Plivanje i vodeni sportovi

Plivanje je omiljena aktivnost mnogih sportskih entuzijasta, koji u njemu uživaju tokom cele godine.

Zašto je plivanje zdravo?

Plivanje nudi veliki broj benefita za Vaše telo. Osim što predstavlja odličnu aerobnu vežbu. Važno je naglasiti da se u toku ove aktivnosti ne vrši pritisak na kosti i zglobove. Tokom plivanja aktivirate gotovo sve mišićne grupe, a težina tela se ravnomerno raspoređuje.

Plivanjem se sagoreva veliki broj kalorija i eliminiše celulit, te ako ste u potrazi za idealnom metodom za mršavljenje i oblikovanje tela, obavezno uključite ovu fizički aktivnost u svoju dnevnu rutinu.

Sve je više rekreativnih plivača. A njihov broj raste sa brojem novih otvorenih i zatvorenih bazena koji pružaju mogućnost ovakve rekreacije tokom cele godine, bez obzira na vremenske prilike.

Mogućnost praktikovanja ove aktivnosti tokom svih godišnjih doba, omogućava Vam da joj se ozbiljno posvetite. Isplanirate treninge i usavršite različite plivačke tehnike poput leđnog, kraul i plivanja delfin stilom, ali i poboljšate snagu i kondiciju.

Kakva oprema Vam je potrebna za plivanje?

Plivanje je jedan od onih sportova koji od opreme podrazumevaju samo ljudsko telo, te Vam nikakva specijalna dodatna oprema nije neophodna.

Ono što Vam definitivno jeste potrebno je kvalitetan kupaći kostim, napravljen od materijala. Koji dobro prianja uz Vaše telo i brzo se suši.

Profesionalni plivači i “ozbiljniji” rekreativci uvek koriste i kape za plivanje, koje im omogućavaju poboljšavanje hidrodinamike tj. brže i lakše kretanje kroz vodu. Naočare za plivanje su takođe odličan dodatak plivačkoj opremi. Budući da omogućavaju bolju vidljivost pod vodom, ali i štite oči od uticaja hemikalija koje se nalaze u vodi bazena. Takođe, postoje modeli naočara za plivanje koje su specijalno dizajnirane za ljude sa dioptrijom.

Kada krenete na plivanje, poželjno je da sa sobom ponesete i gumene papuče ili japanke, peškir, ogrtač, torbu… Svoju decu ćete naročito obradovati ako ih počastite interesantnim šlaufom, mišićima za plivanje, dušekom na naduvavanje. Ili sličnom opremom koja će prve plivačke poduhvate pretvoriti u pravo uživanje.