Sadržaj

Trendovi

Na početku školske godine počinje i niz drugih vanškolskih aktivnosti za decu. Naravno, sport ima posebno mesto među njima. Roditelji se često suočavaju sa dilemom o tome koji sport izabrati za svoje dete. Odluku uslovljava određeni broj faktora od porodične tradicije i sporta, kojima se bave roditelji, do čisto logističkih i organizacijskih faktora. Međutim, takođe je važno uzeti u obzir želje deteta i naravno njegove prirodne sposobnosti za određeni sport. Osnovna smernica je da dete, u sportu kojim se bavi, mora uživati, kao i u svakom treningu.

Atletika i gimnastika

Abeceda počinje slovom A. Atletika je kraljica sporta, a gimnastika je njena sestra. Ova dva sporta čine osnovu većine drugih sportskih disciplina. Oni su izvrsni za poboljšanje motoričkih i koordinacionih veština, a pored toga, deca u životu saznaju određene šeme kretanja koje postaju očigledni saputnik u životu i sportiu ako ih dovoljno rano osvoje. Detetu ćete učiniti veliku uslugu ako ga upišete na atletiku ili gimnastiku, bez obzira da li će istrajati na jednom od ovih sportova ili će kasnije početi da se bavi bilo kojim drugim sportom.

Plivanje

Plivanje je svakako jedna od najvažnijih sportskih aktivnosti. Pored toga, ima i mnoge druge prednosti. Deca se rano oslobađaju straha od vode, naviknu na određene mere higijene, koje su za mnoge vrlo neprijatne. Pre svega, plivanje u fizičkom smislu je sport koji simetrično razvija telo i ne opterećuje skelet. Naravno, prilikom donošenja odluke o plivanju, veoma važno pitanje je gde se nalazi najbliži bazen.

Košarka i fudbal

Sportovi sa loptom tradicionalno su jedan od najpopularnijih sportova – i kod dece i odraslih. Za košarku i fudbal, dečaci se većinom odlučuju, ali ni devojčice više nisu retkost. Igre sa loptom su odlične za razvoj koordinacije, a grupni sportovi su takođe i veoma motivišući, pošto se pored sporta događa I puno interakcije, zabave i druženja. Dakle, deca mogu biti privučena činjenicom da će se na samom početku sresti sa prijateljima. Sportske zvezde često igraju veliku ulogu u izboru sporta. Dakle, kod najmlađih se lako pojavljuje dilema: “Ronaldo ili Messi?” U košarci, međutim, imaju idole i kod kuće, u srpskoj reprezentaciji, koja je više puta bila prvak mnogih evropskih i svetskih prvenstava, a na poslednjoj Olimpijadi osvojili su drugo mesto. Može se reći da je u poslednje dve-tri decenije u samom vrhu svetske košarke. Konkretno, Bogdan Bogdanović, Miloš Teodosić, Boban Marjanović, Nikola Jokić, Nemanja Bjelica, Nikola Kalinić, samo su neki od mnogih heroja budućih košarkaša.

Tenis

Tenis je jedan od popularnijih sportova za koji se odlučuje puno dece. To je odličan izbor za jačanje koordinacije, discipline, sistematike i koncentracije. Ako ozbiljan angažman proizlazi iz inicijalnog entuzijazma, tenis je veoma složen sport koji zahteva sveobuhvatnog i svestranog sportistu. Preporučuje se deci da prve teniske korake naprave u grupi vršnjaka sa kojima će se zabavljati tokom procesa učenja. Individualna obuka za tenis je obično previše monotona i dosadna za mlađu decu. U Srbiji ima puno kvalitetnih teniskih škola, koje nude i zimsku praksu u grejanim i dobro opremljenim dvoranama. Naravno, koje dete ne bi želelo da bude Novak Đoković?