Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Oprema za planinarske ture

Za sigurnu planinarsku turu od ključne je važnosti da se za nju dobro pripremite. Važno je da odaberete pravu rutu za Vas, pripremiti plan, proveriti vremensku prognozu i videti da li imate sve potrebne stvari u rancu.

Za veću sigurnost u planinama obezbedite i odgovarajuću opremu. Ovo ne znači da Vam je potrebno mnogo opreme, već samo par odabranih, kvalitetnih komada.

Najvažnije kategorije opreme uključuju: odeću, obuću, ostalu opremu i dodatke. Takođe, sve to možete pronaći Intersport ponudi.

Kvalitetne planinarske cipele sprečavaju mnoge nezgode

Obuća je najvažniji deo opreme. Danas imamo veliku ponudu različitih planinarskih cipela, tako da morate biti vrlo oprezni pri njihovom odabiru. Presudno je da cipele za planinarenje budu udobne, stabilne, izdržljive i da izvrsno prianjaju Vašem obliku stopala.

Planinarske cipele su jedini kontakt koji planinar ima sa tlom, pa baš kao i gume na automobilu, odabir pravih cipela je od presudne važnosti.

Idealan izbor su one koje osiguravaju najbolje prijanjanje i sprečavaju mogućnost opasnih klizanja, koja takođe mogu biti fatalna. U slučaju lošeg vremena, vodootporne planinarske cipele pokazuju se kao vrlo korisne, pa je vredno razmotriti i ovu opciju prilikom kupovine.

Za visoke planine važno je da je obuća izrađena od trajnih materijala i da pruža dovoljnu prozračnost. Istovremeno, mora da ponudi maksimalan komfor i na taj način spreči moguće neprijatnosti tokom ove aktivnosti.

Obucite se prikladno za avanture na otvorenom

Obavezna oprema za planinarenje takođe uključuje posebnu odeću. Smatra se da je ta odeća napravljena od materijala koji su izdržljivi, brzo se suše i dobro eliminišu vlagu. Budući da smo u Intersportu vrlo svesni ciljeva održivog razvoja, sva naša odeća za visoke nadmorske visine pažljivo je odabrana i napravljena od ekološki prihvatljivih materijala.

Među najvažnije komade odeće svakako spadaju planinarske pantalone. Preporučuje se da to budu duge pantalone jer je to jedini način da efikasno zaštitite noge.

Takođe, lagane košulje, koje su se pokazale kao vrlo funkcionalne, postaju sve popularnije među planinarima. Naravno, sastavni deo opreme su i odgovarajuće čarape, koje Vas štite od otisaka prstiju, ogrebotina i upijaju znoj, pa iz tog razloga je važno da izaberete one koje nisu pretanke.

Svakako ne zaboravite da ponesete planinarsku jaknu, čak i ako idete u planine leti i po toplom vremenu. Nikad ne znate šta će se usput dogoditi, pa ovo može biti odlična zaštita od iznenadnog vetra i kiše.

Prilikom izbora jakne obratite pažnju na njenu težinu. Ona bi trebala da bude što lakša i praktičnija za pakovanje, tako da Vaš ranac ne učini dodatno teškim.

Ranac je obavezna oprema za svakog planinara

Kvalitetan ranac će brzo postati Vaš verni pratilac u planinarskim avanturama. U njega ćete odložiti svu dodatnu opremu, ali mora biti i prostora za hranu i piće.

Veličina ranca zavisi od dužine vaše planinarske ture. Ranac kapaciteta 20 do 30 litara obično je dovoljan za jednodnevnu turu, a oko 40 litara za nekoliko dana.

Obično su svi kvalitetni rančevi opremljeni ergonomskim i prozračnim leđima, a za udobnije nošenje imaju podesive i postavljene naramenice. Takođe, većina rančeva ima odgovarajuće dodatke za štapove i posebnu pregradu za vodu.

Za putovanje u planine, ne zaboravite korisne planinarske dodatke

Među najvažnijim dodacima su planinarski štapovi koji će Vam pružiti veću podršku i od velike su pomoći kako pri usponu tako i pri spuštanju. Većina štapova je napravljena od aluminijuma i vrlo su jednostavni za sklapanje i nošenje. Na ovaj način možemo prilagoditi njihovu dužinu ili ih spakovati kada nam nisu potrebni.

Kape, rukavice i kaiševi su definitivno među najvažnijim dodacima koji moraju pronaći svoje mesto u vašem rancu. Ne zaboravite na dodatnu opremu, kao što je kaciga, prva pomoć, svetlo, noževi i dereze, koje Vam omogućavaju bezbrižnu šetnju po prelepim planinama, dok istovremeno smanjuju rizik od mogućih nesreća.

Naša preporuka za novu planinarsku sezonu

Došlo je vreme kada većina ljudi svoj odmor koristi planinareći i uživajući u prirodi. Međutim, kako bi bezbedno stigli do vrha svake planine i bez brige uživali u prelepom pogledu, od ključne važnosti je kvalitetna oprema. Zato ne propustite našu ponudu, gde Vam nudimo širok izbor kvalitetne opreme za planinarenje.

U izuzetno raznolikom izboru proizvoda najpoznatijih brendova, pronaći ćete sve što Vam je potrebno za planinarenje, uključujući planinarske cipele, odeću, rančeve i ostalu opremu koja je neophodan pratilac u otkrivanju planinskog sveta. Sa kvalitetnom opremom će poseta planinama definitivno biti sigurnija i bezbrižnija.