Sadržaj

Skijanje i zimski sportovi

Pixabay

Skijanje, zimske aktivnosti, večernje posete prestonici, posmatranje prazničnih lampica, klizanje ili sankanje. Zajedničko ovim aktivnostima je hladnoća, puno zabave i kvalitetno donje rublje! Da, dobro ste pročitali. Nešto tako jednostavno, poput intimnog donjeg veša, može doneti smelu razliku, da li će vaše zimsko lutanje biti radosno iskustvo ili jedva čekate da se otopite u zagrljaju toplog doma.

Da biste zimske aktivnosti na otvorenom učinili prijatnima, važno je da se za njih odevate razumno i pravilno. Slojevita odeća je ta ključna komponenta koja čini razliku. Svaki sloj ima svoju funkciju, pa je preporučljivo da se oblačimo po sistemu koji nam omogućava dodavanje ili izostavljanje slojeva, u zavisnosti od intenziteta vežbanja i vremena. Na zimskom suncu i bez vetra, moći ćete da se skidate sloj po sloj i izbegavate preznojavanje i obrnuto kada se nivo aktivnosti smanji ili temperature padnu. Istovremeno, prvi sloj odeće uvek ostaje na koži.

Nekada smo ga zvali skijaško donje rublje, danas ga znamo kao aktivno, sportsko ili funkcionalno donje rublje, jer nam služi za razne zimske aktivnosti, a ne samo za skijanje.

Materijali

Savremeno sportsko donje rublje najčešće je izrađeno od sintetičkih vlakana. Prednosti ovog materijala su, pre svega, dobro odvođenje vlage, udobnost, pristupačnost, trajnost, lagana nega i brzo sušenje. Glavna razlika između osnovnih komada sintetičkih i prirodnih vlakana je u odvodnjavanju ili upijanju vlage. Iako veš od veštačkih vlakana efikasno odvodi vlagu sa kože u druge slojeve, prirodni materijali, poput vune, upijaju vlagu.

Drugo, prirodni materijali se mogu pohvaliti izuzetnim svojstvima brze regulacije temperature i prirodnom sprečavanju razvoja neprijatnih mirisa. Međutim, sporije se suši, pranje i održavanje su nešto zahtevniji, a vuneno platno (merino) je obično u višem rasponu cena. Budući da je odličan termostat, zimi se zagreva, a leti hladi, pa se dugoročno veća investicija isplati.

Proizvođači sportskog donjeg rublja veliku pažnju posvećuju udobnosti, pa pored pažljivo odabranog materijala, važnu ulogu igraju i šavovi, odnosno materijali koji su bešavni. Takvo donje rublje ima šavove, ali je posebno tretirano, čak i glatko i teško ga osećate na koži. Ovo je posebno dobrodošlo ako se zimi intenzivno bavite sportom kao i tokom toplijih meseci.

Od trčanja do skijanja

Izbor donjeg rublja takođe treba da diktiraju aktivnosti i vremenski uslovi. Iako su proizvođači koji imaju dugu tradiciju izrade sportskog donjeg veša razvili svoje klasifikacije, zajedničko im je da se donje rublje u osnovi deli prema temperaturnim opsezima za koje je pogodno. Obično su takođe označeni na etiketi veša.

Veliki udeo veša pogodan je za hladne jeseni i blaže zimske temperature, od oko -5 stepeni do + 10 stepeni. Poznati proizvođači poput Craft-a, kao i unutar jednog temperaturnog opsega, nude razne materijale za manje ili više intenzivne sportske aktivnosti.

Donje rublje za hladnije uslove obično nosi oznaku „toplo“, što znači da je pogodno za sportske aktivnosti u hladnim zimskim uslovima ili na temperaturama oko -5 stepeni i niže.

Takvi komadi nude nešto veću toplotnu zaštitu, a istovremeno se materijal odvaja znojem od tela i osigurava da tkanina ostane suva uprkos fizičkom naporu. Iako se veš na prvi pogled može činiti sasvim normalnim, dizajn takvog veša je malo složeniji, sa posebno dizajniranim zonama u kojima se toplota obično zadržava na telu i zonama u kojima se znoj prvenstveno odvodi. U ponudi brenda Odlo pronaći ćete i liniju donjeg rublja X-Warm. To je veš koji će vam ponuditi toplotnu zaštitu i istovremeno prozračnost sve do izuzetno niskih temperatura.

S druge strane postoji i donji veš koji nudi malu toplotnu zaštitu, ali je izuzetno lagan i prozračan i može se koristiti na temperaturama znatno iznad nule, pa tako i u drugim sportskim aktivnostima tokom cele godine, poput biciklizma, planinarenja ili trčanja.

U svakom slučaju, smatra se donjim rubljem koje može dramatično poboljšati raspoloženje za vreme zimskih aktivnosti, bilo u prirodi ili u gradu. Moguće je da nikada ranije niste razmišljali o tome, pa je ovo možda prva zima u kojoj ćete zaista uživati, jer ćete biti u snegu i na hladnoći, ali u isto vreme i topli i suvi.

Craft donje rublje

Donje rublje iz linije Craft Active Intensiti pogodno je za intenzivne treninge u srednje hladnim uslovima. Ergonomsko pristajanje, aktivno znojenje i promišljeno dizajnirani šavovi za sportski izgled. Ovo je veš koji održava telesnu temperaturu tokom aktivnosti i istovremeno uklanja znoj na temperaturama od 5 ° C do -10 ° C. Donje rublje je odličan izbor za skijaško trčanje i intenzivno skijanje.

McKinley donje rublje

U McKinley misle na skijaša od glave do pete. A što se tiče skijanja, sve počinje od osnovnog sloja. Možete birati između različitih boja donjeg rublja i verzije sa ženskim printom.