Sadržaj

Biciklizam

Kacige

Kacige za biciklizam 

Poslednjih nekoliko godina kaciga je postala obavezan zaštitni rekvizit. Svesni biciklisti nikada ne sede za upravljač bez kacige. To važi za sve tipove biciklizma, bilo da je reč o brdskom, treking ili gradskom biciklu.

Kaciga je obvezan deo garderobe za biciklizam, a iako je zakonski obvezna samo za decu. Odrasli biciklisti zbog toga nisu ništa manje ranjivi. Glava nije lopta. Naravno, to važi i za decu koja se na upotrebu kacige moraju navići istovremeno s prvim biciklističkim iskustvima. Biciklizam je naime ekstremno dinamičan sport koji obiluje nepredvidivim situacijama. Kod brdskog biciklizma. Inače nema automobila, tu su granje, drveće i prilično velika opasnost od padova. Na putu se i onako može dogoditi bilo šta. A osim toga, biciklisti su među najranjivijim učesnicima u prometu.

  • Kaciga pre svega mora biti odgovarajuće veličine. Ne sme biti premala jer vas već nakon nekoliko minuta upotrebe može boleti glava. Ne sme biti ni prevelika jer vrlo lako može spasti.
  • Jednostavnim eksperimentom možete utvrditi da li je prave veličine. Sa nepričvršćenom kacigom na glavi nagnite se prema tlu i zatresite glavom. Ako kaciga ne spadne na tlo, odgovarajuće je veličine.
  • Kad je upotrebljavate, naravno, pričvrstite je kaišem ispod brade. Ne sme biti pretesno ni prelabavo.
  • naravno, kaciga mora biti proizvedena od pravih materijala. Obično se sastoji od unutrašnjeg dela i omotača, što zajedno čini efikasnu celinu.
  • Ako s kacigom doživite bliski susret s deblom ili tlom, morate je zameniti novom. Iako se naizgled čini neoštećena, nikada ne znate da li se u njenoj unutrašnjosti pojavila napuklina. Zbog koje ne bi preživela još jedan udarac. To inače ne važi za kacige određenih proizvođača koje su proizvedene od posebnih materijala otpornih na višestruke udare.
  • Bitno je da je kaciga prozračna. To omogućuju posebni otvori koji osiguravaju snabdevanje vazduhom u unutrašnjost i konsekutivno manje znojenje.
  • Da biste izbegli prodiranje bilo čega u unutrašnjost, kaciga mora na otvorima biti opremljena posebnim zaštitnim mrežicama.

Kacige