Sadržaj

Trendovi

Svi se radujemo vraćanju života u normalu nakon epidemije, jer ćemo moći da putujemo gde god želimo bez ograničenja. Dakle, sada je pravo vreme da obnovite sva ograničenja u vezi sa veličinom vaše torbe, ukoliko ne želite dodatne troškove za svoje letove.

Zamislite najcrnji scenario, da se željni avanture pojavite na aerodromu na šalteru za prijavu i osoblje vas obavesti da ne možete uneti svoj prtljag sa sobom u avion. Morate ga predati u prtljažnik aviona, za šta naravno morate doplatiti.

Zbog čega se to dešava?

Ograničenja veličine ručnog prtljaga za niskobudžetne kompanije

Danas, niskobudžetne avio-kompanije omogućavaju svima da povoljno lete po Evropi. U našoj blizini su najčešći Ryanair, Wizzair i Transavia, koji nude atraktivne cene karata, ali treba biti oprezan sa veličinom prtljaga.

Kako je prostor za prtljag u kabini ograničen na većini letova, avio kompanije imaju određena ograničenja u pogledu veličine ručnog prtljaga. Težinu i odgovarajuće dimenzije je najbolje proveriti kod svake kompanije, pošto se standardi razlikuju.

Na primer, ako ste kupili najjeftiniju kartu od Ryanair-a, u avion možete da ponesete torbu maksimalnih dimenzija 40 x 20 x 25 cm i ne morate je dodatno platiti. Ako ste odlučili da letite Wizzair-om, onda ručni prtljag mora biti manji od 40 x 30 x 20 cm, a u Transavii možete čak birati između dve veličine – između ručnog prtljaga veličine 45 x 40 x 25 cm ili 55 x 40 x 25 cm.

Međutim, ako se na aerodromu pojavite sa više prtljaga, za to ćete morati dodatno da platite.

Pravila za pakovanje ručnog prtljaga

Dakle, ako odaberete pravu veličinu torbe za svoje putovanje, u kojoj su vaše stvari propisno upakovane, moguće je uštedeti prilično novca. Naročito ako ste se odlučili za let sa niskobudžetnom avio-kompanijom.

U ovom slučaju, preporučljivo je da se pridržavate nekoliko pravila pomoću kojih možete spakovati sve svoje stvari u torbu za ručni prtljag:

  • Umesto kofera izaberite ranac ili torbu koja je fleksibilnija i lakša za odlaganje u prostor iznad sedišta;
  • Sa sobom nosite samo najosnovnije, jer se neke stvari mogu kupiti po sletanju;
  • Za skladištenje kozmetike razmislite o kupovini manjih bočica koje možete naći u drogerijama ili apotekama; imajte na umu ograničenja za nošenje tečnosti u ručnom prtljagu;
  • Verovatno znate da je tehnika preklapanja takođe važna ako želite da uštedite prostor (OVDE možete pogledati jedan od videa za savete Intersport Srbija TikTok);
  • Spakujte kozmetiku, laptop i druge posebne stvari na vrh torbe;
  • Koristite jedan od spoljnih džepova za dokumente koji su vam potrebni za putovanje.

Prilikom pakovanja ručnog prtljaga imajte na umu posebne propise u vezi sa količinom tečnosti koju možete poneti sa sobom u avion. Ova kategorija uključuje pića, tečnu hranu, kozmetiku kao što su kreme, aerosoli, kupke, paste za zube i losioni.

U ovom slučaju treba imati na umu da se tečnosti moraju skladištiti u bocama maksimalne zapremine od 100 ml. Međutim, sve boce zajedno moraju biti upakovane u prozirnu plastičnu kesu, a njihova maksimalna zapremina je do 1 l.

Šta ne bi trebalo da imate u ručnom prtljagu?

Kada se spremate na put, imajte na umu da krećete samo na nekoliko dana i da po svoj prilici imaju prodavnice i supermarkete gde god da idete.

Međutim, ne bi trebalo da nosite opasne predmete u svom ručnom prtljagu, kao što su makaze, džepni noževi, sprejevi za oči, palice za golf ili bilo koji drugi alat. Takođe eksplozivne, zapaljive i radioaktivne i toksične supstance. U ovom slučaju, osoblje obezbeđenja na aerodromu oduzima sve navedene predmete.

Dakle, koju torbu je najbolje izabrati?

Ako idete na odmor sa porodicom negde u Evropu, odabir niskobudžetne avio-kompanije je definitivno najjeftiniji izbor. Ali samo ako sa sobom imate torbu odgovarajuće veličine. Zato pre putovanja svakako vredi uložiti u kupovinu kvalitetne torbe odgovarajućih dimenzija. Tako ćete izbeći neprijatna iznenađenja i sva dodatna plaćanja.

Ako kod kuće već imate sportsku torbu koju koristite za trening ili vežbanje, obavezno je izmerite, jer je moguće da ispunjava propisane dimenzije. Inače, prelistajte ponudu Intersporta, gde možete da se opremite torbom koja će zadovoljiti sve propisane standarde.

1

Nike W ONE CLUB

1

adidas ESSENTIALS LINEAR DUFFEL XS

1

Intersport TEAMBAG S INT

1

McKinley LONDON DUFFLEBAG