Sadržaj

Trendovi

Kada zima zavlada Srbijom, ponosno možemo da kažemo da je tada naš najveći raj za skijanje planina Kopaonik. Poznata i kao Srebrna planina, pruža ljubiteljima snežnih čarolija nezaboravno iskustvo kroz zimske avanture. Mogli bismo je proglasiti jednim od naših najprepoznatljivijih zaštitnih znakova.

Zbog ove prelepe planine imamo posebno mesto na nordijskoj mapi. Ovo prelepo mesto krije najveće skijalište u Srbiji u kome je podignuta prva žičara. Od 1981 godine Ski centar Kopaonik dobija status  međunarodnog skijaškog centra.  Danas u okviru ovog skijaškog centra postoje 23 žičare koje su u vezi sa stazama  ukupne dužine 44km za alpske i 18km za nordijske discipline.

Simbol lepote

Najveći ponos koji pruža neverovatan izvor prirodne lepote za našu zemlju koja očarava turiste širom sveta. Svake godine mnogi od ovih turista se vrate da uživaju u neverovatnim avanturama koje pruža ovaj raj. Nacionalni park Kopaonik je najpopularnija destinacija, u okviru Nacionalnog parka nalazi se i Pančićev vrh. Očaravajuća flora u vidu šumsko-pašnjačkih delova se prepliće sa zonama četinarskih šuma, koje ovaj deo čine posebnim i unikatnim.

Oni ljubitelji koji uživaju u dugačkim skijama i šarenim jaknama, dobrom raspoloženju i želji da se otisnu poput ptica na skijaškim stazama ponaćiće sve na Kopaoniku. Ljudi koji uživaju u brzini na skijaškoj stazi mogu biti sigurni da će im ova snežna kraljica pružiti potpuno zadovoljstvo. Ipak treba voditi računa i o bezbednosti da skijate samo na obeleženim stazama kako tokom dana tako i tokom noći, ukoliko ste više ljubitelj noćnih avantura.

Nordijsko skijanje

Nordijsko skijanje je pravi raj. Dobijate trening čitavog tela, aktivacijom gornjeg i donjeg dela tela tokom kretanja pri skijanju. Čak i mišići za koje nikada ne biste pomislili da rade, učestvuju u kordinaciji pokreta. Celo telo je aktivirano, čime ste nakon silaska sa skija u potpunosti spremni za bilo koji drugi sport. Osnažite svoj mišićni i nervni sistem spojem dobrog treninga i povezanosti sa prirodom, gde ćete bez sumnje uživati u svakom zraku koji se pruža sa vrha Kopaonika.

Prekretnice

Od 1935 pa sve do 1941 godine na Kopaoniku su se redovno održavala skijaška takmičenja. Tokom drugog svetskog rata planinarski dom je uništen. Na temeljima uništenog, podignut je novi dom 1948 godine, koji je nazvan Olga Dedijer. Marta 1984 godine na Kopaoniku je održano takmičenje Evropskog kupa u skijanju, čime je dobio status međunarodnog sportskog centra.