Biciklizam

Iako je kaciga za bicikl obavezna samo do 18. godine, preporučuje se svim biciklistima – bilo da idete na duže putovanje biciklom, omiljeni nedeljni krug ili vozite bicikl na posao. Na prvi pogled mogu izgledati slično, ali nisu sve kacige za bicikle potpuno iste.

Kacige za bicikle se uglavnom razlikuju po vrsti biciklizma:

Kacige za bicikle na putu da bi se postigle maksimalne brzine na putu

Kao što ime sugeriše, kacige za drumske bicikle namenjene su drumskom biciklizmu, gde obično postižemo veće brzine. Pogodan je i dizajn drumskih biciklističkih kaciga, koje su kompaktne i aerodinamičke, posebno za one biciklističke kacige koje koriste profesionalni biciklisti.

Površina drumskih biciklističkih kaciga je glatka i one su dizajnirane u prepoznatljivom aerodinamičnom obliku, obično sa niskim profilom i specijalnim materijalom, što smanjuje trenje sa površinom u slučaju pada. Kao i kod drugih šlemova, na njegovoj površini postoji veliki broj manjih otvora koji obezbeđuju vazduh.

Kacige za bicikle na putu su najlakše od svih vrsta biciklističkih kaciga i tehnološki sofisticirane. U velikom broju slučajeva bezbednost je obezbeđena MIPS tehnologijom, koja stvara klizni sloj između spoljne kacige i glave, što dovodi do toga da posledice pada budu znatno manje. Kao i da budu ukrašeni izuzetnim sportskim dizajnom, oni se takođe savršeno uklapaju. Sve se to odnosi i na kacige za bicikle na putu Smit, Alpina, Bolle i uvex, koje su jedna od najukvalitetnijih u ovoj kategoriji.

Nakamura
MV 29

Bolle

STANCE

Planinske ili MTB biciklističke kacige za bezbrižan biciklizam na tehnički izazovnom terenu

Na prvi pogled primećujemo da su robusniji. Zbog izazovnijih terena, kao što su šljunak, neregulisane šumske staze i brojne staze, kaciga za bicikle takođe mora da bude izdržljivija i da biciklisti pruži veći stepen zaštite. Napravljene su od gušćeg materijala koji je izuzetno otporan na šokove i ogrebotine, a zadnji deo im je blago produžen.

Kacige za planinske bicikle nude mnoge brendove kao što su Alpina, Bolle, POC, Smith, Nakamura, Uvex i drugi. Odabrani modeli se takođe razlikuju u zavisnosti od toga kojoj vrsti planinskog biciklizma su namenjeni.

  • Za vožnju nepretencioznim stazama najbolji izbor su klasične kacige za planinske bicikle, koje na prvi pogled podsećaju na puteve, ali su nešto robusnije.

Uvex
ACCESS

Alpina
PANOMA 2.0

  • Za vožnju na tehnički zahtevnijim i dinamičnijim terenima najčešći izbor kacige sa podesivim vizirom na prednjoj strani i sa proširenom zadnjom stranom, koja nudi dodatnu zaštitu zadnjeg dela leđa, najčešći je izbor kacige sa podesivim vizirom na prednjoj strani i sa produženom zadnjom stranom, koja nudi dodatnu zaštitu zadnjeg dela zadnjeg dela..

Bolle
ADAPT

Bolle
ADAPT

City Bike Kacige – odličan izbor za gradsku vožnju

Gradske biciklističke kacige namenjene su biciklizmu u urbanim sredinama. Pored zaštite, nude i više pogodnosti i pogodni su za rolere, skejtbording i trčanje sa običnim ili električnim skuterom. U ovoj kategoriji biciklističkih kaciga, na raspolaganju su vam brendovi uex i alpina kaciga.

Gradska kaciga za bicikle obično je dizajnirana estetski ili sa mišlju da bude deo svakodnevne garderobe bicikliste. Za vožnju u prometnoj urbanoj sredini, neki su opremljeni raznovrsnim priborom, kao što je LED lampa na zadnjem delu, koja obezbeđuje znatno veću vidljivost i, samim tim, bezbednost biciklista u gradu.

Alpina

IDOL

Alpina
AIR WING

Uvex

KID 3 CC

Univerzalne ili svestrane kacige

Ako ste među biciklistima koji povremeno i uglavnom ciklusom uživaju u slobodnom vremenu i istražuju okolinu bez merenja vremena ili visinskih metara, onda će pravi izbor biti univerzalna kaciga za bicikle za vas. Takve kacige su zamišljene kao neka vrsta krsta između planinskih i drumskih biciklističkih kaciga sa manje tehničkih detalja koji nude udobnost, vazdušnost i, pre svega, zaštitu.

Alpina

VALPAROLA

Uvex

KID 3

Uvex

I-VO CC

Nakamura
HB 18

Koju kacigu za bicikle da izaberem?

Kada birate kacigu za bicikl, prvo razmislite o svojim potrebama i preferencijama, a tip biciklizma u koji ste najčešće angažovani trebalo bi najviše da igra.

Ako ste specijalni agent pod zakletvom, nemojte ni da pomišljate na visokokvalitetnu kacigu za bicikle na putu. Ako više volite da vodite svoj planinski bicikl u netaknutu prirodu, odaberite jednu od kaciga za planinske bicikle. Ukoliko bicikl koristite samo za prevozno sredstvo, najbolji izbor je gradska kaciga za bicikle, koja vam nudi više nego dovoljno komfora i zaštite za urbanu vožnju.

Šta ako ste ljubitelj i drumskog i planinskog biciklizma? Iako vam je kupovina dve različite kacige za bicikle trenutno besmislena, ubrzo ćete shvatiti da je to jedino moguće rešenje – naročito ako vrlo često sedite i na planini i na drumskom biciklu. Naravno, kao alternativu ovome, možete odabrati neki od modela klasičnih planinskih kaciga ili univerzalnih ili svestranih kaciga, koje su takođe pogodne za drumski biciklizam, sve dok se sa njima osećate malo manje aerodinamikom.

Sve više brendova uvodi održive pristupe izgradnji kaciga, o što dokazišu i etikete o upotrebi recikliranih ili drugih održivih materijala.

Naravno, možda ćete morati da prihvatite i kompromis prilikom odabira kacige za bicikle, ali nemojte praviti kompromise na uštrb vaše bezbednosti. Odaberite kacige za bicikle proverene brendove Alpina, Uvex, Bolle, Nakamura, i druge. Kompletnu ponudu pogledajte OVDE.