Sadržaj

Trčanje

Mesec mart je onaj deo godine kada miriše na proleće. Ne samo u kalendarskom i meteorološkom smislu, već i u trkama. Ovo je period kada se oni manje entuzijastični trkači probude iz zimskog sna, odnosno zamene skije obućom za trčanje. Naravno, najveći entuzijasti trče tokom cele godine, posebno ako je zima blaga za njih, kao što je bila ove godine.

Dizajneri i kreatori novih modela obuće sigurno su među najvrednijim tokom cele godine. A ovih dana na naše police dolaze rezultati njihovog znanja, mašte, ideja, novih pogleda …

Skoro svi glavni proizvođači predstavljaju svoje novine za narednu sezonu u prvim prolećnim danima. U tom pogledu, sezona im je slična svim prethodnim, a istovremeno je, zbog brojnih vesti, potpuno drugačija, sveža, šarena, razigrana, dinamična i energična.

Adidas

Legendarna nemačka marka novu trkačku sezonu pozdravlja svežom kampanjom “Faster Than”. A brzinu ne doživljavamo samo kao područje takmičenja i mogućnosti, negonajpre kao osećaj napretka i sopstvene transformacije. Zvezde kampanje Faster Than su trkači iz svakodnevnog života koji dele svoje priče o sopstvenom napretku i njima inspirišu druge. Među njima su trkač Martinus Evans koji je težak 112 kilograma i koji je negativne komentare i podsmeh promenio u motivacioni alat, trkačica Ellie Lacey koja je posle transplantacije jetre na takmičenju World Transplant Games osvojila pet zlatnih medalja i oborila tri svetska rekorda, Kathrine Switzer kao prva žena koja je istrčala maraton, izvanredni sprinter Noah Lyles i fudbaler Mohamed Salah.

U sklopu kampanje Faster Than predstavili su novu obuću za trčanje pomoću koje je postizanje sopstvenog napretka još laganije i udobnije. Glavnu novost sezone predstavlja model SL20 s vrhunskim srednjim đonom Lightstrike za eksplozivne pokrete i izdržljivost, a obnovljen je i inače već prihvaćen model Ultraboost 20. Ekskluzivno za Intersport koncipirani su modeli Astrarun i Solarglide. U svakom slučaju, Adidas nudi savršen par obuće za trčanje za sve entuzijaste oduševljene trčanjem.

Asics

Kod japanskog proizvođača Asics u 2020. godini sve se vrti oko olimpijskih igara u Tokiju. Asics je naime jedan od pokrovitelja igara, pa je zato razumno želeo da iskoristi prednost domaćeg terena i da se celom svetu predstavi u što boljem svetlu. Asics je već dugi niz godina poznat po svom inženjerskom pristupu izradi trkačke odeće, zato su njihovi proizvodi pozitivno poznati po svojoj izvanrednoj tehnološkoj dovršenosti, visokom kvalitetu i učljivosti. Olimpijski igrači posvetili su takozvani Tokio Pack, koji čine retro kolekciju svojih glavnih modela Nimbus 22 Retro Tokio i GT-2000 8 Retro Tokio. Osim toga, u sezoni 2020. godine, uživaćemo u paradičnim konjama kakvi su Kaiano, Nimbus, GT i Glideride u Evorideu. Opet se vraća legendarni model Noosa TRI koji je u svom koncipiranu za triatlonce. Ekskluzivno za Intersport izradili su model Gel Cumulus.

Nike

Prošlog oktobra, brend Nike pozdravio je istorijsko dostignuće Eliuda Kipchogea, koji je na specijalnom događaju u Beču uspeo da postane prvi čovek koji je prešao maratonsku stazu za manje od dva sata. Njeno dostignuće predstavlja jednu od značajnih prekretnica ljudske vrste. Nike je opšte poznat po stalnom predstavljanju vesti i novih tehnologija. Ove će se sezone asfaltirati nove verzije Air Zoom Pegasus 36 i njegova više trkačka verzija Air Zoom Pegasus Turbo 2. Pored toga, osvežene verzije Air Zoom Strukture 22 i Air Zoom Vomero su takođe namenjene vožnji na putu. Izuzetno zanimljiva staza je Pegasus 36 Trail koji oduševljava svojim izdržljivim konceptom i zanimljivim kombinacijama boja. Takođe je osvežen legendarni model Vildhorse 6. Trkači će moći da se odluče za osveženi Zoom Fli 3. Takođe, je obnovljen model React Infiniti Run, sa specijalnim penastim đonom koji značajno smanjuje rizik od trkačkih povreda.

Hoka One One

Patike Hoka One One, prvo su prihvaćene sa neodobravanjem, pa čak i podsmehom. Na neki način bile su prava suprotnost bosonogog trčanja, koje je pre nekoliko godina bilo izuzetno popularno. No, ubrzo su mnogi trkači počeli da shvataju njihove prednosti. Kreatori patika ne samo da su njima razveselili ultramaratonski svet, već su na neki način rešili i univerzalni problem trčanja.

Hoka One One su patike za sve vrste trkača, od amaterskih trkača do vrhunskih sportista koji žele da poboljšaju svoje performanse. Zahvaljujući toj obući trčanje je lakše, učinkovitije i poslednje, ali ne najmanje bitno – jednostavnije. Suština patika Hoka One One leži u vrhunskoj amortizaciji. Uvek traže načine kako da olakšaju amortizaciju, i da ono bude trajnije.

Salomon

Francuski Solomon poznat je po izvrsnom kvalitetu i tehnološki naprednoj obući za staze i brdske trke. Njihove proizvode već dugo karakteriše inovativni tehnički koncept koji uzbuđuje njihovu upotrebljivost, funkcionalnost i trajnost. Ove sezone oni su ciljano dodali neke od svojih novih kombinacija boja sa svojim tradicionalno uspešnim proizvodima. Glavna novost je model Sonic 3 Confidence, koji je dizajniran da radi na glatkim površinama i izuzetno je lagan. Novi Sense Ride 3 dizajniran je za vožnju po zahtevnim terenima, gde nudi veliku količinu zaštite, udobnosti, izdržljivosti i prianjanja.

Mizuno

Mizuno je poznat po izuzetno posvećenom, gotovo naučnom pristupu izradi patika za trčanje. Ove sezone naglasak je i dalje na tradicionalno najpopularnijim modelima kao što su Vave Ultima koji su dostupni isključivo u Intersportu, Vave Rideru i Vave Skiu. Svi ovi modeli dizajnirani su za neutralne trkače, a najnoviji model je u potpunosti ažuriran i sigurno će biti još aktuelniji. Delimično je obnovljen i model puta Road Vave Inspire 16, koji ima pregrađenu gornju konstrukciju. Novi Vave Horizon 4 takođe je namenjen pronatorima koji više vole da se kreću po glatkim gradskim površinama, a Vave Daichi 5, dostupan u verziji dijafragme GTKS, za trčanje po šumskim i planinskim stazama. Potpuno novi model je Vave SkiRise, dizajniran za neutralne trkače koji se zaklinju da trče po uređenim gradskim površinama.

Under Armour

Veoma zanimljivu vest predstavila je američka marka Under Armor, koja svake godine sve više postaje proizvođač vrhunskih patika za trčanje. Njihov model UA HOVR Machina kombinuje karakteristike dobro istrošene takmičarske obuće i odeće namenjene trčanju na duže staze. Zbog toga su ove patike idealne za trening, kao i za postizanje ličnih rekorda na 5, 10, 21, pa čak i na 42 kilometra.