Trčanje

Prijatnije temperature su savršene za aktivno provođenje vremena u prirodi, a mnogi već traže svoju opremu za trčanje i planinarenje. Ako su vam cipele već brojale korake ili je sećanje na bol u stopalima nakon prolećnih avantura još živo, uradili smo domaći zadatak za vas da izaberete nove cipele. Nismo zaboravili na sve vas koji ste ove jeseni prvi put postavili ciljeve osvajanja vrhova i dostizanja novih daljina.

Mizuno

Izbor patika za trčanje

Najvažnija stvar pri odabiru patika za trčanje je da izaberete cipele koje:

  • omogućava siguran korak,
  • odgovara obliku našeg stopala
  • pruža adekvatnu amortizaciju i udobnost i
  • nudi dobro prianjanje čak i u kišnim uslovima.

Za sve ovo može da se pobrine obuća Mizuno – renomirani japanski brend, jedan od najstarijih u sportskoj industriji, sa više od 115 godina istorije. Njegovi počeci datiraju iz 1906. godine, kada su ga u Osaki osnovala braća Rihači i Rino Mizuno, a odlikuje ga izuzetan kvalitet i tehnološka sofisticiranost. Tri tehnologije razlikuju Mizuno patike za trčanje od ostalih:

MIZUNO ENERZY

Najnoviji materijal u međuđonu je mekši, nudi bolje amortizovanje

i daje mnogo više povratne energije.

MIZUNO WAVE

Jedinstvena tehnologija koja kombinuje amortizaciju i stabilnost u jedno!

GENDER ENGINEERING

Patike su krojene prema polu i nude se dodatno funkcionalnost i udobnost.

Kada biramo patike za trčanje, na raspolaganju imamo nekoliko različitih modela koji nude različit odziv i stabilnost. Takođe je važno uzeti u obzir oblik i nagib vašeg stopala.

Ublažavanje

Pena nam govori koliko je patika teška, koliko je mekana i koliko je osetljiva. Što više pene ima patika, to nudi više udobnosti i istovremeno smanjuje pritisak koji telo prima prilikom koraka. U isto vreme, to znači da će cipela biti “sporija” i manje osetljiva. Patike  sa većim jastučićem su pogodne za teže osobe ili kojima je potrebna obuća koja nudi više udobnosti. Cipele Wave Sky Neo 2, Wave Sky 5 ili SkyRise 3 obezbeđuju maksimalnu amortizaciju, dok su Wave Ultima 13 i Wave Rider 25 odličan izbor sa srednjim jastučićem i većim odzivom.

Mizuno-Rider

Nagib stopala

Istovremeno, moramo uzeti u obzir nagib našeg stopala. Ako nagib stopala odstupi od neutralnog položaja, možemo govoriti o pronaciji (nagibu) ili supinaciji (nagibu) stopala. U slučaju prekomerne pronacije, zainteresovani smo za stabilnije patike za trčanje, kao što su modeli Horizon 6 i Inspire 18. U slučaju neutralnog nagiba stopala, patike za trčanje Mizuno iz linije Wave Ultima ili Wave Rider 25, Modeli Wave Sky 5 ili SkyRise 3 mogu biti odličan izbor.

Trčanje po neravnim stazama

Ako vam trčanje po ulici ne predstavlja poseban izazov i više volite da trčite po terenskim stazama, potrebna vam je patika za trčanje koja pruža udobnost, stabilnost, vodonepropusnost i dobro prianjanje na manje stabilnim površinama. Istovremeno, patike za trčanje će biti odličan izbor za lakše planinarenje ili šetnju šumom. Mizuno Ibuki 3, Mujin 8 i Daichi 7 obezbeđuju ovu vrstu pouzdanosti, a pridružuju im se i Merelovi MTL Long Sky 2 i AgilityPeak 4. Osiguravaju siguran korak čak i na najneorganizovanijim stazama. Najnovija verzija modela Agility Peak nudi nešto deblji uložak od lakše FloatPro pene i novi Vibram Megagrip đon koji se još bolje ponaša na kamenitom terenu.

Obuća za osvajanje vrhova

Nisu svi vrhovi jednaki. Neki od nas zahtevaju više pripreme i bolju opremu. I tu blista Merrell, američki brend sa dugom tradicijom u proizvodnji planinarske obuće, koji su 1981. godine u Vermontu osnovali Rendi Merrell i Klark Matis. Uz pomoć odlične tehnologije, Merrell ostaje u samom vrhu planinarske obuće. Odlikuje se:

AIR CUSHION

U petnom delu cipele Merrell imaju sistem vazdušnih jastuka (apsorber), koji smanjuje pritisak na petu četiri puta. Ovaj sistem takođe obezbeđuje bočnu stabilnost đona.

VIBRAM

Zajedno sa Vibramom, Merrell je razvio poseban đon,

koji je veoma izdržljiv i sprečava klizanje cipele.

FLOATPRO

Tehnologija koja omogućava više udobnosti, duži vek trajanja i manja težina cipele.

Moab-3

Legenda kaže da naziv planinarske cipele MOAB potiče od skraćenice za izraz “Majka svih čizama” ili “Mother of all boots”. U Merelu, međutim, tvrde da je dobio ime po malom gradu u državi Juta. U svakom slučaju, Merrell MOAB 3 će vas držati bezbednim i udobnim dok osvajate najniže i najviše vrhove. Vodootporna membrana cipela Moab 3 istovremeno obezbeđuje prozračnost, udoban uložak za mekan korak, zaštitnu kapicu na prstima i peti za zaštitu, a Vibram gumeni đon pruža odlično trenje o tlo tokom različitih aktivnosti.

Ako ste još uvek u nedoumici, pozivamo vas da posetite neku od naših prodavnica i zatražite savet od jednog od naših konsultanta. Oni će vam rado pomoći da izaberete najbolju obuću za trčanje, stazu ili planinarenje, prilagođenu vašem stopalu i jesenjim sportskim poduhvatima.