Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Izbor pravih skija nije jednostavan zadatak. Ali, kada nađemo skije koje odgovaraju našem znanju skijanja i fizičkim sposobnostima, počinjemo stvarno da uživamo u snegu.

Skije sa izraženim bočnim sečenjem su postale standard i konstanta. Prema tome, poređenje sa prethodnim modelima više nije potrebno. Isto tako više nije potrebno reći da su skije ne treba birati prema visini tela, već i prema mnogim drugim parametrima.

A proizvođači skija i opreme za skijanje su neumorni. Kao da nisu zadovoljni svojim dosadašnjim uspesima i dostignućima, stalno prave nova rešenja i izume.

U poslednjih nekoliko godina, uglavnom se bave svojim vizijama svestranosti skija. Sa različitim rešenjima, na osnovu najnovije tehnologije, novih načina i veština, pokušavaju da naprave skije sa kojim skijaši mogu da izvode okrete različitih radijusa krivine, štaviše, suočavaju se sa različitim snežnim podlogama i u različitim snežnim uslovima.

Na ovaj način, žele skijašima malo da olakšaju izbor skija. Od pronalaska skija sa naglašenim bočnim sečenjem, skijanje je podelilo na različite podvrste, što čini izbor skija prilično složenim zadatkom, koji zahteva razmišljanje, kao i tehničko i skijaško znanje.

Pre izbora, na neka osnovna pitanja treba odgovoriti 

Izbor pravih skija je i dalje relativno zahtevan zadatak. Većina proizvođača nudi izuzetno raznovrsnu paletu proizvoda koji se sastoje od nekoliko modela koji se znatno razlikuju jedan od drugog.

Iz tog razloga, svaki skijaš mora odgovoriti na sledeća pitanja što poštenije i iskrenije:

– kakvo je moje skijaško znanje?

– na kojoj vrstu terena najradije skijam?

– koliko brzo skijam?

– koja je prosečna dužina okreta u kojoj najviše uživam?

– koliko dana provodim na skijanju u jednoj sezoni?

Uz pomoć dobijenih odgovora, izbor će se suziti.

Koje skije biramo prema znanju skijanja?

Bez obzira na kom nivou se bavimo skijanjem, i dalje nam trebaju skije koje po dužini, geometriji, torzionoj stabilnosti i savijanju odgovaraju našem znanju i fizičkoj sposobnosti.

Ovo je posebno važno za početnike, da bi prve skijaške korake napravili na mekšim skijama koje omogućavaju lakše sticanje pravog znanja i brz napredak.

Pored toga za početnike je najbolje početi na relativno kratkim skijama, pa kasnije izabrati duže skije, u skladu sa napretkom:

– odrasli početnici mogu da započnu na skijama dužine između 100 i 140 centimetara i sa radijusom između 7 i 9 metara;

– skijaši koji imaju neko znanje mogu da izaberu skije, koje su duge između 120 i 160 centimetara i nudi radijus između 9 i 13 metara;

– skijaši koji su usavršili većinu skijaških elemenata i koji su u stanju da samostalno skijaju na zahtevnim stazama, mogu koristiti dužinu skija između 150 i 190 centimetara, pored toga, mogu da izaberu radijus koji najbolje odgovara njihovom načinu skijanja;

Skije za razne namene

Moderne skije omogućavaju različite načine skijanja. Naravno, za svaki od njih, moraju biti odgovarajuće skije;

– višenamenske skije su najprodavanije prethodnih sezona. U njima skija sve više skijaša. To su skije koje su dizajnirane tako da mogu da obavljaju dugačke i kratke okrete. One su uglavnom dizajnirane za skijanje na uređenim stazama. Poznajemo ih po oznaci AR, njihove dužine variraju između 160 i 185 centimetara, a njihov radijus je između 15 i 17,5 metara.

– posebno izrađene višenamenske skije predstavljaju takozvane sve-planinske skije. Njihov pomalo širi dizajn omogućava povećano kretanje po mekšem snegu, tako da su pogodne I za skijanje izvan uređenih staza. Poznajemo ih po oznaci AM, njihove dužine variraju između 160 i 185 centimetara, a njihovi radijusi kreću se od 15 do 17,5 metara.

– dosta dobrih rekreativaca i dalje često poseže za takmičarskim skijama. Oni koji uživaju u kraćim okretima uzimaju slalom skije, koje prepoznajemo po SL oznaci, njihove dužine variraju između 150 i 175 centimetara, a one nude radijuse između 11 i 14 metara. Oni koji uživaju u dužim okretima i nešto većoj brzini posežu za veleslalomskim skijama. Označene su sa GS, dužine između 165 i 190 centimetara, a njihovi radijusi se kreću od 15 do 19 metara.

Ženske skije

Iako je većina skija u osnovi namenjena za oba pola, proizvođači su otkrili pre nekoliko godina da su za žene pogodnije skije, koje su konstrukcijski jednostavnije i čija je geometrija blago prilagođena anatomiji ženskog tela. Ženske skije su pre svega primetno lakše, a vezice su postavljene malo napred, što ih čini lakšim za manevrisanje i bolje rukovanje. Naravno, nežnijem polu je takođe prilagođen dizajn i grafika, koji su obično dizajnirani prema najnovijim modnim trendovima.