TO JE TVOJA ZIMA

Snežne padine i ravnice pozivaju na aktivnosti na svežem zimskom vazduhu.

Bilo da si na skijama, klizaljkama, daskama, krpljama ili sankama…

Gde god, sa kim i kako god da ih provedete, važno je da uživate u zimskim danima!

KAKO IZBRATI PRAVE SKIJE

Bez obzira na naše skijaške veštine, uvek su nam potrebne skije koje odgovaraju našem znanju i fizičkim sposobnostima u pogledu dužine, geometrije, stabilnosti na torziju i krutosti na savijanje.

ᐳ Skije za različite staze / All Round

Dizajnirani su tako da omogućavaju i duga i kratka skretanja i uglavnom su namenjeni za skijanje na uređenim stazama.

ᐳ Skije za sve podloge /All Mountain 

Njihov nešto širi dizajn omogućava lakšu vožnju na mekšem snegu i snegu, zbog čega su pogodni i za skijanje van staze.

ᐳ Skije poreklom iz takmičarske klase/ Race 

Za dobre rekreativce koji uživaju u kraćim zaokretima pogodne su slalomske skije pod oznakom SL. Za one koji uživaju u dužim okretima, veleslalomske skije pod oznakom GS.

ᐳ Ženske skije 

Skije koje su pravljene specijalno za žene su pre svega znatno lakše, a pored toga, vezovi su postavljeni nešto naprednije, što im omogućava lakše manevrisanje i bolju upravljivost.

ᐳ Dečije skije

Skije sa kojima će deca praviti prve okrete na belim stazama. Za malu decu koja tek počinju da uče prve okrete na snegu, kupujte što kraće skije.Kasnije (između 5 i 10 godina) ne bi trebalo da prelaze visinu nosa.

BEZBEDNOST JE Uvek na prvom mestu

Svojom dinamikom i energijom skijanje pruža ogromno zadovoljstvo, ali u isto vreme nosi i mnoge opasnosti.

Ovo poslednje se može izbeći ili smanjiti rizik od povreda korišćenjem zaštitne opreme kao što su kaciga, skijaške naočare i zaštita za leđa.

KACIGA I NAOČARE ILI KACIGA SA VIZIROM?

Nije slučajno da kacige sa integrisanim naočarima ili vizirima imaju sve više ljubitelja. Ako svake zime provedete nekoliko vikenda ili dana na stazama, cenićete udobnost, preciznu izradu i, na kraju, ali ne i najmanje važno, jedan komad opreme manje za nošenje i skladištenje.

U poređenju sa klasičnim kacigama i naočarima, kacige sa ugrađenim naočarima nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli i za adekvatan sistem ventilacije i kvalitetne naočare koje se prilagođavaju promenljivim svetlosnim uslovima.

Važno je da izaberete kacigu sa vizirom koji dobro pristaje vašem licu, jer je vizir pričvršćen za kacigu i nije ga lako zameniti, nudeći manju fleksibilnost od običnih skijaških naočara. Takođe, neki skijaši mogu smatrati da je dodatna težina vizira na kacigi manje udobna u poređenju sa nošenjem lakših naočara.

Uprkos prednostima, važno je da isprobate kacigu i procenite kako odgovara vama i vašim individualnim potrebama pre kupovine.

ŠTA TREBA DA ZNAMO O PANCERICAMA

 Pristajanje: Pancerica treba da dobro drži stopalo, ali ne i da vas pritiska. Stopalo mora biti stabilno i podržano, jer će se na taj način postići prava ravnoteža između udobnosti i kontrole. Prevelike čizme će vam dati manje kontrole, dok će vam preuske i neudobne čizme otežati skijanje tokom dužeg vremenskog perioda.

Fleks: Fleks (50–150) odnosi se na tvrdoću cipele. Što je veća, to je pancerica čvršća. Koji fleks je pogodan za vas zavisi od vaših skijaških veština, težine i ličnih preferencija. Početnici imaju tendenciju da rade bolje u mekšim čizmama, što znači čizmama sa manje fleksibilnosti, dok teži i napredni skijaši teže čvršćim čizmama koje omogućavaju veću kontrolu i odziv.

Prilagodljivost: Potražite svojstva koje odgovaraju vašim potrebama ili omogućavaju vam da prilagodite pancericu i tako poboljšate iskustvo skijanja. To uključuje, na primer, podesive kopče, podesive veličine i uloške koji se prilagođavaju obliku vašeg stopala. I njih u INTERSPORT prodavnicama za vas prave stručnjaci iz kompanije FootBalance, koji za samo 10 minuta dizajniraju uloške po meri i pomoću njih eliminišu deformacije stopala, pretvarajući tako svaku cipelu u obuću koja nudi potpunu udobnost i podršku.

Na kraju, imperativ je da odvojite vreme da isprobate različite pancerice i pitate našeg konsultanta za savet kako biste pronašli pancerice koje odgovaraju vašem stilu skijanja, sposobnostima i obliku stopala.

AKTIVNI VEŠ ZA SKIJANJE JE SASTAVNI DEO SKIJAŠKE ODEĆE


Ako je izbor promišljen, onda nema bojazni da nam tokom zimskog skijanja neće biti uvek suvo i toplo.
Na našim policama možete pronaći ski donje rublje sledećih brendova:

Još saveta za skijanje 

100 godina brenda Colmar

Brend Colmar, sinonim za italijansku izvrsnost koja kombinuje tehničku inovaciju i elegantan izgled u sportskoj odeći, proslavio je 100. godišnjicu postojanja. Danas je Colmar vrhunski brend koji je svoju reputaciju stekao posebno među ljubiteljima zimskih sportova.

Pročitajte više
Osvajajte snežne padine sa lakoćom: Kako izabrati prave skije za bezbedno skijanje

Pre nego što se upustite u kupovinu, razmislite o vrsti skijanja kojom ćete se baviti. Da li volite brze spusteve niz staze, slobodno skijanje van staza ili oboje? Na primer, Atomic nudi širok spektar skija, od onih namenjenih brzim spustevima do modela prilagođenih slobodnom skijanju u dubokom snegu.

Pročitajte više
Upoznajte zimske sportove za koje vam ne trebaju skije

Zima pruža više od samo skijanja. Ako ste umorni od klasičnih zimskih sportova, vrijeme je da otkrijete radost izvan skija. U ovom blogu, istražićemo uzbudljive alternative koje će vas oduševiti i pružiti nezaboravno iskustvo u zimskom čaroliji.

Pročitajte više
Ski priručnik za početnike

Znamo da je svaki početak težak, ali kada je sport u pitanju, verujte da će vam se uložen trud višestruko vratiti. Ukoliko ste ove sezone odlučili da naučite da skijate i oprobate svoje veštine u ovom najpopularnijem zimskom sportu, ne samo da ćete poboljšati svoje zdravlje, imunitet, kondiciju, već ćete doživeti i puno zabave i uživanja na skijalištu. Ovaj ski priručnik treba da vam da putokaz, reši neke dileme i olakša pripremu za vašu novu sportsku avanturu.

Pročitajte više
Najbolja skijališta u regionu
Najbolja skijališta u regionu 2023/2024

Dok je za ovaj period godine, vreme bilo prilično toplo, izgledala nam je daleka pomisao za odlazak na planinu i uživanje u omiljenim zimskim aktivnostima. A onda se preko noći sve promenilo i svedočimo prelepim, bajkovitim slikama snegom prekrivenih planina. Ta slika rastopi srca mnogih skijaša, bordera i svih onih koji sa puno radosti i uzbuđenja, počinju da planiraju svoju novu zimsku avanturu.

Pročitajte više
Poklon ideje za svačiji džep

Poklanjanje prazničnih poklona je odmah iza ugla i ako ste jedan od onih koji kasne u potrazi za poklonima u poslednjem trenutku, onda je ovaj članak savršen za vas. Bilo da tražite poklon za svoje mališane, prijatelje ili članove porodice, naši predlozi će vam sigurno olakšati izbor.

Pročitajte više
Skijaška azbuka za početnike

Bilo da idete na jednodnevno skijanje ili nedeljni odmor, naši saveti će obezbediti da vaše skijanje bude bezbrižno...

Pročitajte više
10 vežbi koje će vas spremiti za skijašku sezonu

Skijaška sezona je pred vratima i ljubitelji skijanja već nestrpljivo čekaju otvaranje ski staza. Dok čekate uzbudljivu zimu punu skijaških iskustava, važno je da pripremite svoje telo za nove skijaške izazove i tako izbegnete povrede.

Pročitajte više
Zima za sportske romantičare

Zima za sportske romantičare Da li znate krpljanje? Iako je ova zimska aktivnost možda manje poznata, ona je odličan način da otkrijete najskrivenije i najsnežnije kutke naše prirode. Sa krpljama možete doživeti zimu na veoma poseban način, a istovremeno ćete učiniti mnogo dobrog svom telu. Sa odgovarajućom zimskom obućom i krpljama u bilo kom trenutku možete ići na zimski izlet u prirodu. Veoma poseban doživljaj je svakako kada padne mnogo snega - tada priroda postaje posebno magična. Pitate se zašto?

Pročitajte više
Kada je pravo vreme za prve ski zavoje?

Dečije skijanje počinje mnogo pre prvog okretanja na skijama. Kažemo da deca počinju da skijaju čim obuku zimski kombinezon. Sa prvim koracima nastavljaju na snegu, gde se prilagođavaju novoj sredini i skijaškoj odeći. Tek nakon toga dolazi do adaptacije na skije ili takozvano „produženo stopalo“. U ovoj fazi teško je govoriti o „skijanju“ kakvog poznajemo, ali je to ipak najvažniji korak na putu ka dečijoj ljubavi prema ovom zimskom sportu.

Pročitajte više
Najbolje skije za nju

Na početku treba naglasiti da je potpuno pogrešno uverenje da ženske skije nisu jednake muškim ili da nisu toliko tehnološki napredne. Sasvim suprotno. Ženske skije su strukturno ekvivalentne muškim i dizajnirane su istim tehnologijama kao i muške skije. Pored toga, ženski modeli su dostupni u svim segmentima i serijama, a pre svega koriste sve najsavremenije tehnologije i najbolje materijale.

Pročitajte više