Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Naša zemlja je prošarana velikim brojem planinarskih staza u nizijama, brdima i gorama. Biti planinar u Srbiji je veliko zadovoljstvo, jer su staze dobro obeležene, a planinarske ture su aktivne tokom cele godine. Idealno vreme za planinarenje je leti, a najlepše je svakako tokom jeseni koja će Vas oduševiti šarenim pejzažima. Tokom proleća, na visokim planinama se i dalje zadržava gusti pokrivač snega, a to je očaravajući prizor koji takođe morate videti.

Zima je najbolje planinariti po brdima i nizijama. Dan je znatno kraći, pa je poželjno dobro isplanirati put i držati se određene rute. Planinarski putevi su označeni žutom oznakom – belim krugom sa žutim prstenom i znakovima smera na žutoj pozadini. Bez obzira na doba godine, tokom planinarenja je najvažnije nositi odgovarajuću i udobnu odeću i obuću. U rancu uvek treba imati toplu rezervnu odeću – kapu, rukavice, majicu dugih rukava… Od velike koristi može biti i prva pomoć, šibice ili sveća, baterijska lampa, mobilni telefon sa punom baterijom, naočare za sunce i krema za sunčanje. Lagane planinske čizme ili izdržljivije patike sa ojačanim đonom odličan su izbor za šetnju po planinama i brdima. Naravno, ne zaboravite i vodu za piće kako bi mogli da napravite pauzu i osvežite se u svakom trenutku.

Planinarenje zimi je veoma specifično, pa smo Vam shodno tome pripremili nekoliko korisnih saveta.

Efikasna priprema za planinarenje zimi

Planine su zimi pokrivene snežnim pokrivačem, pa su uslovi za kretanje znatno zahtevniji. Pravac šetnje kroz šumu može se odrediti uz pomoć oznaka na drveću, međutim, na planinama je to mnogo teže jer sloj snega pokriva znakove i zaklanja staze pa su jako često klinovi i čelična užad slabo vidljivi zbog snega ili leda.

Zimi budite spremni na niske temperature, kraće dane i pojačan oprez kako ne bi pokrenuli snežnu lavinu. Uvek pažljivo gledajte gde gazite, jer na planinama vetar stvara snežne nanose koji se mogu srušiti pod našom težinom. Ponesite rezervnu opremu sa sobom, jer se vreme brzo menja i dosledno pratite unapred isplaniranu rutu.

Pripremite plan rute i podelite je na manje delove. Tačno odredite kada je vreme za odmor, koliko ćete dugo planinariti i ono što je najvažnije, planirano odredište za cilj mora biti u potpunosti u skladu sa vašom fizičkom i mentalnom spremnošću. Tokom planinarske avanture koristite opremu sa kojom već unapred znate ispravno rukovati.

• Dobro proverite svu opremu kod kuće.
• Krenite na planinarenje dovoljno rano.
• Proverite raspoloživost planinskih smeštaja.
• Pratite vremensku prognozu i uslove na Vašem odredištu nekoliko dana pre samog polaska.
• Obavestite svoje najbliže o svojim planovima i rutama. Zapamtite, Vaš cilj jeste da se popnete na vrh planine, ali je bezbedan povratak kući najbitniji.

Obavezna oprema za planinarenje zimi

Zimi, čak i ako odete na izlet na obližnje, ne previše zahtevno brdo, potrebno vam je više opreme, znanja i iskustva nego obično. Zimi je teren mnogo zahtevniji za šetnju. Kvalitetne zimske planinarske cipele, termo donji veš, zimska planinarska jakna, tople planinarske pantalone, dodatni par toplih rukavica, kapa i potkapa, čarape, kamašne, štapovi i ranac su obavezni. Za zahtevniju planinarsku pustolovinu potrebni su vam cepin, dereze koje odgovaraju vašim cipelama, lampa, lopata…

Kupovina nove zimske planinarske opreme

Ako ste planinar početnik ili je vaša planinarska oprema dotrajala, u obavezi ste da nabavite novu opremu zbog svoje sigurnosti. U internet prodavnici Intersport za vas smo pripremili kompletnu ponudu odeće, obuće i druge korisne opreme za planinarenje. Naš asortiman sadrži veliki broj kvalitetnih i cenovno pristupačnih proizvoda za žene, muškarce i decu.