Trendovi

Bez obzira na to jeste li strastveni trkač ili ste tek “protrčali”, sigurno nećete svoj trening staviti na čekanje jer stiže ljeto, a s njim i visoke temperature. Ljetno trčanje može biti izazov, no kao što trčanje zimi traži svoju prilagodbu, tako i ono ljetno uz dobru pripremu, slušanje tijela te odabir prikladne opreme, nije nemoguća misija. Dapače, trčanje ljeti otvara jednu posve drugu trkačku perspektivu.

Ljetno trčanje ima svoje specifične karakteristike. Naravno, zbog visokih temperatura, povećane vlažnosti i jakih štetnih sunčevih zraka može biti izazovno. Trkači često ističu kako ljetni treninzi znaju biti demotivirajući. No, uz mjere opreza i pravilnu pripremu ono može biti ugodno i korisno za zdravlje.

Korisni savjeti za trčanje ljeti

Imajte na umu da je tijelu potrebna priprema na promjenu vremena. Smatra se kako se organizam kroz dva tjedna navikne na nove vremenske uvjete. Stoga, ako u tom prvom periodu primjetite da su vam treninzi neočekivano teški i zamorni, dajte si vremena. Usporite, fokus stavite na disanje i osluškujte svoje tijelo – pratite osjećaj napora i prema njemu odredite tempo trčanja. Prilagodite vrijeme u danu i odradite trening u rane jutarnje ili kasne večernje sate. Izbjegavajte po svaku cijenu najtopliji dio dana, točnije od 10 do 16 sati, ne samo zbog vrućine nego i zbog štetnih sunčevih zraka.

Ako je ikako moguće, svoj trening prebacite s gorućeg asfalta u prirodu, po mogućnosti u hlad parka ili šume. Nemojte zaboraviti na dodatnu hidrataciju – ako će vaš trening trajati duže od pola sata, obavezno sa sobom nosite potrebnu količinu vode. Također prije trčanja nemojte zaboraviti unijeti tekućinu u organizam. Odlična opcija je konzumacija sportskih napitaka koji nadoknađuju elektrolite.

Ljetne tenisice za trčanje

Ako ste primijetili da vaše postojeće tenisice za trčanje tijekom ljetnih mjeseci nisu toliko udobne, bez brige, nisu vam stopala narasla niti si to umišljate. Veliki broj trkača ima poseban par tenisica za ljetno trčanje i to zbog jednog jednostavnog razloga – ljeti se stopala mogu širiti pod utjecajem topline te postojeći par koji nam je do prije koji tjedan pristajao savršeno, može stezati, stiskati pa čak i izazvati žuljeve. Uz to se stopala prirodno više znoje pod utjecajem visokih temperatura te tijekom trčanja dolazi do pojačanog trenja. To najčešće rezultira neugodnom iritacijom i žuljevima.

Stoga je važno ljeti odabrati malo veći broj tenisice od uobičajene veličine. Kako biste u kupnju išli simulirajući što realnije stanje stopala tijekom ljetnog trčanja, u trgovinu se uputite u kasne popodnevne sate. Tijekom tog dana nosite zatvorene cipele te ćete tako donekle “dobiti” natečenost stopala te na koncu odabrati onaj broj koji vam je najugodniji. Ako prilikom isprobavanja osjetite bilo kakav osjećaj nelagode, stezanje ili stiskanje, odaberite veći broj ili drugi model.

Obratite pozornost na prozračnost materijala. Birajte tenisice napravljene od mrežastih tkanina koje omogućuju bolji protok zraka i pomažu u održavanju stopala donekle “hladnima” i suhima. Dobro je da odabrani par također učinkovito odvodi vlagu što pomaže u sprječavanju nakupljanja znoja, a to smanjuje rizik od žuljeva i iritacija.

Od velike pomoći su takozvani ventilacijski otvori, rupice smještene na strateškim mjestima koje omogućuju protok zraka. Antibakterijski ulošci mogu smanjiti neugodne mirise i održati stopala svježima. Pojedini modeli tenisica već dolaze s njima, no ako planirate naknadno u tenisicu staviti uložak, ponesite ga sobom prilikom isprobavanja i kupnje. Držite tenisice u rukama i osjetite njihovu težinu. Naime, ljetne tenisice bi trebale biti što laganije kako bi smanjile umor i poboljšale vaš performans.

Dodatna oprema za ljetno trčanje

Slobodno možemo reći da je krilatica za ljetno trčanje, što manje i laganije, to bolje. Obavezni dio opreme su brzosušeće majice kratkih rukava ili bez rukava te kratke hlače. Pozornost obratite na kvalitetne i brzosušeće čarape kako biste smanjili svaki potencijalni rizik od iritacija i žuljeva. Bez kape i kreme s visokim zaštitnim faktorom nemojte ni razmišljati uputiti se u ljetni trening trčanja. Ako idete na duže relacije, tu je mali ruksak za trčanje u kojem se opskrbite s dovoljno tekućine. Ponesite i kremu za sunčanje jer zbog znojenja je potrebno nanijeti dodatni sloj.

Trčanje u toplim uvjetima može poboljšati vašu kardiovaskularnu izdržljivost jer tijelo uči učinkovitije regulirati temperaturu. Tijekom ljetnih mjeseci mišići se brže zagrijavaju, što može smanjiti rizik od ozljeda i skratiti vrijeme zagrijavanja. Trčanje u teškim uvjetima, poput ljetnih mjeseci, može također poboljšati vašu mentalnu snagu i otpornost. Trčanje ljeti može biti izvrsno iskustvo uz pravilnu pripremu i poštivanje mjera opreza. Hidratacija, prikladna odjeća i obuća, prilagodba tempa i odabir optimalnog vremena za trčanje ključni su za sigurno i ugodno trčanje tijekom toplih mjeseci.