Sadržaj

Ostali sportovi

Da li ste znali da su se na ovim prostorima vozili prvi trotineti davne 1935. godine?

Pravljeni su od drveta i koristila su ih uglavnom deca iz bogatijih porodica – za igranje, vožnju po dvorištima i igralištima. Kasnije su na neko vreme gotovo potonuli u zaborav.

Poslednjih godina, trotinet je ponovo postao popularno prevozno sredstvo, ali u potpuno drugačijem obliku nego što je nekada bio. Dostupno je mnogo modela koji se međusobno razlikuju uglavnom po veličini točkova, dizajnu, kvalitetu, nosivosti, materijalima.

Novi hit na ulicama definitivno je električni trotinet, koji može biti sjajna zamena za automobil.

Omogućava brzu i okretnu vožnju, domet vožnje do 20 kilometara, brzina je uporediva sa biciklima, a potroši oko 17 puta manje energije od električnog automobila.

Punjenje baterije traje najviše tri sata.

Ipak, ne bismo smeli zaboraviti klasičan trotinet, koji električni nije u potpunosti zasenio.

On će Vam omogućiti da poboljšate svoje zdravlje i kondiciju dok prelazite sa jednog kraja grada na drugi.

Izbor pravog trotineta

Kada birate trotinet, prvo morate dobro razmisliti u koje svrhe će Vam služiti. Zapitajte se da li ćete ga koristiti kao prevozno sredstvo ili planirate da ga koristite za rekreaciju i zabavu.

Trotineti za izvođenje trikova su izuzetno okretni. Prilagođeni su za izvođenje raznih akrobacija i skokova.

Po pravilu su izrađeni od tvrđeg i laganijeg materijala. Volan je niži, točkovi manji.
Trotineti za prevoz su veći i udobniji, kao i vrlo sofisticirani. Uglavnom su izrađeni od metalnih materijala. Imaju veće i naduvane točkove, kao i kočnice na upravljaču.

Trotineti za decu i odrasle

Dečiji trotineti dostupni su za gotovo sve starosne kategorije dece. Trotinet na tri točka prilagođen je najmlađima, jer efikasno sprečava mogući gubitak ravnoteže.

Trotinet na dva točka više odgovara starijoj deci. Za decu uzrasta od 4 godine pogodan je trotinet sa točkovima od 125 mm, dok su točkovi od 145 milimetara pogodni za stariju decu i tinejdžere.

Kada kupujete dečiji trotinet, obavezno zaštitite svoje najmlađe odgovarajućom kacigom i štitnicima za lakat i koleno.

Čak i za odrasle, trotinet može biti odlično prevozno sredstvo. Gužva u gradovima sve više obeshrabruje ljude da koriste automobil ili javni prevoz.

I na kraju, ali ne najmanje važno, mnogi vole da koriste trotinete i zbog dobre ekološke svesti.

Trotineti su dostupni u raznim veličinama, bojama, sa različitim točkovima, materijalima, sa ili bez potpore za postavljanje trotineta, prednje kočnice i još mnogo toga.

Vrhunski trotineti u Intersportu

Prodavnice Intersport nude širok spektar različitih vrsta trotineta. Upoznaćemo Vas sa našom selekcijom za predstojeće lepo vreme. Ostatak ponude možete pogledati OVDE.

Firefly Move and Groove 1.0 – trotinet sa tri točka

Namenjen je najmlađim vozačima i kao stvoren je za njihove prve avanture na točkovima. Firefly Move and Groove 1.0 ima lagan okvir, nožnu kočnicu i udobne ručke.

Nemanjen je deci težine do 20 kg, a dimenzija daske je 290×115 mm.

Ovaj trotinet je odličan za aktivnu decu koja se vole voziti “sa stilom”. Njegovi izdržljivi točkovi omogućavaju dugotrajnost i mnogo, mnogo zabave.

Schildkroet Street Artist 2.0 200 mm – kvalitetan i praktičan trotinet

Ovo je izuzetno kvalitetan trotinet sa šasijom od trajnog aluminijuma.

Vrlo je stabilan i opremljen je neklizajućom trakom.

Trotinet se odlikuje visokokvalitetnim ABEC 7 ležajevima, točkovima od 200 mm, ručicom podesivom po visini (79-100 cm) sa kopčom za brzo otpuštanje, širokim upravljačima, gumenim držačima za dobro prianjanje, kočnicom zadnjeg točka, dodatnim blatobranom na prednjem točku i potporom za postavljanje trotineta.

Moguće ga je preklopiti jednim pritiskom, što Vam omogućava lako odlaganje. Ovaj vrhunski trotinet je pogodan je za korisnike težine do 100 kg.

E-Goni ES Goni S12 – električni trotinet

E-Goni ES Goni S12 je naziv za električni trotinet koji može postići brzinu do 25 kilometara na sat. Sa dometom do 20 kilometara, prvoklasan je izbor kao zamena za gradski prevoz.

Može se preklopiti i kao takav može se čuvati bilo gde – u autobusu, vozu, kancelariji. Osigurava dobru vožnju i na nešto lošijem terenu. Ima velike točkove napunjene vazduhom.

Trotinet ima ručnu kočnicu koja je povezana sa zadnjim diskom. Snaga motora je 250 W. Može se pohvaliti izuzetno kvalitetnom i moćnom litijum-jonskom baterijom.

Pogodan je i za odrasle i za decu od 14 godina. Smatra se jednim od najlakših električnih trotineta, u svojoj kategoriji, na tržištu. Težak je samo 12 kilograma. Pogodan je za korisnike težine do 100 kg.

Saveti za najsigurniju vožnju trotinetom

Čak i pre kupovine trotineta, koji je inače izvrsno prevozno sredstvo, važno je biti svestan da je to dodatak i uređaj koji pripada specijalnim prevoznim sredstvima.

Isto se odnosi i na rošule, skejtbordove, rolere, dečije bicikle i druga slična prevozna sredstva.

Nije dozvoljeno da vozite trotinet po putu namenjenom za saobraćaj motornih vozila. Podležu istim propisima kao i biciklisti i pešaci.

Dopustite deci da koriste trotinet samo na trotoarima, pešačkim stazama i biciklističkim stazama, kao i u pešačkim zonama i mirnim mestima.

Dobro edukujte decu da ne smeju da ugrožavaju ili ometaju bicikliste ili pešake dok voze trotinet. Brzina vožnje mora biti prilagođena uslovima saobraćaja.