Sadržaj

Ostali sportovi

Košarka je jedan od najpopularnijih sportova na svetu, pa ne čudi što su svi ljubitelji ovog sporta oduševljeni NBA ligom. Ona se smatra najboljom košarkaškom ligom na svetu, u kojoj igraju svi najbolji igrači ove igre sa loptom.

Kratka istorija NBA lige

NBA ili Nacionalna košarkaška asocijacija (National Basketball Association) osnovana je 1946. pod imenom American Basketball Association (BAA). 1949. godine spojila se sa Nacionalnom košarkaškom ligom (NBL) i preimenovala u Nacionalnu košarkašku asocijaciju (NBA).

U početku se 17 timova takmičilo u NBA ligi, ali se taj broj do danas menjao. Godine 1954. prvi put je uvedeno pravilo od 24 sekunde, koje je značajno pojačalo igru u napadu, a mnogo godina kasnije sledila ga je košarka na Starom kontinentu.

Bacanje za tri poena takođe je uvedeno u sezoni 1979/80, čineći NBA igru još ofanzivnijom i atraktivnijom.

Od svog početka do danas, bilo je 74 NBA šampiona ili pobednika. Među njima se svakako ističu Boston Celtics i Los Angeles Lakers, osvojivši po 17 titula. Lakers je poslednji put slavio 2020. godine, dok je Boston Celtics bez titule više od 10 godina. Prošle sezone košarkaš Milwaukeeja je došao do titule po drugi put u 50 godina.

Mnogi košarkaši NBA lige su stekli međunarodnu slavu i postali prave superzvezde. Među njima su: Michael Jordan, Earvin Magic Johnson, Larry Bird, Kobe Bryant, LeBron James i mnogi drugi. LeBron James je izuzetno popularan ljubiteljima košarke, pa je majica LA Lakersa više nego dobrodošao navijački rekvizit za gledanje utakmica.

NBA liga danas

Sezona 2021/22 biće posebna, jer će to biti 75. sezona NBA lige, zbog čega je nazvana “NBA 75”. U skladu sa tim, imena 75 najvećih NBA igrača u čitavoj istoriji biće otkrivena na početku sezone. Košarkaška odeća i sva ostala oprema biće obeležena i posebno dizajniranim simbolom povodom 75 godina postojanja.

To će se dešavati od oktobra 2021. do juna 2022. godine, pri čemu će svaki tim odigrati čak 82 utakmice. Trenutno u ligi postoji 30 timova, 29 iz SAD i jedan iz Kanade.

Timovi su podeljeni na istočne i zapadne konferencije, a svaka ima tri divizije od po 5 timova.

Osam najboljih timova iz svake konferenciji ide u finale šampionata. Zatim se vrši sistem eliminacije, a najbolje rangirani tim igra sa najgorim. Prvi tim koji postigne 4 pobede plasira se u sledeću rundu plej – ofa.

Danas se NBA smatra najboljom profesionalnom košarkaškom ligom u Sjedinjenim Državama, u kojoj igraju svi najbolji košarkaši iz cele Evrope i drugih delova sveta. Stoga ne čudi što je prate svi ljubitelji košarke širom sveta – a takođe i u Srbiji!

Srpski košarkaši koji opravdano igraju u najjačoj ligi na svetu

Košarkaški prenos je bio među najatraktivnijim i veoma gledanim na Olimpijskim igrama 2021. Glavni krivac za to su bili srpski košarkaši, koji su nas impresionirali i dokazali svoj kvalitet, osvojivši srebro. Neki od njih igraju i važnu ulogu u NBA ligi.

Fenomenalne partije, trud, talenat i zalaganje koje im je osiguralo zavidne pozicije u timovima i ugled među saigračima ali i u samoj ligi pružili su Nikola Jokić koji dominira parketima najjače košarkaške lige sveta u ekipi iz Denvera, Nemanja Bjelica u Sakramentu i Boban Marjanović u Dalasu.

Zavidne rezultate imao je i Bogdan Bogdanovic za ekipu iz Atalante gde je dobio novi četvorogodišnji ugovor. Bogdanu je očigledno prijala promena sredine i sa Atlantom je odlično započeo sezonu, a deluje i da će se boriti za titulu u plej-ofu.

Najveći ljubitelji NBA i navijači biće zadovoljni u narednoj sezoni!

Uspehom srpskih košarkaša, NBA liga postaje sve popularnija među navijačima. Ako smo godinama unazad često bili lišeni prenosa košarke u NBA ligi, danas nam savremena tehnologija omogućava da gledamo najveće košarkaške virtuoze usred noći.

Nikola Jokić je definitivno na prvom mestu među njima, pa nije neobično što je odeća za košarku sa njegovim imenom i brojem izuzetno tražena.

Naravno, ne možemo propustiti osnovni rekvizit za košarkašku utakmicu – to je Wilson NBA lopta, koja je bila zvanična košarkaška lopta još 1946. godine, a sada se vraća u NBA ligu.

Raznovrsna ponuda košarkaških lopti Wilson NBA dostupna je svim profesionalcima kao i navijačima u Intersportu i donosi im najbolje košarkaško iskustvo bilo gde i u bilo koje vreme.