Sadržaj

Biciklizam

Gume su jedna od najvažnijih komponenti svakog bicikla. One su jedini kontakt sa konstrukcijom. Ukoliko su gume neadekvatne, ostale komponente, kao što su ram bicikla i menjači ne mogu doći do izražaja.

Vek trajanja

Kao i svaka stvar, biciklističke gume imaju svoj vek trajanja. U tom smislu govorimo o dve vrste uticaja. Prva je habanje, a druga je dotrajalost. Naravno, upotreba guma uništava njihov profil , što naravno ima značajan uticaj u pogledu prianjanja na tlo.

Vek trajanja proporcionalno utiče na kvalitet same gume. Pravilo je da se gume moraju menjati na svake dve sezone, budući da guma vremenom postaje  istrošena i nefleksibilna, te kao takva ne osigurava adekvatno prianjanje.

Koji je pravi pritisak u biciklističkim gumama?

Odgovor na ovo pitanje je malo drugačiji , jer zavisi  o vrsti bicikla o kojoj govorimo. U načelu, gume na svim biciklima pružaju funkciju prianjanja i delimično ublažuju vibracije. Kod gradskih bicikala, koji se uglavnom koriste na glatkim gradskim područjima, preporučuje se da gume budu relativno tvrde. Na taj način one takođe osiguravaju dobru energetsku efikasnost.

Stvari su malo drugačije kad je u pitanju treking i brdski biciklizam. Treking bicikle često vozimo po makadamskim putevima. Posebno po suvom  makadamskom putu, gume sa tvrdim profilima ne pružaju optimalno prianjanje. To se može osetiti pre svega u krivinama ili prilikom kočenja. Stoga se preporučuje manja količina vazduha u gumama.

Međutim, na brdskim biciklima taj  problem je još veći. Zato većina iskusnih biciklista uvek ima pri ruci pumpu za gume. U načelu, kada je u pitanju uspon, gume su čvršće, što omogućava bolju energetsku efikasnost. Pre spuštanja, vazduh u gumama se treba blago smanjiti, što omogućava bolje prianjanje i veću udobnost.

Međutim, treba osigurati da količina vazduha ne bude nedovoljna.

U tom slučaju može doći do tzv. gaženja gume sa prstena.

Osim toga, previše mekane gume više su izložene opasnosti od bušenja.

Profil gume

Naravno, profil guma značajno varira u zavisnosti od bicikla.

Za gradsku vožnju potreban je relativno glatki profil prilagođen urbanim područjima.

Treking bicikli opremljeni su sa nekoliko profila guma, koje takođe omogućavaju vožnju van puteva. Takođe su prikladne gume sa takozvanim kombinovanim profilom, koji ima glatki srednji profil i profiliranu bočnu sekciju koja omogućava bolje prianjanje na terenskom putu. Planinski biciklizam je najzahtevniji  kada je reč o gumama. Rekreativni brdski bicikli imaju profil srednjih dimenzija i dimenzionalno su uži.

Sa druge strane, ekstremno spušteni bicikli opremljeni su većim i prilagodljivijim gumama. Kompromis su gume sa kojima su opremljeni bicikli za sve uslove. Njihove gume nude optimalnu kombinaciju udobnosti, prianjanja i energetske učinkovitosti.