Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Kada razmišljamo o skijanju, skije su prve na koje pomislimo, a zapravo, najvažniji deo opreme za skijanje su pancerice. Pancerica vezuje stopalo sa skijom i na taj način omogućava prenos snage na skiju, pružajući nam optimalnu kontrolu. Zbog svega toga, potrebno je posvetiti malo više pažnje i vremena prilikom kupovine pancerica.

Dužina pancerice se određuje prema veličini stopala. Proizvođači pancerice označavaju takozvanom mondo klasifikacijom, što pretstavlja realne dužine stopala. To nam omogućava tačan izbor veličine i poređenje između proizvođača. Ako je stopalo dugačko 26,5 cm, tačna veličina skijaške cipele je 26,5. Kada obujete pancerice, noga nije u optimalnom položaju. Prava veličina prikazuje se samo kada se postavite u skijaški stav, sa izraženim potiskivanjem kolena u smeru napred i potiskivanjem pete unazad. Pancerice treba pričvrstiti odozdo prema gore. Preporučujemo Vam da isprobate nekoliko modela različitih proizvođača.

Po širini, pancerice se dele na uske, srednje i široke. Merenjem stopala to ćemo lako odrediti. O širini odlučujemo i na osnovu veštine skijanja i osećaju udobnosti u pancericama različite širine. Neki proizvođači nude iste modele pancerica u različitim širinama.

Tvrdoća pancerice izražava se indeksom FI ili fleksibilnošću. Broj je napisan na spoljnoj strani pancerice i izražava tvrdoću i fleksibilnost spoljnjeg dela pancerice na savijanje. Koliko ćemo tvrde pancerice odabrati, zavisi od naše veštine skijanja, vrste skija, kondicije, telesne težine i visine. Skijaš koji je niži i ima idealnu težinu ne vrši veliki pritisak na pancerice i zato su mu potrebne mekše pancerice. Skijašima koji su visoki i teži biće potrebna tvrđa pancerica, čak i pri učenju skijanja… Veština skijanja je veoma važan faktor prilikom izbora. Iskusnim i tehnički veštijim skijašima potrebna je tvrđa pancerica. S druge strane, početnici i rekreativni skijaši će uživati u skijanju sa mekšim pancericama. Ne smemo zaboraviti ni tvrdoću skija. Zbog toga, tvrđa skija zahteva i tvrđu pancericu. Najoptimalnije je da tvrdoća pancerica bude usklađena sa tvrdoćom skija.

Opseg fleksibilnosti pancerica se kreće između 60 i 170. Muški skijaši, početnici i lagani skijaši biraju pancerice sa indeksom tvrdoće od 90 do 100, srednji skijaši od 100 do 120 i vrhunski od 120 do 130. Za skijaše početnike indeks tvrdoće se kreće od 60 do 80, za srednje dobre skijaše od 80 do 90. Za vrhunske skijaše najbolji indeks je od 90 do 110. Takmičari koriste pancerice sa indeksom tvrdoće od 130 do 170. Pancerice za decu treba da budu tople, lagane i mekane, da im omoguće lako kretanje i pre svega, uživanje na snegu.

Kada odaberemo idealnu kombinaciju skija i pancerica, skijanje postaje pravo uživanje. Pogledajte nasu bogatu ponudu skija i pancerica.