Trčanje

Da li ćete trčati sa sportskim satom ili pametnim telefonom je vaš izbor i stvar vaših navika i potreba. I sportski sat i mobilni telefon su neka vrsta minijaturnih računara. Zapravo, čini se da je skoro neverovatno da tako mali uređaj. Koji imamo sve vreme sa sobom, može izvesti toliki broj merenja. Brzinu i pređen put, puls srca, potrošene kalorije, a takođe se put se može nastaviti i izabrati program treninga.

Alternativa sportskim satovima takođe može biti pametni telefon. Na kojem je moguće učitati više aplikacija koje se pokreću, što pored svih informacija omogućava i veoma analitički pristup trčanju.

Multifunkcionalnost sportskog sata i telefona

Činjenica je da su sportski sat, kao i smartphone postali nepogrešiva trkačka pomagala, koja su takođe korisna i u mnogim drugim aktivnostima kao što su planinarenje, plivanje, biciklizam … Ako se fokusirate na trčanje, možete bez sumnje reći da se, bez njih, ozbiljno trčanje više se ne može zamisliti.

Trkači su, u stvari, oduvek sanjali o tome, da uvek znaju podatke o trenutnoj brzini pretrčanog puta. Merači to mogu lako učiniti. To im omogućava ugrađeni GPS, da sasvim precizno mere i brzinu i udaljenost, kako na satu, tako i na aplikaciji na telefonu. Trkači se tako mogu navikavati na različite brzine i različit tempo. Neki tako poboljšati svoj unutrašnji osećaj da svoju brzinu mogu da doziraju sa 5 sekundi odstupanja (Afrički trkači mogu da procene brzinu i tempo u sekund).

Ovo je veoma važno, posebno prilikom priprema za polumaraton i maraton. Gde je brzina, što je moguće više ravnomerna, ključna za krajnji uspeh. Pored toga, mere se otkucaji srca, što je važan faktor trke, i potrošene kalorije, što je veoma važan podatak za sastavljanje sportske dijete.

Razmislite o funkcijama koje ćete redovno koristiti

Kada birate sat, razmotrite i za koji sport ga želite koristiti. Neki modeli nude funkcije koje podržavaju različite sportske aktivnosti. Pored pomenutih, napredniji modeli takođe omogućavaju fleksibilno planiranje i upravljanje treningom, unapred pripremljene programe trčanja, stanje oporavka…

Aplikacija za praćenje sportskih aktivnosti koje možete preuzeti na pametnom telefonu, na internetu ima mnogo. Zbog toga, u prvoj fazi, moraćete posvetiti vreme da pregledate ponude i odaberete pravu. Možete izabrati aplikaciju specifičnu za određeni sport, na primer, trčanje ili aplikaciju koja je pogodna za praćenje rezultata u različitim sportovima. Pre nego što preuzmete aplikaciju na svoj telefon, moraćete deliti neke lične podatke sa njom, a zatim se upoznati sa načinom korišćenja. Nakon nekoliko treninga, moći ćete da procenite da vam izabrana aplikacija odgovara i na pouzdan i pregledan način prikazuje podatke.

Motivacija

Savremeni merači, u obliku sata ili telefona, su odličan motivacioni alat, jer podstiču korisnike da se redovno i sistematično obavljaju definisane ciljeve. I satovi i pametni telefoni omogućavaju kasniju analizu, što nam pomaže da utvrdimo da li pravilno treniramo ili da možemo da modifikujemo i prilagodimo svoj trening. Kroz društvene mreže, možemo podeliti rezultate i uporediti ih sa drugim trkačima. Ako želite više interaktivnosti – neke aplikacije omogućavaju napredne zvučne signale sa govorom.

Šta je udobnije – sportski sat ili telefon?

Sportski sat je udobnija opcija za ozbiljno bavljenje trčanjem, jer je potpuno neodoljiv na zglobu. S druge strane, telefon je ponekad preveliki i može biti previše težak. Srećom, postoje posebni pojasevi, uz pomoć kojih možete prikačiti telefon na nadlakticu, a neki ga stavljaju u džep, zataknu za pojas ili ga drže u ruci. Međutim, nijedno od ovih rešenja nije optimalno i naporno je za trčanje. S druge strane, aplikacije na telefonu omogućavaju veću interaktivnost u realnom vremenu – možete podesiti više različitih zvukova, deliti fotografije sa treninga, slušati muziku…

Sportski satovi su korisni i za druge aktivnosti. Oni se vrlo dobro ponašaju u sportovima koji se odvijaju u prirodi, jer mogu poslužiti kao kompas, altimetar ili navigacija. U većini slučajeva su vodootporni, pa im kiša ne može ništa. Ako imate sat, postoji strah da ga izgubite ili oštetite, ali, kako je u telefonu velika količina naših ličnih podataka, ovaj faktor ni ovde ne treba u potpunosti ignorisati.

Trčanje kao zabava i opuštanje ili vreme da se isključite?

Na odluku da li će trčati sa sportskim satom ili telefonom, mnogih rekreativnih trkača će uticati činjenica da obično trče zbog zabave i opuštanja, i žele trku da poboljšaju, na primer, slušajući omiljenu muziku, ili im jednostavno trčanje predstavlja isključenje od svakodnevnih obaveza i vreme koje koriste da razbistre i umire svoje misli.

Za kraj treba napomenuti da savremeni sportski satovi postaju sve više i više modni dodatak. Pogodni su i za svakodnevnu upotrebu, jer se uklapaju i sa elegantnijom odećom. Posebno za sportistkinje, proizvođači dizajniraju nekoliko različitih kombinacija boja, a kod nekoliko modela satova je moguće zameniti kaiševe kako bi se uskladile boje sa odevnom kombinacijom.