Kako izabrati odgovarajuće skije?

Bez obzira na nivo na kom se bavimo skijanjem, uvek su nam potrebne skije koje odgovaraju našem znanju i fizičkim sposobnostima po dužini, geometriji, stabilnosti na torziju i krutosti na savijanje.

 • Višenamenske skije/ All Round
  Dizajnirani su tako da omogućavaju i duga i kratka skretanja i uglavnom su namenjeni za skijanje na uređenim stazama.
 • Sveplaninske skije /All Mountain 
  Njihov nešto širi dizajn omogućava im da budu plovniji na mekšem snegu i snegu, zbog čega su pogodni i za skijanje van staze.
 • Skije takmičarska klasa / Race 
  Za dobre rekreativce, ki uživajo v krajših zavojih, so primerne slalomske smuči pod oznako SL. Za tiste, ki uživajo v daljših zavojih pa veleslalomske smuči pod oznako GS.
 • Ženske skije
  Skije koje se prave specijalno za žene su znatno lakše, a pored toga, vezovi su postavljeni malo napred, što im omogućava lakše manevrisanje i bolju upravljivost.
 • Dečije skije
  Skije sa kojima će deca praviti prve okrete na belim stazama

Ne idemo na skijanje bez…

Svojom dinamikom i energijom skijanje pruža neizmerno zadovoljstvo, ali u isto vreme nosi i mnoge opasnosti. Ovo poslednje se takođe može izbeći upotrebom zaštitne opreme kao što su kaciga, skijaške naočare i zaštita za leđa.

Kaciga i naočare ili kaciga sa vizirom?

Nije slučajno da šlemovi sa integrisanim naočarima ili vizirima imaju sve više sledbenika. Ako svake zime provedete nekoliko vikenda ili dana na ski stazama, cenićete udobnost, preciznu izradu i, na kraju, ali ne i najmanje važno, jedan komad opreme manje za nošenje i skladištenje. U poređenju sa klasičnim šlemom i naočarima, šlemovi sa ugrađenim naočarima nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli i za adekvatan sistem ventilacije i kvalitetne naočare koje se prilagođavaju promenljivim svetlosnim uslovima.

Šta treba da znamo o pancericama?

Veličina i tvrdoća pancerice su od ključnog značaja

Skijaške cipele moraju biti odgovarajuće veličine. U prevelikim ski čizmama stopalo neće biti čvrsto na mestu, što nije najbezbednije. Ako su premale, stopala će biti bolna i pojaviće se gadni plikovi. Koliko tvrdih skijaških cipela biramo zavisi uglavnom od nivoa skijaškog znanja i težine.

Tvrđe čizme su namenjene skijašima ili sa veoma dobrim skijaškim veštinama ili sa većom telesnom težinom. Tvrdoću čizama označava takozvani fleks, koji je označen brojevima od 50 do 150. Što je fleks veći, to je skijaška čizma tvrđa.

Aktivan skijaški veš je sastavni deo skijaške odeće.

Ako je izbor promišljen, onda nema bojazni da nam tokom zimskog skijanja neće biti uvek suvo i toplo. Na našim policama možete pronaći ski donje rublje sledećih brendova:

DECA NA SKIJAMA

Deca vole zimu i sneg. Nema ničeg lepšeg od bezbrižnih zimskih avantura sa crvenim obrazima i iskricama u očima. Zimska radost trebalo bi da bude osnovni vodič za decu koja počinju da uče tajne skijanja.

Prvi korak je, naravno, odabir prave opreme. Uz odgovarajuće odabranu opremu, deca će od prvih skijaških koraka dobiti prave osećaje, koje će u nastavku procesa učenja samo nadograđivati. Oprema mora odgovarati uzrastu i telesnoj visini deteta. Stoga, nema smisla kupiti opremu za sezonu ili više unapred. Za malu decu koja tek počinju da uče prve okrete na snegu, kupujte što kraće skije. Kasnije (između 5 i 10 godina) skije ne bi trebalo da prelaze visinu nosa.

Još saveta za skijanje

Skijaška azbuka za početnike

Bilo da idete na jednodnevno skijanje ili nedeljni odmor, naši saveti će obezbediti da vaše skijanje bude bezbrižno...

Pročitajte više
10 vežbi koje će vas spremiti za skijašku sezonu

Skijaška sezona je pred vratima i ljubitelji skijanja već nestrpljivo čekaju otvaranje ski staza. Dok čekate uzbudljivu zimu punu skijaških iskustava, važno je da pripremite svoje telo za nove skijaške izazove i tako izbegnete povrede.

Pročitajte više
Zima za sportske romantičare

Zima za sportske romantičare Da li znate krpljanje? Iako je ova zimska aktivnost možda manje poznata, ona je odličan način da otkrijete najskrivenije i najsnežnije kutke naše prirode. Sa krpljama možete doživeti zimu na veoma poseban način, a istovremeno ćete učiniti mnogo dobrog svom telu. Sa odgovarajućom zimskom obućom i krpljama u bilo kom trenutku možete ići na zimski izlet u prirodu. Veoma poseban doživljaj je svakako kada padne mnogo snega - tada priroda postaje posebno magična. Pitate se zašto?

Pročitajte više
Kada je pravo vreme za prve ski zavoje?

Dečije skijanje počinje mnogo pre prvog okretanja na skijama. Kažemo da deca počinju da skijaju čim obuku zimski kombinezon. Sa prvim koracima nastavljaju na snegu, gde se prilagođavaju novoj sredini i skijaškoj odeći. Tek nakon toga dolazi do adaptacije na skije ili takozvano „produženo stopalo“. U ovoj fazi teško je govoriti o „skijanju“ kakvog poznajemo, ali je to ipak najvažniji korak na putu ka dečijoj ljubavi prema ovom zimskom sportu.

Pročitajte više
Najbolje skije za nju

Na početku treba naglasiti da je potpuno pogrešno uverenje da ženske skije nisu jednake muškim ili da nisu toliko tehnološki napredne. Sasvim suprotno. Ženske skije su strukturno ekvivalentne muškim i dizajnirane su istim tehnologijama kao i muške skije. Pored toga, ženski modeli su dostupni u svim segmentima i serijama, a pre svega koriste sve najsavremenije tehnologije i najbolje materijale.

Pročitajte više
Kvalitetne pancerice za skijanje sa osećajem

Pancerice su jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji deo skijaške opreme. Preko pancerice skijaš prenosi sile na skije, a istovremeno oseća podlogu i odziv skija. Prilikom odabira skijaških cipela važno je naravno da pristaju vašem stopalu i da vam pruže udobnost tokom skijanja. I samo sa visokokvalitetnim pancericama koje odgovaraju našem načinu skijanja, moći ćemo da uživamo na snegu i iskoristimo jedinstvenu kombinaciju skijaškog znanja i opreme.

Pročitajte više
Pokloni koji će probuditi zimu u tebi

Zimi miriše na sneg, tople poslastice i poklone! Možda su zato „krivi” dobri ljudi koji u nama bude onu prijatnu čežnju za ispunjenjem naših želja. Mnogo je mogućnosti da obradujete voljenu osobu, a izbor poklona nosi lični potpis i svrhu. Zato poklone uvek biramo imajući u vidu osobu kojoj su namenjeni.

Pročitajte više
Koji su najbolji brendovi skija u ponudi ove godine?

Kada se spoje dva sjajna brenda poput Intersport-a i saveza koji okuplja profesionalne skijaše i bordere, uspeh ne može da izostane. Skijaški savez Srbije je jedini nacionalni sportski savez koji podstiče i promoviše skijaške sportove i razvija discipline poput alpskog skijanja, nordijskog skijanja, snowboard u i drugih skijaških sportova i  predstavlјa ih u inostranstvu. 

Pročitajte više
Spust u dvoje, Skijaški savez Srbije i Intersport

Sa početkom zime svi ski centri, kod nas i u regionu, su uveliko spremni da otpočnu pripreme za novu sezonu skijanja. Neki od njih će nas obradovati novim stazama, novim ili zamenjenim ski liftovima, novom signalizacijom, obogaćenim pratećim sadržajem i ponudom, a svi će se potruditi da do prvog snega obave sve potrebne radnje, kako bi svaki centar zablistao u punom sjaju.

Pročitajte više
Skijanje
Spremite se za novu sezonu skijanja

Sa početkom zime svi ski centri, kod nas i u regionu, su uveliko spremni da otpočnu pripreme za novu sezonu skijanja. Neki od njih će nas obradovati novim stazama, novim ili zamenjenim ski liftovima, novom signalizacijom, obogaćenim pratećim sadržajem i ponudom, a svi će se potruditi da do prvog snega obave sve potrebne radnje, kako bi svaki centar zablistao u punom sjaju.

Pročitajte više
NAJBOLJE KACIGE ZA SKIJANJE OVE SEZONE!

Skijanje je sport koji pruža ogromnu količinu zabave. Ali pored toga, svaki svestan skijaš vodi računa i o sopstvenoj bezbednosti, za početak odgovarajućim ponašanjem. Skijaška kaciga je jedan od osnovnih delova skijaške opreme i može biti ključni element u prevenciji ozbiljnih povreda.

Pročitajte više

To je tvoja zima

Zasnežene padine i ravnice pozivaju na kretanje po svežem zimskom vazduhu.

Bilo na skijama, klizaljkama, dasci, krpljama ili sankama – važno je samo da se bavite sportom.

Spremite se za novu sezonu skijanja

Sa početkom zime svi ski centri, kod nas i u regionu, su uveliko spremni da otpočnu pripreme za novu sezonu skijanja. Neki od njih će nas obradovati novim stazama, novim ili zamenjenim ski liftovima, novom signalizacijom, obogaćenim pratećim sadržajem i ponudom, a svi će se potruditi da do prvog snega obave sve potrebne radnje, kako bi svaki centar zablistao u punom sjaju…

Pročitaj OVDE

Zimska magazin Intersport Aktiv

Vrhunci skijaške ponude i mnoge zanimljive teme – ponesite šolju kafe ili čaja, udobno sedite i prelistajte naš Aktiv zimski časopis!