanjem rodnih stereotipa izgrađenih oko sportske industrije. Svake godine od svog osnivanja 1987. godine, jedan dan tokom prve nedelje februara, Kongres Sjedinjenih Država odaje priznanje za doprinos žena sportu i društvu.

I pored toga što se godinama radi na uspostavljanju jednakosti između muških i ženskih takmičara, i dalje postoje ogromne razlike u muškim i ženskim sportovima – od rekreativnog pa sve do vrhunskog nivoa. Koliko god da su uspešne, nekako se čini da sportistkinje Srbije u skorije vreme neće imati podjednak tretman u našoj zemlji kao njihove muške kolege.

Istraživanja pokazuju da su žene u Srbiji daleko manje zastupljenje u sportu u odnosu na muškarce. Ipak, činjenica je da ima sve više dama zbog kojih gledaoci ispred malih ekrana ostaju budni do kasno u noć i prate njihove izlaske na borilišta, govori u prilog tome da se situacija menja.

Dve dame koje su nas učinile jako ponosnima u prethodnom periodu:

1

Andrea Stojadinov

  • Andrea Stojadinov – džudo

Srpska reprezentativka i članica Džudo kluba Crvena zvezda Andrea Stojadinov proglašena je za najbolju mladu džudistkinju Evrope za 2020. godinu u izboru Evropske džudo federacije.

Za samo mesec dana Andrea je uspela da osvoji čak četiri medalje što je svojstveni podvig: na Grenslemu u Budimpešti je početkom oktobra osvojila bronzu, nakon toga, na Evropskom prvenstvu u Poreču osvojila je zlato u juniorskoj i bronzanu medalju u kategoriji mlađih seniorki, zatim je bila srebrna na Evropskom prvenstvu u Pragu, a naredne godine je usledio njen verovatno najveći uspeh do sada, osvojila je titulu prvaka Evrope za mlađe seniorke na šampionatu u Budimpešti.

  • Jovana Preković – karate

Olimpijska šampionka iz Tokija, u kategoriji do 61 kg, Jovana Preković, pripadnica Ministarstva odbrane i oružanih snaga Vojske Srbije i reprezentativka u karateu, odbranila je titulu prvaka sveta osvojenu 2018 godine.

Ovom pobedom Jovana je zaokružila prethodnu godinu kao jedina neporažena takmičarka u kategoriji -61 kg. Naime na svim kvalifikacionim takmičenjima za OI, prvenstvu Evrope u Poreču, Olimpijskim igrama u Tokiju i konačno na svetskom prvenstvu u Dubaiju Jovana je sve svoje protivnice pobedila i tako je objedinila sve titule.

1

Jovana Preković

Interesantne činjenice o ženama u sportu

  • Platon je podržavao žene u sportu zagovarajući trčanje i mačevanje.
  • Jean Genevieve Garnerin je prva žene padobranac, skočila je iz balona 1799.
  • Žene su prvi put učestvovale na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine. Te godine 22 žene su se takmičile u tenisu, kriketu, jedrenju, konjičkom sportu i golfu.
  • Tokom sredine dvadesetog veka, Nemačka i Skandinavija su razvile jake ženske atletske programe.

Iako smo prešli dug put ka jednakosti u sportu poslednjih godina, još uvek postoje razlike između polova. Sledeći statistički podaci su šokantni i teško je poverovati da takva nejednakost ostaje i u dvadeset prvom stoleću. Vreme je za promenu.

  • Za žene u arapskim društvima, tradicija islamske skromnosti u oblačenju i zahtevi da se ženski sportovi odvijaju u jednopolnom okruženju otežavaju učešće dama u sportu.
  • Muškarci dobijaju u proseku 30% više nagradnog fonda u sportu.
  • Na svaka 53 članka napisana o muškarcima iz sporta, postoji jedan o ženi.
  • Ženama u Iranu zabranjeno je da uđu na stadione da bi gledale utakmice. Ako ih pronađu, idu u zatvor.

Svetsko prvenstvo u ženskoj košarci

Svetsko prvenstvo u ženskoj košarci u Australiji biće održano od 22. septembra do 1. oktobra 2022. godine. A dva od četiri kvalifikaciona turnira biće održana u Beogradu od 10. do 13. februara 2022. Uz Beograd, domaćini preostala dva kvalifikaciona turnira biće japanski grad Osaka i američka prestonica Vašington. U kvalifikacijama će učestvovati: Srbija, Belorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Rusija, Nigerija, Mali, Brazil, Kanada, Portoriko, SAD, Australija, Kina, Japan i Koreja.