Sadržaj

Trčanje

Pravi strastveni trkači trče i u zimskim uslovima. To je činjenica. Ipak, trčanje zimi zahteva malo drugačije pripreme i takođe nešto drugačiju, prilagođenu, opremu. Pre svega, potrebni su nam dodaci kako bismo bili sigurni da nam ne bude hladno tokom trčanja i da zaštitimo sebe od opasnosti tokom noćnog trčanja. Oprema treba da bude izdržljiva, otporna na vodu i izrađena od materijala koji čuvaju toplotu.

Reflektori

Zimi su dani kraći. Tokom decembra, januara i februara oko 5 popodne je već zašlo sunce i vreme je hladnije. To znači da ljubitelji trčanja koji uživaju u rekreaciji posle posla moraju biti spremni na uslove slabijeg osvetljenja. Prilikom trčanja po putevima i rutama na kojima su izloženi opasnostima u saobraćaju, trkačima se preporučuje da budu opremljeni različitim svetlosnim reflektorima kako bi vozači mogli lakše da ih vide. Postoje različite vrste reflektora koji se mogu prilagoditi telu i odeći. Mogu se nositi oko vrata ili vezati za zglobove, oko noge ili ruke.

Odeća i obuća sa reflektujućim detaljima

Preporučuje se upotreba odeće i obuće sa reflektujućim elementima. To su jakne koje sijaju kada ih osvetli svetlost farova automobila. Postoje i posebni reflektujući prsluci ili odeća koja je dizajnirana u fluorescentnim bojama tako da odskače od okoline i bude vidljivija.

Svetleći dodaci se takođe mogu postaviti na patike. Često se nalaze na zadnjoj strani patika, a neki brendovi su efikasno iskoristili tu potrebu i postavili reflektujuće materijale na svoje zaštitne znakove tako da ćete često videti svetleći logo Nike brenda ili prepoznatljive Adidas-ove tri linije. Veoma je važno da ovi detalji budu čisti kako bi se svetlost odbijala i stvarala utisak lampe. Pošto je zimi trčanje često po vlažnoj podlozi, poželjno je da obrišete reflektujuće detalje i tako osigurate sebi uživanje u treningu.

Prednja svetla

Mnogi trkači postali su pravi ljubitelji noćnog trčanja. Za njih su brendovi McKinley i Led Lenser dizajnirali opremu sa svetlima, koja drastično povećavaju vidljivost i sigurnost u uslovima slabog osvetljenja. Pored trčanja, ove lampe su pogodne i za ostale sportske aktivnosti.

Toplotna izolacija

S obzirom da je temperatura niska, neophodno je obezbediti optimalnu toplotu. To se postiže odabirom odgovarajuće odeće napravljene od materijala koji se brzo suši i dobro apsorbuje vlagu kao i kvalitetnim zagrevanjem mišića pre samog početka trčanja.

Zimi je preporučljivo trčati sa rukavicama jer ako je hladno rukama, hladno je celom telu. Veoma koristan dodatak je i šal za trčanje koji štiti vrat i lice. Tokom zaista hladnog vremena možete nositi i masku za celo lice kako bi se osećali potpuno ugodno i zaštićeno. Kapa je svakako neophodna, ali može je zameniti i traka koja štiti uši od hladnoće.

Iskusni trkači znaju da kod treninga po hladnom vremenu nema mnogo zaustavljanja i da moramo paziti da se telo ne ohladi. Kada dođemo kući, kao nagrada čeka nas toplo tuširanje i čaj.