Sadržaj

Ostali sportovi

Vožnja rolera već dugo nije samo zabava, već aktivnost koja Vas pokreće, jačajući srce, noge i ostale mišiće tela. A isto važi i za naše najmlađe članove porodice – decu. Pritom je, međutim, važno uzeti u obzir njihove jedinstvene sposobnosti, koje jedni stiču ranije, drugi kasnije.

Kada je pravo vreme za vožnju rolera zavisi od deteta do deteta. Bez obzira na to, svakom detetu su potrebni odgovarajući roleri za sam početak učenja. Kada kupuju rolere, mnogi roditelji se pitaju kako da odaberu adekvatne rolere za svoju decu i koji su važni faktori na koje treba da obrate pažnju.

Podesivi roleri za decu – garancija za uvek pravu veličinu rolera

Prava veličina rolera je presudna za udobnu i sigurnu vožnju. Važno je da oni ne budu premali ili preveliki, jer na taj način može doći do povreda. Međutim, s obzirom na to da dečija stopala i dalje rastu, roditelji se često suočavaju sa dilemom koju veličinu rolera odabrati, kako bi ih dete što duže koristilo.

Naravno, rešenje nije da detetu kupite dve veličine veće rolere, već se odlučite za podesive rolere, koji su danas dostupni u širokom asortimanu rolera različitih proizvođača. Njihova glavna prednost je što omogućavaju podešavanje veličine do 4 broja.

Izborom podesivih rolera izbegavamo kupovinu jeftinih i nekvalitetnih modela, najviše zbog činjenice da želimo da uštedimo nešto novca pri kupovini. Ali moramo biti svesni da takvom kupovinom detetu ni na koji način ne koristimo, već samo nanosimo štetu. Kupovinom kvalitetnih podesivih rolera definitivno ćete dobiti najbolji odnos cene i kvaliteta.

Podesiva veličina točkića i izbor amortizera

Točkići su jedini kontakt rolera sa podlogom, tako da igraju veoma važnu ulogu u vožnji. Oni se međusobno razlikuju u dimenzijama i tvrdoći. Veći točkići su brži, ali potrebno je uzeti u obzir da to otežava održavanje ravnoteže.

Neki podesivi roleri za decu takođe omogućavaju podešavanje veličine točkova, što znači da ih možete zameniti i postepeno povećavati. Kada su točkići uvećani, to takođe podrazumeva dužu šasiju, koja može lako da omete nekoga ko ima malo stopalo. Točkići se takođe razlikuju po svojoj tvrdoći. Mekši pružaju bolje prianjanje, ali se brže troše, pa ćete ih verovatno morati češće menjati.

Neki roleri su na prvi pogled vrlo slični, ali kada pogledamo njihovu cenu, može se uočiti velika razlika. Jedan od glavnih faktora koji utiče na cenu je izbor amortizera. Oni Vam omogućavaju bržu i mirniju vožnju, ali samo ako su dovoljno kvalitetni. Većina podesivih rolera za decu ima sistem ABEC, koji je dostupan u rasponu od 1 do 9. Veći brojevi znače glađu i bržu rotaciju točkova.

Kočnice rolera

Većina podesivih rolera za decu danas ima četiri točka i jednu kočnicu koja na kraju ima izdržljivu gumu. Pogrešno je verovati da je kočnica uvek na desnoj nozi.

Ona se postavlja pojedinačno u skladu sa detetovim preferencama, a obično se smatra da ga drže dešnjaci na desnoj nozi i levaci na levoj strani. Ipak, presudno je da kočnica bude izrađena od najkvalitetnijih i trajnih materijala i da se kočiona guma može zameniti kad god se istroši.

Zamenljivost pojedinih delova rolera

S obzirom na to da ćete podesive rolere koristiti više od godinu dana, morate imati na umu da i oni mogu biti oštećeni. Zbog toga morate obratiti pažnju i na to da su pojedini delovi zamenljivi, bez obzira da li su kočnice, kopče ili točkići.

Izbor marke

Jasno je da danas postoji široka paleta brendova koji nude veliki izbor podesivih rolera za decu. I baš kao i prilikom kupovine sve ostale sportske opreme, u ovom slučaju neke su više, a druge manje poznate. Vaša odluka definitivno treba da se zasniva na kvalitetu proizvođača i njegovoj tradiciji.

Za kvalitetne brendove karakteristično je da su udobnost i sigurnost uvek na prvom mestu. Zbog toga je ključno koristiti najkvalitetnije materijale, kao što su visokokvalitetni ulošci, izdržljiva zaštita oko zgloba ili dobro postavljeni deo oko pete. Suština kvalitetnih rolera je da su što lakši, a da njihov dizajn ne odstupa od uobičajenog. Svi ovi elementi ne samo da utiču na udobnost, već su garancija da će dete još dugi niz godina moći da koristi rolere.

Vožnja rolera donosi puno zabave za decu, ali samo ako im pružamo potpunu udobnost i sigurnost. Pravilan izbor rolera igra važnu ulogu u tome, i oni moraju biti sigurni, izdržljivi, stabilni i udobni. Izbor najjeftinijih modela stoga nije uvek najbolji izbor. Umesto toga, u raznovrsnoj ponudi odaberite kvalitetne dečije podesive rolere koje će dete moći da koristi dugi niz godina. I naravno, ne zaboravite na svu potrebnu zaštitnu opremu, poput štitnika i kacige.