Sadržaj

Trčanje

Trčanje sa psom može biti izuzetno zabavno. Naravno, za ovakve aktivnosti se moramo dobro pripremiti, a potrebno je koristiti i dodatnu opremu.

Baš kao i ljudi, nisu svi jednako obdareni za sve sportove, tako i psi nisu sve rase odlični i spremni trkači. Tako su određene rase pasa pogodnije za trčanje, a druge manje. U principu, psi sa kratkim nogama i zdepastom građom, kao što su buldozi, nisu pogodni za trčanje. Pored toga, ne treba forsirati štence da trče sa vama jer to može biti preteško za njih. Sa druge strane, psi “atletski” građeni sa dugim nogama i trupom, kao što su labradori, zlatni retriveri ili hrti, su bukvalno rođeni za trčanje. Poseban primer je, na primer, Jack Russell Terier, koji pripada manjim psima, ali zbog svoje hiperenergije, on je entuzijastičan sportista i naravno odličan trkač.

Vremenski uslovi

Čak ni psi nisu neuništive mašine i lako se umore. U principu, pravilo je da pse ne treba gurati do maksimuma svojih sposobnosti. Pre svega, nije preporučljivo trčati s njima kada je stvarno vruće, a i pored toga, oni moraju da dobiju dovoljno tečnosti.

Trčimo sa povodcem

Tokom treninga, moramo imati psa sve vreme na povodcu. Na taj način ćemo izbeći bilo kakve probleme kada se susretnemo sa drugim trkačima koji možda nisu ljubitelji životinja.

Držanje povodca u ruci može biti veoma zamarajuće, a u nekim slučajevima i opasno. Ako trčimo šumskom stazom, pas nas može neočekivano izvući iz pravca i izazvati pad. Odlična alternativa povodnicima su specijalni pojasevi na koje pričvršćujemo povodac. Na taj način imamo obe ruke slobodne, što olakšava ispravnost trčanja.

Morate prepoznati šta vaš pas želi

Mnogi trkači preporučuju da je najbolje krenuti sa psom sa nekoliko stotina metara hoda, tokom kojeg se pas zagreva. Tokom treninga, njegovo ponašanje treba pažljivo pratiti. Ako počne da zaostaje ili mu je jezik izbačen iz usta, to je znak da je verovatno umoran. U principu, pravilo je da je do deset kilometara trčanja više nego dovoljno za većinu pasa.

Psi isto vole nagrade

Kao i svaki trkač, pas takođe zaslužuje nagradu u obliku deserta. On će ovo dobro zapamtiti, a sledeći put sigurno neće odoleti kada gleda kako se pripremate za trčanje. Istina je da većina pasa i trči samo zbog nagrade na kraju.

Trčanje blagotvorno deluje na ponašanje i raspoloženje psa

Dobro znamo da je trčanje neka vrsta stimulansa dobre volje i blagostanja. Isto važi i za pse. Kada je štene “agresivno”, posle trčanja je umorno za druge gluposti koje bi inače učinio da ima previše energije.

Vodite računa o sigurnosti

Neki trkači sa psima takođe trče u mraku. U ovom slučaju preporučljivo je koristiti povodac sa reflektujućim elementima kako biste povećali sigurnost vaših kućnih ljubimaca i bili vidljiviji.