Trčanje

Među ljubiteljima sportova na otvorenom, ugljenik je uspeo da se uspostavi kao izuzetno izdržljiv i lagan materijal. Od nje se prave bicikli, štapovi za planinarenje, rančevi, a poslednjih godina se probio i u svet patika za trčanje. I verovatno se u ovom trenutku pitate koje su prednosti karbonskih patika za trčanje.

Prednosti karbonskih patika za trčanje

Karbonske patike za trčanje je prvi razvio Nike sa svojim Nike Vaporfly 4% patike za trčanje. U početku su ovakve patike za trčanje bile isključivo u domenu brenda Nike. Ali kada je kenijski maratonac Eliud Kipčoge pretrčao dvočasovnu maratonsku distancu u Beču 2019. u Nike-ovom prototipu AIR ZOOM Alphafly NEXT% patike, drugi vrhunski brendovi patika za trčanje takođe su počeli da razvijaju karbonske patike za trčanje.

Ako ste trenutno u potrazi za visokotehnološkim patikama za trčanje, onda ćete na policama Intersporta naići i na karbonske cipele. Karakteriše ih integrisana karbonska ploča u stopalu, koja je tu iz razloga:

  • Tvrda karbonska ploča u stopalu pomaže da se penast đon brže stisne i širi, što doprinosi većoj odzivnosti.
  • Zakrivljena karbonska ploča smanjuje fleksiju u zglobu. Kao rezultat, sam pokret je usmeren više napred, što rezultira većim ubrzanjima uz manje napora.
  • Tvrđi đon obezbeđuje veću stabilnost u skočnom zglobu, što doprinosi ekonomičnijem trčanju, a umor posle vežbanja je manji.
  • Patike za trčanje sa karbonskom pločom su lagane i stoga izuzetno udobne za nošenje

Patike za trčanje Nike AIR ZOOM ALPHAFLY NEXT%

Više je nego očigledno da vam patike za trčanje od ugljenika daju konkurentsku prednost kada trčite. Ako se spremate za maratonsku distancu, onda svakako preporučujemo da proverite ponudu koja vam je dostupna u Intersportu.

Nike Air Zoom Alphafly NEXT%

su karbonske patike za trčanje dostupne u muškoj i ženskoj verziji. Ženski i muški model patika za trčanje atraktivne ljubičaste boje sigurno će oduševiti sve ljubitelje trčanja po urbanim podlogama.

Ni patike vas neće razočarati svojom udobnošću. Pored karbonske ploče, opremljeni su posebnim sistemom amortizacije koji pored udobnosti obezbeđuje i dinamičko kretanje. Gornji deo je napravljen od AtomKnit tkanine, koja je savršena za sve oblike stopala. Uz Nike Air Zoom Alphafly NEXT% patike za trčanje, trčanje će postati pravo zadovoljstvo. Ultra lagana ZoomX pena je izuzetno osetljiva, tako da obezbeđuje efikasan rad i povećava brzinu. Njihov đon, koji se zasniva na dve tanke Zoom Air jedinice, pruža odlično prianjanje na urbanim površinama.

ALPHAFLY NEXT% za njega

ALPHAFLY NEXT% za nju

Hoka One One Carbon X 3

je model karbonskih patika za trčanje koji vam predstavljamo iz Intersport asortimana. Ovo će zadovoljiti želje i potrebe najzahtevnijih trkača, koji se svojim jedinstvenim dizajnom kunu u brzinu. Tome u najvećoj meri doprinose karbonska ploča i agresivna Meta-Rocker geometrija đona, odnosno klackalice, što dodatno doprinosi izuzetnom iskorišćenju energije u pravcu napred. Profli srednji đon omogućava meko sletanje i brzo i brzo odgurivanje, što značajno smanjuje fazu kontakta sa podlogom. Hoka One One Carbon X 3 karbonske cipele su izuzetno lagane, a dodatnoj udobnosti pomaže potpuno novi dizajn gornjeg dela sa visokokvalitetnim pletivom, zahvaljujući kojem je prianjanje uz stopalo optimalno.

Hoka One One CARBON X 3

Da li su vam potrebne karbonske patike za trčanje?

Brojni laboratorijski testovi su pokazali da karbon patike za trčanje pružaju 4% uštede energije. Za 30 minuta trčanja teško da ćete primetiti ovu uštedu, ali ako se spremate da trčite na duže staze, svakako vam preporučujemo da pogledate asortiman karbonskih patika za trčanje u Intersportu.