Skijanje i zimski sportovi

Laka vidljivost skije u kratkim i srednje dugim zavojima i konstantne performanse glavne su karakteristike ovih skija. Za napredne skijaše koji preferiraju skijanje na uređenim stazama.

Supershape serija je već dugi niz godina Head-ov adut kada su u pitanju skije za uređenu stazu. Svakako perjanica ove serije je Supershape I.Speed model.

Konstrukcija i Tehnologije

Primetna je promena u konstrukciji i geometriji skije. Ovogodišni Supershape I.Speed ima još agresivniju geometriju, sa smanjenim radijusom u odnosu na prošlogodišnji model.

Skije su nešto šire nego prethodni model i zbog toga im je poboljšano ponašanje u različitim uslovima.

Konstrukcija skije je takođe promenjena za ovu sezonu. Pored već proverenih KERS i ERA tehnologija, korišćen je najlakši i najčvršći materijal na svetu – Grafin i to je veliki novitet u konstrukciji Head modela. Grafin omogućava veću torzionu tvrdoću skije sa jedne strane, ali u isto vreme čini skiju lakšom što doprinosi boljem odzivu i vođenju skije. Naravno, tu je i Worldcup Sandwich Cap konstrukcija za preciznost i agilnost skije.

Ponašanje skije

Skiju smo testirali u tipično glečerskim uslovima. Ujutru bi nas sačekala jako tvrda, zaleđena staza, dok bi tokom dana sneg postao mekši, što nam je omogućilo da vidimo ponašanje skije u različitim uslovima. Svega par vožnji nam je trebalo da se priviknemo na skiju i nađemo balans.

Prvi utisak je da je Supershape I.Speed skija koja daje osećaj stabilnosti, sigurnosti i samopouzdanja. Sa njom skijanje pri većim brzinama ne predstavlja problem.  Skija je vidljiva i solidno brzo reaguje na impulse, ali nije isuviše naporna za celodnevni boravak na snegu.

Ovogodišnji model je nešto tvrđi u poređenju sa prošlogodišnjim, ali to ne utiče na vidljivost skije. Skija “na nogama” deluje lako, verovatno zahvaljujući i novom Grafin materijalu. Drveno jezgro i worldcup sendvič cap konstrukcija omogućavaju odličan osećaj na snegu kao i dobro držanje kantni. Najbolje se snalazi u kratkim i srednjim zavojima, što je i očekivano obzirom na geometriju i radijus skije. Brzo se prebacuje sa kantne na kantnu. Odziv skije je dobar.

Kada su u pitanju dugi zavoji, i tu nas Speed nije izneverio. Traži koncentraciju i da se ne ostaje pozadi na repovima, ali nas nije kažnjavao za svaku sitnu grešku koju bismo napravili.

Za skiju koja preferira dobro uređenu stazu, solidno se pokazala i u mekanom  razrovanom snegu, kao i na hupserima.

Ono što nam je malo nedostajalo kod ove skije, u poređenju sa originalnim Supershape modelom, su energija i agilnost kod započinjanja zavoja koji su krasili taj model i koji su bili njegov zaštitini znak.  Kako se originalni Supershape model više ne proizvodi, voleli bi smo da je u ovom segmentu Speed zadržao njegove karakteristike.

Ako ste napredan skijaš koji traži skiju za uređenu stazu, konstantnih performansi i koja vas neće izneveriti i u malo lošijim uslovima, Supershape I.Speed je dobar izbor. Naravno, pre kupovine obavezno probati skiju.

Izvor: Skijanje.com