Trčanje

Trčanje je jednostavna, ali efikasna vežba za sagorevanje masti i kalorija i poboljšanje kondicije. Pratite naše savete kako biste bili sigurni da ćete maksimalno iskoristiti svoje trčanje svaki dan.

Trendovi treninga dolaze i odlaze, ali trčanje ostaje među najboljim vežbama za sagorevanje kalorija i gubitak težine. Evo kako možete da organizujete deo vašeg načina života – i postignite odlične rezultate.

Savet #1: Neka Vam trčanje bude redovna navika

Trčanje je efikasan način gubitka težine samo ako to radite često, najbolje je da trčite redovno i to 4 puta nedeljno. Prvi korak je, da Vam trčanje postane rutina. Odlučite se za pravo doba dana (jutro, popodne ili veče) i obeležite u svom kalendaru, kao što biste to uradili i za bilo koji drugi sastanak.

Savet #2: Krenite lagano

Ukoliko do sada niste trčali i kondicija vam nije na zavidnom nivou, ključ je da počnete sporo, kako u pogledu brzine tako i trajanja treninga. Čak i samo 20 minuta na dan u početku, sa kombinacijom hodanja i trčanja, može biti korisno za početnike. Nakon 1-2 nedelje, trening bi trebalo da traje do 30 minuta neprekidnog trčanja u srednjem ritmu. Jednom kada se budete osećali prijatno, spremni ste da pređete na sledeći nivo.

Savet #3: Nije svako trčanje isto

Uobičajena greška je trčanje istog intenziteta sa istim trajanjem, iz nedelje u nedelju. Vaše telo se prilagođava ovom nivou aktivnosti i na taj način nećete izgubiti težinu. Rad na gubitku težine je najefikasniji kada trčite sa većim intenzitetom. Pokušajte trenirati u različitim intervalima, na primer 30 sekundi sprinta i 3 minuta aktivnog odmora (tj.umerenog trčanja). Ponovite ovo 5-6 puta. Brže trčanje će formirati više mišića i nastavićete da sagorevate kalorije čak i nakon završetka trčanja.

Savet #4: Tajna je u miksu

Da biste izgubili težinu (i zadržali je), tajna je u kombinaciji različitih vrsta trčanja plus trening snage. Vaš nedeljni plan treba da uključi kombinaciju dugih trčanja od najmanje 45 minuta da bi se izgradila izdržljivost, sprint-interval treninga za ultimativno sagorevanje masnoća i trening snage. Cilj nam je dva treninga snage od 15 do 20 minuta nedeljno.

Mršavljenje uz trčanje zahteva neku strategiju i dobro zaokružen pristup kako bi sam trening bio najefikasniji. Jedite uravnotežene obroke, pijte puno nezaslađenih tečnosti i dobićete kvalitetan odmor, izgledaćete i osećaćete se bolje nego ikad. Trčanje i zdravlje su usko povezani, jer trčanje deluje kao prevencija na kardiovaskularne bolesti i visok krvni pritisak, a trčanjem ne pomažete samo fizičko, već i mentalno zdravlje pa se svakim novim pretrčanim kilometrom sve više oslobađate stresa.