Sadržaj

Biciklizam

Kako_popraviti_svoj_bicikl

Lep i sunčan dan vas navodi na dugu, opuštajuću vožnju biciklom. Poletno prelazite kilometre i sa zadovoljstvom vrtite pedale, kada se to dogodi – izduvana guma, oslabljene kočnice, ili je možda u pitanju lanac. Takvi problemi zaista mogu da unište zabavu. Zbog toga ćemo vam predočiti najčešće kvarove, način na koji možete da ih popravite i kako da redovno održavate svoj bicikl.

Kvarovi sa kojima se sigurno svaki biciklista suoči jesu izduvane gume, preskakanje i  spadanje lanca, iskrivljen točak, kvar na menjaču. Najvažnije pitanje jeste kako da ih sredite?

Sasvim je u redu da odnesete svoj bicikl u servis ukoliko niste sigurni da možete sami da uradite posao. Ukoliko postoji problem koji nikada ranije niste videli, konsultujte se sa profesionalcem. Obavezno pitajte servisera da vam objasni šta je izazvalo problem, na taj način ćete sledeći put biti osposobljeni da ga razrešite sami.

Ukoliko ste od onih koji preferiraju da budu sam svoj majstor, osnovni servis bicikla možete da uradite samostalno.

Istrošene ili izduvane gume

Dugogodišnje gume kada se potroše i previše ostare bi trebalo zameniti. Pored očiglednog izgleda, stare gume se mogu prepoznati i po lošem prijanjanju. Takođe, od velike je važnosti da redovno proveravate pritisak u gumama. Na bočnim zidovima guma za bicikle uglavnom piše koliki je maksimalan pritisak koji one mogu podneti.

Izduvane_gume_bickl

Odmašćivanje i spadanje lanca

Ukoliko se lanac na vašem biciklu ne pomera pravilno, preskače ili spada – očistite, isperite i osušite lanac i kasetu. Možete kupiti odmašćivače namenjene za bicikle i pribor za čišćenje lanca, ali deterdžent za sudove i četkica za zube rade jednako dobro.

Centriranje točka

Zavrtite točak i proverite da li na disku postoje neka oštećenja, ili disk mrda levo-desno. Kada se točak ne kotrlja lako potrebno je zameniti ili podmazati ležajeve. U određenoj situaciji je neophodno izvaditi čitavu osovinu, a ponekad je dovoljno samo namestiti odstojanja kako bi ulegla pravilno u žljebove rama. Uzroci pomeranja osovine mogu biti matice koje nisu dovoljno stegnute, ali i navoji na osovini, kod dela koji ide u žljebove rama, često budu oštećeni.

Centriranje_tocka_bicikl
kocnica_bickl

Štelovanje menjača

Bicikl koji ima mogućnost menjanja brzina će dobro raditi samo ukoliko su dobro podešeni menjači brzina. Ono što treba podesiti, ukoliko menjač ne radi pravilno, je mehanizam za prebacivanje lanca sa jednog mehanizma na drugi.

Ako često vozite bicikl neophodno je da o njemu brinete na pravi način.
Održavajte ga čistim i suvim, koristite sredstva za podmazivanje, proveravajte kočnice, gume i po potrebi prepustite svoj bicikl u ruke stručnjaka.

Rutinski pregled vašeg ljubimca, pre svake upotrebe, je od presudnog značaja za bezbednu vožnju i njegovu dugovečnost. Održavanje, poravka ili servis bicikla možda deluju komplikovano, ali retko kada je to stvarno slučaj. Ukoliko mu posvetite malo vremena zagarantovano će vas dugo služiti.

Bicikl_Intersport