Trčanje

ŠTA TREBA DA BUDE U VAŠEM TRAIL RANCU?

Uverite se da imate ove stvari od opreme pre nego što krenete na trail trčanje.

Naravno, trail trčanje možete uraditi i u svojoj standardnoj opremi za trčanje. Ali iskustvo je pokazalo da je sve dosta lakše uz odgovarajuću opremu. Osim očiglednih razlika u obući, trail trčanje ima neke jedinstvene zahteve koji su uslovljeni terenom trčanja. Tehnikom trčanja, spoljašnjom temperaturom i dužinom staza. Mnogi delovi opreme imaju veze sa dodatnom opremom za nošenje hrane i hidrataciju, neki imaju bezbednosni element. A ostali delovi opreme se tiču samog komfora tokom trčanja. Mi smo za vas izabrali 10 ključnih stvari od opreme koje treba dodati na svoj asortiman za trail trčanje . Dobra vest je da je veći deo opreme može koristiti i u svakodnevnom životu kao lifestyle detalj ili u drugim sličnim aktivnostima kao što je pešačenje ili planinarenje. I ne zaboravite kapu i naočare za sunce – vaši omiljeni modni detalji će vam dobro poslužiti.

JAKNA

Vremenski uslovi na planinama se mogu promeniti veoma brzo, tako da je naša preporuka da uvek imate laganu jaknu/šuškavac pri sebi. Koja je preporuka za jaknu? Jakna treba biti dosta lagana, treba da bude otporna na kišu i vetra sa spoljašnje strane. Dok sa unutrašnje treba da ima sposobnost da zadržava toplotu i da potpomaže u termoregulaciji. Kapuljača sa istim karakteristikama je dobrodošla. Jakna treba da ima jako malu zapreminu kako bi zauzimala što manje prostora kada se spakuje za trail trčanje.

TRAIL RUKSAK

Trail ruksak, predstavlja posebno dizajniranu opremu u vidu tzv trail ranca koji će vam omogućiti da svu dodatnu opremu ponesete sa sobom i da budete mobilni na stazi. Postoji dosta tipova trail ruksaka, ali svaki bi trebalo da ima sa prednje strane džep u koji staje bočica od 250-500ml vode kako biste se bez bespotrebnog zaustavljanja hidrirali tokom trke. Sa zadnje strane, nalazi se prostor u koji možete da stavite svu neophodnu opremu za trail trčanje. Vrlo često, trail ruksak poseduje i tzv osigurače koji se sa prednje postavljaju tako da imate dodatnu sigurnost da vam ruksak ne otežava kretanje.

ŠTAPOVI

Štapovi u trail trčanju su sastavni deop opreme za jednu trkačku turu. Pred svaku trku, dobro trebqa upoznati stazu, razliku u nadmorskoj visini i uspone koji nas očekuju. Ukoliko ima dosta velikih uspona, štapovi, koji se sklapaju i rasklapaju, dosta doprinose u savladavanju istih. Uloga štapova jeste da vam prilikom uspona ili kretanja omoguće dodatnu stabilnost, poboljšanu ravnotežu i kod velikih supona dodatno ubrzanje.

BAF

Primena Bafa u trail trčanju dolazi do maksimalnog izražaja. S obzirom na česte promene temperature, pojave vetra, promene vlažnosti vazduha i ostalih klimatskih promena baf može da vas zaštiti u nekoj meri od navedenih klimatskih promena. Baf možete nositi oko vrata. Kao zaštitu od vetra, možete prekriti nos i usta kako biste sprečili ulazak hladnog vazduha u pluća, možete ga staviti oko zgloba šake i koristiti ga kao znojanicu. Ili ga jednostavno možete staviti u vidu marame na glavu i time zaštitii kosu i uši od hladnog vazduha, kiše ili snega.

TRAIL PATIKE

Brdsko trčanje sa čestom promenama nagiba terena, podloge i vremenskih prilika zahteva i posebne patike. Trail patike treba da vam pruže stabilnost, bezbednost i zaštitu od spoljašnjih faktora. Trail patike treba da imaju dodatnu podršku sa prednje strane oko prstiju i oko pete zbog stabilnosti. Đon patike treba da je izgrađen od gume i različitih materijala, treba da bude širi od obične patike. Kako bi usled čestih promena pravaca kretanja obezbedio dosta veću stabilnost i mobilnost. Po nepisanom pravilu, težina patika je veća u ondosu na rosad patike zbog prenosa težine i neravne podloge. Sa gornje strane patike, materijal treba da bude nepromočiv ( Asics koristi goretex) i ujedno dodatno čvrst da vas zaštiti od fizičkog kontakta sa kamenčićima. Svakako izbor patika je individualan, s obzirom na široku lepezu izbora. Savetujemo vam da patike koje izaberete za trail trčanje isprobate na lakšoj stazi pre samih trka.

RUČNA BOČICA ZA VODU

Pored klasične boce za vodu, za trail trčanje ima posbno dizajnirane bočica iz praktičnih razloga. Za kraće staze, preporučujemo jednoručnu bočicu koja na sebi ima pojas za šaku tako da jednostavni stavite ručnu bočicu i trčite. Praktična je jer na kraćim stazama u toku trčanja možete bez zaustavljanja da pijete vodu. Ove posebno dizajnirane bočice imaju i mali džep u koji mogu da stanu ključevi i telefon

GAITER – KAMAŠNE ZA TRČANJE

Gaiter je deo opreme koji se stavlja sa gornje strane patike oko članka, kao marama. Njegova uloga je da spreči sneg, grinje, grane ili kamenčiće da vam fizički uđu u patiku. Zaštita od ovih stvari može vam doneti dodatno poboljšano vreme koje biste igubili ukoliko biste stali da izbacite nešto iz patike.

ČARAPE

Kada krenemo na trail trčanje, izgled čarape je stvar ličnog ukusa. Na bosu nogu, kratke, duge, kompresivne ili ne, jednostavno je vaš izbor. Ono što je naš savet, to je da izaberete onu vrstu materijala koja vam ne stvara žuljeve i u kojima se osećate komforno. Ukoliko odlučite da promenite čarape npr da nosite duge, probajte ih prvo na treningu pa ukoliko vam odgovaraju onda i na trail trčanju. Kompresivne čarape ipak imaju prednost u odnosu na druge iz razloga jer usled stalnog menjanja nagiba terena, pritisak na pokosnice i list postaje dosta veliki, a kompresivne čarape će svakako ublažiti pritisak i eventualne bolove.

ASTRO FOLIJA

Obavezan detalj, bez njega vas neće pustiti na trku. Astro folija , ovaj proizvod alu folija se koristi za preživaljavanje, podogan za hladnije vreme, za zimske uslove, za planine, za brda, za niže noćne temperature. U izuzetnim slučajevima može čak i život da vam spase. Alstro folija je nužan dodatak vašoj alpinističkoj, planinarskoj ili izviđačkoj opremi. Mogu da je koriste ribolovci, lovci, planinari, pogodna je za outdoor aktivnosti. Folija je izrađena tako da dobro odbija hladnoću i zadržava toplotu tela. Koristi se i zimi i leti. Leti da bi se organizam zaštitio od delovanja sunčevih zraka na otvorenom (npr. u pustinji), a zimi, da bi se sačuvala telesna toplota u svim zdravstveno problematičnim situacijama, pa i kod odmora pri extremnim naporima. Štiti od hladnoće i ostalih vremenskih neprilika. Upotrebljava se lako i može se više puta upotrebiti. Folija je teška 65 grama i treba da je poseduje svaki planinar koji krene na akciju. Folija je otporna na vetar, vlagu, kišu, sneg i sunce.

PRVA POMOĆ

Prva pomoć često bude i jedina pomoć kada nam je neophodna. Zbog lične bezbednosti uvek je dobro imati kod sebe neku vrstu medicinke pomoći. Pakovanje zavoja, flaster, tablete protiv bolova ili neke lične medikamente koje koristite u kontinuitetu, svakako je dobro imati pri sebi. Naravno, ne treba preterivati, ali nepredviđene okolnosti uvek mogu da iznenade.