Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Planinarenje ili treking je jedna od najzdravijih fizičkih aktivnosti. Čoveku nije potrebno mnogo za ovu aktivnost. U stvari, to je samo velika količina ljubavi prema prirodi, neki avanturistički duh i osnovno znanje o kampu, a od opreme samo dobre planinarske cipele, softshell jakna, ranac i, možda, vreća za spavanje i šator. Višednevne treking ture mogu biti izuzetno atraktivna opcija za provođenje aktivnog odmora. Naša planeta je puna uglova, koji nude poglede, u kojima se doslovno ostane bez teksta.

Put Inka, Peru

Zbog velike nadmorske visine, Peru je popularna destinacija za mnoge avanturiste. Naravno, jedna od glavnih atrakcija je i Inka Trail, jedna od najpopularnijih planinarskih staza na svetu. Četverodnevna tura od 42 kilometra i nekoliko visina (najviša tačka je hrabro iznad 4000 metara nadmorske visine) nudi izuzetan doživljaj, prekrasne poglede i nezaboravne avanture. Najbolje, naravno, dolazi na kraju, tu je drevna tvrđava Inka Maču Pikču. Najbolje vreme za posetu je od septembra do maja.

Put Kalalau, Havaji, SAD

Kauai je ostrvo na severu havajskog lanca. Smatra se najslikovitijim i najužim ostrvom 50. američke države. Zbog bujne tropske vegetacije ovde su zabeleženi mnogi holivudski hitovi, kao što je Park iz doba Jure i 7 dana, 7 noći. Na severu ovog ostrva nalazi se obala Napalija, koja je ukrašena višestepenom zelenom liticom koja pada u Tihi okean. Ove strme stene su dostupne i vidljive samo sa morske strane ili iz vazduha. Sledi i treking put do Kalalaa. Tako se zove prekrasna plaža na kraju ovih 12 milja (oko 19 kilometara). Kalalau staza je jedno od deset najlepših izletišta naše planete svake godine. Tamo je šum talasa pomešan sa tropskim mirisima. A onda zaboravite na sve. Put Kalalau može se posetiti u bilo koje doba godine.

Put do baznog kampa ispod Everesta, Nepal

8848 metara visok Everest ili Sagarmata na nepalaskom ili Čomolumgma na tibetanskom je najviši vrh naše planete. Naravno, svaki običan smrtnik ne može doseći taj vrh. U stvari, put do baznog logora, koji je na visini od 5364 metra, pravi je poduhvat. Ovaj 115 km dugačak trekking put traje šest dana. Na putu je moguće posmatrati promenljivu floru i faunu. I naravno, diviti se najvišoj planini na svetu. Najbolje vreme za putovanje do baznog kampa pod Everestom je između marta i maja i između septembra i novembra.

Visok put od Šamoniksa do Zermata, Francuska i Švajcarska

Šamoniks u francuskim Savojskim Alpama smatra se svetskom prestonicom alpinizma i skijanja. Zermat, dom legendarnog Materhorna, verovatno je jedan od najslikovitijih skijališta na svetu. I ova dva alpska bisera povezuju takozvanu visoku stazu (Haute Route de Chamonika Zermatt). Sredinom devetnaestog veka, ovaj vid prelaska Alpa izmislili su članovi engleskog Alpskog kluba. Staza može biti za planinarenje ili turno-skijanje. U prvom slučaju, ukupno 180 kilometara traje oko 12 dana. Za turno-skijašku zimsku verziju dovoljno je sedam. U poslednje vreme, letnja planinarska staza je postavljena do visine od 3000 metara, što omogućava planinarima da prenoće u kolibama, pansionima i manjim hotelima koji se nalaze u selima na putu.

Pacifik Krest Trial, Oregon i Vašington, SAD

Istraživanje Pacific Krest-a je više od šestomesečne planinarske avanture, koja treba da prevaziđe više od 4.000 kilometara staza po brdima duž severozapadne američke obale. Najbolje je sva zadovoljstva i, naravno, bol i patnju koje planinare čekaju na ovoj epskoj avanturi, ovekovečio Riz Viterspun u Divljini. Kažu da čovek na ovoj stazi, prolazeći kroz sedam američkih nacionalnih parkova, spoznaje svoje pravo ja. I kada dođu do cilja, ništa više nije isto.