Fitnes, trening i joga

Kada vežbamo kod kuće, obično započinjemo trening uz pomoć vlastite težine. To su vežbe koje svi znamo; zgibovi, trbušnjaci, čučnjevi, iskorak … Ove vežbe uglavnom uključuju veće mišićne delove. Ako se izvode u kontinuitetu barem tri puta nedeljno, u trajanju od najmanje 30 minuta, moći ćemo njima održati zdravlje i opštu kondiciju. Kad želimo poboljšati zdravlje, povećati snagu i oblikovati svoje telo, dobra ideja je korišćenje različitih rekvizita.

Lopta za trening

U početku je najbolje odabrati veliku loptu, koja nam omogućuje jačanje mišića celog tela u nestabilnim i otežanim okolnostima. Najčešće se lopta diže, spušta, gura ili baca. To može posebno poboljšati snagu leđnih mišića i karlice, koji su kasnije ključni za teže nivoe treninga.

Slične vežbe mogu se izvoditi i sa težom loptom, koja omogućava izvođenje sličnih vežbi, ali zbog svoje specifičnosti, trening sa težom loptom je puno zahtevniji.

Elastične trake

Neizostavni rekviziti su elastične trake i ostali dodaci koji stvaraju otpor, koji prisiljavaju mišiće da savladaju veću silu i tako razvijaju veću snagu. Prilikom vežbanja sa njima, pritisak na ključne mišićne grupe na početku pokreta su najmanje, a povećavaju se prema trajanju pokreta. Sa ovog gledišta, trake su takođe dobre za razvoj intramuskularne koordinacije i za skladno delovanje mišićne grupe agonista i antagonista.

Ručke i tegovi

Kako bismo razvili maksimalnu snagu, najbolje je odabrati klasične ručke i jednostavne tegove. To je trening sa opterećenjima, koji se izvodi pomeranjem u različitim smerovima. Prilikom treninga sa tegovima vrlo je važno pravilno izvoditi vežbe, jer bi se u protivnom mogli povrediti. Trening opterećenja izvodimo samo kada smo u dobroj kondiciji, i kada barem tri meseca redovno radimo treninge snage.

Teg sa ručkama

Tegovi sa ručkama omogućuju izvođenje zahtevnih dinamičnih vežbi, jer težina slobodno fluktuira dok se kreće od početnog do krajnjeg položaja pokreta. Koriste se pri uobičajenim fitness treninzima, ali i pri određenim pilates vežbama, a posebno pri aerobnim aktivnostima.

Trake za trening

Trake za trening sa ručkama su rekviziti koji omogućuju opterećenje celog tela. Kod ovakvog treninga sile deluju na telo duž celog kinetičkog lanca. Vežbanje sa njima izuzetno je korisno za tzv. stabilizatore tela – to su mišići koji vode računa o dobrom držanju tela pri sedenju, stajanju, hodanju i trčanju. Sa ove tačke gledišta, oni su neophodan rekvizit za vežbanje.