Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Upotreba kacige je postala aksiom poslednjih godina. Dakle, nema sumnje – pametan i osvešćen skijaš skija sa kacigom. Za decu do 14 godina, korišćenje kaciga je zakonski obavezno i istovremeno izuzetno preporučljivo i za sve starije skijaše. Na sreću, u stvarnom životu na skijalištima, moguće je primetiti da su skijaši koji skijaju u vunenim kapama u manjini.

Uvek bolji kvalitet i zaštita

Poslednjih godina, kvalitet skijaških kaciga je dramatično porastao. Proizvođači su pronašli mnoge nove materijale i rešenja koja povećavaju njihovu udobnost, prozračnost i, pre svega, sigurnost. U prošlosti je bilo pravilo da se kaciga treba zameniti nakon ozbiljnog sudara. U unutrašnjosti se mogu pojaviti mikroskopske pukotine, koje nisu vidljive golim okom, ali mogu biti fatalne u slučaju drugog sudara. Tada kaciga više ne bi radila svoj posao. Danas najnapredniji proizvođači već proizvode kacige od materijala koji trpe više susreta sa drugom tvrdom površinom.Treba napomenuti da kacige obavljaju svoj bezbednosni zadatak u vezi sa zaštitnim naočarima. Zato je preporučljivo da ova dva proizvoda uvek budu od istog proizvođača. Na taj način obezbeđujemo njihovo dobro uklapanje.

Gornja ivica naočara i donja ivica kacige su kritične. Ako se ove dve stvari ne uklapaju dobro, postoji šupljina kroz koju hladan vazduh prodire u unutrašnjost, što može biti vrlo neprijatno.

Kacige sa vizirom, efikasno rešenje

Poslednjih zima došlo se do efikasnog i izuzetno popularnog rešenja. To su kacige sa vizirom. Ova stvar nije zapravo novina, pošto su slične kacige već godinama koristili motociklisti. Tako su neki proizvođači došli do ideje o prilagođavanju motociklističke kacige za skijanje. Za početak, oni su morali smanjiti težinu i povećati prozračnost i toplotnu izolaciju. Kacige sa vizirom daju skijašima brojne prednosti. To je integrisani sistem koji se sastoji od naočara i kacige. Dakle, svi problemi sa mogućim neusklađivanjem obe komponente automatski se eliminišu. Kaciga i vizir predstavljaju efektivnu celinu, koja se savršeno snalazi u svim snežnim, vremenskim i svetlosnim uslovima. Ove kacige su izuzetno jednostavne za korišćenje, dok pružaju moderan izgled.

Odlične u kombinaciji sa korektivnim naočarima

Kacigama sa integrisanim vizirom posebno su impresionirani skijaši koji koriste korektivne naočare. Njihova upotreba je, u kombinaciji sa klasičnim ski naočarima, vrlo ograničena, jer je izbor ski naočara koje su prilagođeni za koriščenje korektivnih naočara relativno mali. Skijaši koji nose korektivne naočare pod običnim ski naočarima često se žale na umor i neprijatnost, ali ne žele da ih zamene klasičnim sunčanim naočarima, jer se time znatno smanjuje nivo zaštite. Ispod vizira kacige, postoji dovoljno prostora za korektivne naočare. Pored toga, vizir takođe pruža izvrsnu ventilaciju, što eliminiše efekat rošenja.

Čak i za decu

Kacige sa integrisanim vizirima su odličan izbor i za decu. I daleko od toga da je to samo zbog atraktivnog izgleda. Deca često ne mogu pravilno da ih nameste. Postavljaju ih previše unazad, ili previše na čelo. Ovo je loše iz više aspekata. Prvo, u slučaju takvog nameštanja, zaštita je znatno niža. Pored toga, između ivica kacige i naočara stvara se otvor od više centimetara kroz koji prodire ledeno hladan vazduh. Kaciga sa vizirarom automatski uklanja sve ove moguće probleme i komplikacije svojim dizajnom.

Kacige sa integrisanim vizirima su po mnogim aspektima pravi pogodak prethodnih zima. Naravno, možete ih naći na policama Intersport prodavnica.