Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Da postoji takmičenje za najbolje zimske sportove, skijaško trčanje bi definitivno pokupilo niz nagrada. Budući da se sopstvenom snagom krećete bajkovitim zimskim terenom, a ne kosinom kao u skijanju, skijaško trčanje je jedan od najzdravijih i najkorisnijih zimskih sportova. Ako mu se predate, možete se nadati sledećim prednostima.

Sveobuhvatan trening tela

Skijaško trčanje kombinuje aktivnosti donjeg i gornjeg dela tela i kao takvo predstavlja sport u kome se angažuje celo telo. Aktivni su i oni mišići koji nemaju direktan uticaj na kretanje, ali služe za održavanje ravnoteže i koordinaciju celog tela. Skijaški trkači bi trebalo da budu 40% spremniji od ostalih rekreativnih sportista!

Zdravo srce i pluća

Pošto nijedan mišić nije preopterećen tokom skijanja, možemo provesti sate i sate na zimskom terenu. Ubrzani puls osnažuje naše srce, sprečavajući na taj način mnoge kardiovaskularne bolesti.

Jedan od najsigurnijih sportova

Skijaško trčanje je jedan od najsigurnijih i najmanje napornih sportova na svetu. Zahvaljujući kliznom pokretu ima malo opterećenje stopala, kolena i kukova, a zbog jednosmernog kretanja i koordinisane upotrebe svih mišićnih grupa verovatnoća povreda je manja nego kod ostalih sportova.

Efikasna potrošnja kalorija

Za jedan sat skijaškog trčanja možemo sagoreti do 1.300 kalorija, što je gotovo najviše među svim zimskim sportovima. I što je najbolje od svega: ovo još nećete primetiti, jer ćete tokom vežbanja uživati u prelepom prirodnom pejzažu.

Deluje antidepresivno i poboljšava raspoloženje

Kao i svaka sportska aktivnost, i skijaško trčanje podiže nivo hemikalija i hormona koji u nama bude sreću i radost. Ova intenzivna osećanja obuzimaju nas dugo nakon vežbanja i povećavaju kvalitet našeg života.

Povoljan sport za individualce ili čak porodice

Nisu vam nužno potrebne karte za skijaška odmarališta za skijaško trčanje. Pored toga, to je aktivnost koja može biti potpuno individualna, ali i pogodna kao zimska rekreacija za celu porodicu. Krećući se u prirodi i po mogućnosti na suncu, brinemo i o prirodnom stvaranju vitamina D.

Skijaško trčanje je disciplina koja oličava izreku „u zdravom telu, zdrav duh“. To je najbolja zimska rekreacija na otvorenom, koja kombinuje uživanje u prirodnim karakteristikama prelepih uglova zimskog pejzaža i pozitivne efekte na celokupno zdravlje. Skijaško trčanje čini život lepšim!