Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Deca mogu vrlo brzo da napreduju koristeći odgovarajuću opremu

Kada prvi put stavimo našeg naslednika na skije, za nas je veoma važno da se pozabavimo ovim na promišljen, sistematičan i ispravan način. Iznad svega, dete ne bi trebalo prisiljavati na aktivnosti koje mu ne odgovaraju. Prvi skijaški koraci moraju biti pozitivno iskustvo za dete. Pa, u slučaju da se entuzijastični skijaš skriva u njemu, sve je mnogo lakše.

Oprema

Za početak mu treba izabrati pravu opremu. Veoma je važno da deca počnu da stiču prava skijaška osećanja na svojim prvim krivinama. To je upravo ono što radi većina proizvođača skija, koji žele osigurati odgovarajuću fleksibilnost, koristeći specijalne materijale, za dečije skije, što je, naravno, preduslov za savremeno skijanje na rubovima. U prošlosti, zbog relativno male dužine skija, one su bile prilično krute i tvrde. Pored toga, ograničene su i pancericama, koje u slučaju dečijih skija zauzimaju veći procenat dužine skija nego u verzijama za odrasle. Ovaj problem rešili su u Elanu sa takozvanim U-Flex sistemom, koji se sastojao od skija i pancerica. Skije se izrađuju uz pomoć specijalne tehnologije koja omogućava veće savijanje. Pancerice su napravljene od specijalne plastike, koja je takođe delimično savitljiva. Sve u svemu, to rezultira sa otprilike trideset posto više fleksibilnosti, što naravno dopušta čist pravi karving.

Bezbednost

Ne smemo zaboraviti da su deca najranjiviji učesnici skijanja. U skijaškim školama posebna pažnja se posvećuje sigurnosti na skijalištima, zbog čega su deca veoma svesni i obrazovani skijaši.Naravno da je korisno da deca koriste zaštitnu opremu svuda i uvek. Korišćenje kacige je zakonski propisano, ali to ne treba uzeti u obzir samo da bi se zadovoljila zakonska odredba, već uglavnom zato što glava nije lopta i deca će doživeti mnogo lepše, pametnije i korisnije u narednim godinama. Određene kacige su opremljene posebnim reflektorima, pa čak i lampama koje povećavaju njihovu vidljivost u lošijim uslovima osvetljenja. Takođe se preporučuje korišćenje reflektujućih prsluka u kojima su deca jasno vidljiva na stazama.

Deca na skijama

  • za decu do četiri godine skije treba da budu što kraće;
  • od pet do deset godina starosti deteta, skije ne bi smele prelaziti visinu nosa;
  • kaciga za skijanje je obavezna;
  • ne kupujte opremu za nekoliko sezona, ali ova treba da bude zaista dobra;
  • dečije pancerice bi po mogućnosti trebalo da imaju nekoliko kopči.