Sadržaj

Trčanje

Mnogim trkačima je dosadilo da trče samo po ravnoj površini, tako da trail trčanje postaje sve atraktivnija disciplina.

Ako je maraton u trčanju bio veliko dostignuće, to danas više ne predstavlja ogroman uspeh. Strastvenim trkačima će pre ili kasnije dosaditi trčanje po ravnim i dobro uređenim stazama. To je takođe jedan od ključnih razloga zašto je trail trčanje sve masovniji izbor.

Iako je planinsko trčanje prisutno na području naše zemlje već duže vreme, trail trčanje počelo je da se razvija u kasnijem periodu.

Ove dve tekuće discipline su, međutim, prilično slične. Obe vrste uključuju trčanje u prirodi, osim što je malo više uspona u planinskom trčanju. Staza za trail je duža u poređenju sa planinskom stazom i obično se odvija u nešto živopisnijim pejzažima.

Trail trčanje kao kombinacija hodanja i odmaranja

U poslednjih nekoliko godina popularnost trčanja na stazama samo je porasla. Trčanje može trajati i nekoliko dana zaredom, a kombinuje se sa hodanjem i odmorom. Najčešće se odvija u planinama, pustinji, šumama, pa čak i na moru. Ruta dužine do 210 kilometara po pravilu ne sme sadržavati više od petine asfaltiranih staza.

Teren pri trail trčanju može biti veoma raznolik. Može se trčati makadamskim, poljskim i planinskim stazama, a ruta mora biti vrlo jasno obeležena. Takmičar takođe dobija GPS koordinate i mapu. Trčanje se mora izvesti nezavisno, bez ikakve pomoći. Ipak, dobra mera etike i solidarnosti mora biti prisutna na tom putu.

Šta treba da znate pre nego što postanete pravi trail trkač

Verovatno se pitate kako pronaći odgovarajuće rute za ovu vrstu trčanja u vašoj blizini, kakva oprema je potrebna i na kraju, ali ne najmanje važno, o čemu posebno treba voditi računa kada preuzmete takav izazov na sebe.

Neke označene staze za trčanje mogu se naći na mapama dobijenim na ulazima u park. Inače, otkrivanje novih staza u ovom sportu sigurno je jedan od najzanimljivijih delova. Kada se prvi put nađete na izabranoj ruti, verovatno nećete biti potpuno sigurni šta vas sve čeka na njoj.

Na primer, lokalni trkački klubovi su odličan izvor ove vrste informacija. Članovi kluba mogu vam rado pomoći korisnim savetima, čineći vam mnogo lakšim prelazak sa klasičnog na trail trčanje. Sve dobre staze u okolini obično su poznate i vlasnicima specijalizovanih prodavnica za trčanje. Možete ih pitati mogu li vam pružiti mape i ključne informacije o lokalnim rutama.

Veb lokacije za trčanje takođe obično uključuju staze za trčanje. Međutim, to ne znači nužno da se morate prijaviti za takmičenje.

Uz pomoć veb stranice možete da koristite informacije da biste znatno olakšali istraživanje rute i početak treninga. I na kraju, ali ne najmanje važno, možete sebi pomoći i raznim aplikacijama. Pronalaženje novih ruta zahvaljujući tehnologiji sigurno nikada nije bilo lakše.

Spisak obavezne opreme za početnike u trail trčanju

Tokom trčanja osećaćete se mnogo bolje, prijatnije i, naravno, sigurnije kada se efikasno opremite. Trebaće vam pametni telefon, mapa, ranac za trčanje sa posudom za tečnost, patike za trčanje, vetrovka i GPS sat.

Pametni telefon će vam vrlo dobro doći u slučaju da se izgubite ili povredite. Uz pomoć takvog uređaja možete pozvati pomoć, a istovremeno ćete moći da obavestite svoje voljene o procenjenom vremenu povratka.

Mapa je posebno dobrodošla tamo gde je pokrivenost signalom nešto slabija. Na dugom putu ne smete zaboraviti da sa sobom ponesete dovoljno adekvatnog snabdevanja energijom. S obzirom da tokom puta neće svuda biti stanice za osveženje, sa sobom morate imati dovoljno vode. Vodu ćete najlakše nositi u specijalnom rancu koji ima posudu za tečnost.

Samo dobro izabrana obuća može vam pružiti veće trenje i veću stabilnost na neravnim površinama. U isto vreme, stopala će biti efikasno zaštićena od oštrog kamenja i drugih potencijalnih opasnosti tokom puta.

Kako se vreme brzo menja, posebno na velikim nadmorskim visinama, u ranac bi trebalo da stavite i kvalitetnu vetrovku. Ovo će dobro doći kada temperature znatno padnu. Neizostavni dodatak na stazi je i sat sa GPS-om.

Pomoću njega možete nadgledati metrike – udaljenost, tempo, potrošnju kalorija, puls. Sat se može pohvaliti prilično dugim trajanjem baterije, što ga čini još korisnijim. Takođe uključuje barometar i omogućava vam da merite snagu tokom aktivnosti. Ova vrsta uređaja može da optimizuje vaš trening i iskustvo.

Principi kojih se treba pridržavati prilikom trail trčanja
Takođe je dobro naučiti početnika da uvek može usporiti i da brzina nije jedina stvar koja je bitna u ovoj aktivnosti. Zapravo, ovo su dva ključna principa koja uvek dobro funkcionišu u bilo kojoj vrsti trčanja.

Ako teren postane tehnički vrlo zahtevan, bolje je usporiti trčanje. Uzmite dovoljno vremena tokom staze i posebno uživajte u aktivnosti. Brzina nikako nije najvažniji faktor.