Sadržaj

Trendovi

Srpski sportisti na Zimskim olimpijskim igrama

Srpski sportisti osim na Letnjim, predstavljaju našu zemlju i na Zimskim olimpijskim igrama. Iako nismo zemlja koja je fokusirana na razvoj zimskog sporta, ipak imamo predstavnike u nekoliko disciplina koji ostaju zapaženi na svetskoj sceni.

Naši sportisti učestvuju na zimskim olimpijskim igrama još od 1924. godine kada su održane prve Igre u Šamoniju 1924. godine. I od tada su izostali samo tri puta – dva puta zbog nedostatka materijalnih sredstava: 1932. u Lejk Plesidu i 1960. godine u Skvo Veliju, kao i 1994. godine u Lilehameru zbog sankcija.

Većinu olimpijskih timova jugoslovenske reprezentacije do 1992. godine činili su slovenački sportisti (a često i samo oni).

Izuzetak je bilo kada smo u Sarajevu 1984. dobili pravo učešća kao domaćini, kada je osvojena prva zimska olimpijska medalja. Koju je reprezentaciji Jugoslavije doneo Jure Franko, koji je veleslalomu osvojio drugo mesto.

Pored njega, Jugoslavija je tada imala predstavnike i u umetničkom klizanju u muškoj konkurenciji, brzom klizanju, bobu, sankanju…

Reprezentacija Jugoslavije

Na poslednjem učešću sportista iz SFRJ u Kalgariju 1988. ostvaren je najveći uspeh dotada. Reprezentacija Jugoslavije osvojla je srebrnu medalju u slalomu. Prvu skakačku medalju – bronzanu na 90-metarskoj skakaonici, a treća medalja bila je srebro u disciplini skokovi u ekipnoj konkurenciji.

Jugoslaviju su u Albervilu 1992. predstavljali takmičari iz Srbije, Crne Gore, BIH i Makedonije. Najuspešniji od „plavih“ bio je bob dvosed (Vujadinović, Pandurević), koji je bio 29. u konkurenciji 46 posada. Sledeće Igre održane su samo posle dve godine, 1994. godine. A naši sportisti zbog sankcija nisu imali priliku da osvoje neophodne FIS bodove za plasman na Zimske igre.

  1. godine u Naganu učestvovali smo zahvaljujući „pozivnicama“ MOK, tako da su učešće u Solt Lejk Sitiju 2002. Naši skijaši i bob četvorosed morali da izbor na takmičenjima.

Na XX Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine, pod imenom Srbija i Crna Gora, naši sportisti su ispunili olimpijske norme za četiri sporta: alpsko skijanje, kros kantri, biatlon i umetničko klizanje. Milenković je bio naš jedini takmičar u Torinu koji je učestvovao u dva sporta (kros-kantri i biatlon).  Jedan od retkih olimpijaca koji su učestvovali i na letnjim i na zimskim igrama.

U Vankuveru 2010. godine naš tim prvi put učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama pod imenom Srbija i to sa 10 takmičara u četiri discipline – alpskom skijanju, nordijskom skijanju, biatlonu i bobu. Najbolji plasman zabeležio je bob četvorosed u sastavu Rađenović, Matijević, Šarčević i Savić – 18. mesto u finalu.

Tim Srbije u Sočiju 2014. sastojao se od osam sportista u 5 disciplina: Ignjatović i Vukićević (alpsko skijanje), Kovačević i Šmrković (nordijsko skijanje) i Petrović (nordijsko skijanje i biatlon), Micić (snowboard), Rađenović i Bundalo (bob).

Ove godine u Pjongčangu Srbiju predstvaljaju 4 takmičara u dve discipline – alpsko skijanje i nordijsko skijanje.

Želimo im svu sreću i što bolji plasman!