Sadržaj

Trčanje

NEBESKA TRKA

Stara planina je 5. juna ugostila oko 520 „nebeskih trkača“ iz čak 22 zemlje sveta, koji su bili spremni da se suoče sa divljom prirodom i dostignu neke od njenih najviših vrhova, poput Babinog zuba i Midžora.

Za mnoge od njih ni 2.000 metara nadmorske visine nije bila prepreka da pokažu pravi sportski duh, ali i da se dobro zabave.

Nebeska trka, kako njeni ljubitelji vole da je zovu, bila je podeljena na tri staze, a sve to u sklopu veličanstvene prirode koju poseduje najveća planina u jugoistočnoj Srbiji.

SPONZORI TRKE

Nakon godinu dana pauze, trkači su se vratili dugo iščekivanom događaju u okviru “Skajraning” lige Srbije. Ovog puta trka je podržana od strane adidasa i Intersporta.

Nebeska trka je specifična disciplina planinskog trčanja do 2.000 metara nadmorske visine. Na ovoj trci uspon ne prelazi 30 odsto.

“U okviru Skajraninga postoje tri trke koje su prilagođene spremnosti trkača. Deonica na 13km bila je idealna za one koji žele da osete neverovatan izazov ili da možda po prvi put vide Babin zub, jedan od najlepših krajolika Stare planine. Sledeća po težini je trka na 34km koja je tehnički najzahtevnija staza.

Tu je neophodan sav fokus jer vas očekuje oštar limit. Za kraj, preko najdužeg grebena Srbije ultraše na 64km čekao je pravi izazov i najlepši vidikovci.

Ova staza je za one fizički najspremnije. Koncept trke bio je  prilagođen epidemiološkim merama, a sa starta se kretalo u grupama, uz obavezno nošenje maske”, rekao je Marko Nikolić iz organizacije Skyrunning Serbia.

OPREMA KAO KLJUČAN FAKTOR

Za svaku od ovih kilometraža bila je potrebna motivacija, kao i duga i kontinuirana priprema, ali ne treba zanemariti i opremu koja može da bude ključan faktor za uspeh.

Svaka pojedinačna staza imala je zaseban spisak stvari koje su trkačima bile potrebne. Jedna od glavnih bila je udobna, izdržljiva i funkcionalna patika za različite vrste podloga. Patike adidas Terrex Agravic Flow namenjene su upravo planinskim terenima.

Đon je izrađen od Boost pene, a gazeći deo gumenog đona napravljen od Continental gume koja je savršena za trčanje po različitim terenima. Pored ove patike, vrlo popularan je i model adidas Terrex Two Flow izrađen od materijala koji može da izdrži najzahtevnije uslove.

Nebesko trčanje nije isto što i atletika ili ulični maraton. To je mnogo više od samog trčanja. Reč je o iskustvu u kom je samo nebo granica. Skajraning kao sportska disciplina danas broji više od 200 trka širom sveta sa oko 30.000 učesnika iz 54 zemlje.

Kao sponzori događaja, adidas i Intersport obezbedili su poklone za prva tri mesta u sve tri trke. Dok su uz svaku startninu učesnici u trci dobili poklon vaučer od 30 odsto popusta za kupovinu adidas Terrex artikala.

Pripremite se za nove pobede, posetite online Intersport shop i osigurajte sebi jedan od adidas Terrex modela za neviđeno iskustvo!