Fitnes, trening i joga

Sobni bicikl

Opremanje doma fitness opremom često započinje sobnim biciklom. Ova sprava odlikuje se širokom primenom. Pogodna je za povremene rekreativce, kao i za ozbiljne entuzijaste koji streme svojim sportskim ciljevima. Ako imate kod kuće više fitness sprava, sobni bicikl je odličan alat za zagrevanje pre vežbanja i hlađenje nakon istog. Sobni bicikl uglavnom pruža aerobni način vežbanja, odnosno topi masne naslage, smanjuje telesnu težinu i jača kardiovaskularni sistem. Osim toga, sobni bicikl može pomoći pri raznim specifičnim oblicima treninga snage, što je dodatak njegovoj svestranosti.

Sobno kolo Energetics

Eliptični trenažer

Vežba na eliptičnom trenažeru je na prvi pogled svojevrsna kombinacija trčanja i vožnje biciklom. Ona se odvija u gotovo plutajućem položaju, što je čini izuzetno blagom prema  zglobovima i kostima.  Na ovoj spravi moguće je izvesti vežbe za mišiće nogu i gluteusa, ali je odlična i za jačanje mišića gornjeg dela tela, ruku i ramenog pojasa, leđnih, prsnih i trbušnih mišića. Vežba na eliptičnom trenažeru ima aerobne i anaerobne učinke pa je izuzetno efikasna u smanjenju telesne težine, jačanju srčanog mišića,  pa smanjuje broj otkucaja srca. Takođe, odlična je za poboljšanje napetosti tkiva, povećanje snage u rukama i nogama, poboljšava protok krvi kroz mišiće, povećava kapacitet disanja i oblikuje grudni koš.

Staza za trčanje

Ako ste strastveni trkač, a imate zahtevan posao i morate da budete uvek uz svoj kompjuter i  Vaše obaveze Vam jednostavno ne dozvoljavaju da se redovno bavite omiljenim sportom. Kada tome pridodate porodične obveze i ostale aktivnosti, problem postaje još veći. Staza za trčanje odmah eleminiše sve te otežavajuće okolnosti. Uz njenu pomoć moguće je posvetiti se trčanju na kraju dana, kada sve svoje obaveze završite. Ostaje Vam samo da obujete svoje patike i konačno se pokrenite u sopstvenom domu, a dok trčite na svojoj stazi istovremeno možete da slušate svoju omiljenu muziku ili da gledate film.

Energetics Multi Gym 10

Multigym za vežbanje

Multigym za vežbanje omogućuju brojne vežbe sa tegovima i vlastitom težinom kao pomoć u jačanju određenih mišićnih grupa. Multigym za vežbanje su u svojoj suštini zaštitni znak fitnesa.

To su sprave koje su dizajnirane za trening snage i jačanje specifičnih mišićnih grupa. Dizajnirane su vrlo pažljivo s obzirom na sve glavne zakone fizike, što u praksi znači da zglobovi i kosti nisu izloženi prekomernim silama i pritiscima. Određene sprave dizajnirane su za trening tegovima, a neke za vežbe svojom vlastitom telesnom težinom. Verovatno najsloženija je klasična multigym za vežbanje (npr. Energetics Multi Gym 10), koja je opremljena tegovima, gde se uz pojedine vežbe izvodi podizanje uz pomoć specijalnih poluga. Fitnes klasici, takođe su širok izbor klupa, gde možete vežbati sa tegovima ili pomoću svoje telesne težine.

Ključne činjenice:

  • u izboru opreme potrebno je obratiti pažnju na njenu konstrukciju. Samo sprave izrađene iz    visokokvalitetnih materijala daju čvrstoću, stabilnost i dugovečnost;
  • pri vežbanju na Multigym-u vrlo je  važno pravilno izvoditi vežbe. Preporučuje se pre početka vežbanja savetovati se sa stručnjakom;
  • važno je da je sprava sastavljena u skladu sa uputima proizvođača. To osigurava njenu čvrstoću i   stabilnost;
  • kod prenosne sprave potrebno je proveriti zavrtnje. Isti moraju biti čvrsto zategnuti i pričvršćeni.