Fitnes, trening i joga

Sobni bicikl

Opremanje doma fitness opremom često započinje sobnim biciklom. Ova sprava odlikuje se širokom primenjivosti. Pogodna je za povremene rekreativce, kao i za ozbiljne entuzijaste koji streme svojim sportskim ciljevima. Ako imate kod kuće više fitness sprava, sobni bicikl je odličan alat za zagrevanje pre vežbanja i hlađenje nakon istog. Sobni bicikl uglavnom pruža aerobni način vežbanja, odnosno topi masne naslage, smanjuje telesnu težinu i jača kardiovaskularni sistem. Osim toga, sobni bicikl može pomoći pri raznim specifičnim oblicima treninga snage, što je dodatak njegovoj svestranosti.

Eliptični trenažer

Vežba na eliptičnom trenažeru je na prvi pogled svojevrsna kombinacija trčanja i vožnje biciklom. Ona se odvija u gotovo plutajućem položaju, što je čini izuzetno blagom prema  zglobovima i kostima. Uz pomoć ove sprave u praksi je moguće oponašati različite oblike vežbanja, kao što je penjanje stepenicama, brzo hodanje, jogging i skijaško trčanje. Vežba na eliptičnom trenažeru je vrlo sveobuhvatna jer aktivira celo telo. Na ovoj spravi moguće je izvesti vežbe za mišiće nogu i gluteusu, ali je odlična i za jačanje mišića gornjeg dela tela, ruku i ramenog pojasa, leđnih, prsnih i trbušnih mišića. Vežba na eliptičnom trenažeru ima aerobne i anaerobne učinke pa je izuzetno efikasna u smanjenju telesne težine, jačanju srčanog mišića,  pa smanjuje broj otkucaja srca. Takođe je odlična za poboljšanje napetosti tkiva, povećanje snage u rukama i nogama, poboljšava protok krvi kroz mišiće, povećava kapacitet disanja i oblikuje grudni koš. Iz tog razloga eliptični trenažeri se preporučuju za manje zahtevne sportske entuzijaste koji traže potpune vežbe koje se mogu raditi kod kuće.

Staza za trčanje

Pogledom na stazu za trčanje mnogi ljudi u sebi postavljaju pitanje: “Zašto bismo trčali na ovom uređaju, a ne napolju u prirodi, na svežem vazduhu?“. Pitanje je svakako na mestu, jer je zaista reč o jednom od sportova koji se mogu nositi sa gotovo bilo kojom vrstom vremenskih prilika, godišnjem dobu ili delu dana. Ipak, traka za trčanje nudi nekoliko prednosti koje nisu zanemarive. Recimo da ste strastveni trkač sa zahtevnim poslom zbog kog odlazite od kuće u ranim jutarnjim satima, a vraćate se kasno uveče. Vaše vam obveze jednostavno ne dozvoljavaju redovno bavljenje omiljenim sportom. Kada tome pridodate porodične obveze i nepredvidive vremenske uslove, problem je još veći. Staza za trčanje odmah eleminiše sve te otežavajuće okolnosti. Uz njenu pomoć moguće je posvetiti se trčanju na kraju dana, kad su izvršene sve obveze, i nezavisno od toga da li spolja pada kiša ili sneg. Obujte svoje patike i konačno se pokrenite u vlastitom domu, slušajte pritom muziku ili gledajte film na televiziji.

Energetics Multi Gym 10

Multigym za vežbanje

Multigym za vežbanje omogućuju brojne vežbe sa tegovima i vlastitom težinom kao pomoć u jačanju određenih mišićnih grupa. Multigym za vežbanje su u svojoj suštini zaštitni znak fitnesa.

To su sprave koje su dizajnirane za trening snage i jačanje specifičnih mišićnih grupa. Dizajnirane su vrlo pažljivo s obzirom na sve glavne zakone fizike, što u praksi znači da zglobovi i kosti nisu izloženi prekomernim silama i pritiscima. Određene sprave dizajnirane su za trening tegovima, a neke za vežbe svojom vlastitom telesnom težinom. Verovatno najsloženija je klasična multigym za vežbanje (npr. Energetics Multi Gym 10), koja je opremljena tegovima, gde se uz pojedine vežbe izvodi podizanje uz pomoć specijalnih poluga. Fitnes klasici, takođe su širok izbor klupa, gde možete vežbati sa tegovima ili pomoću svoje telesne težine.

Ključne činjenice:

  • u izboru opreme potrebno je obratiti pažnju na njenu konstrukciju. Samo sprave izrađene iz    visokokvalitetnih materijala daju čvrstoću, stabilnost i dugovečnost;
  • pri vežbanju na Multigym-u vrlo je  važno pravilno izvoditi vežbe. Preporučuje se pre početka vežbanja savetovati se sa stručnjakom;
  • važno je da je sprava sastavljena u skladu sa uputima proizvođača. To osigurava njenu čvrstoću i   stabilnost;
  • kod prenosne sprave potrebno je proveriti zavrtnje. Isti moraju biti čvrsto zategnuti i pričvršćeni.